Puterea comunicării non verbale

Comunicarea non verbală, mai bine cunoscută sub denumirea de ”limbaj corporal”, este o formă de comunicare extrem de eficientă, care trece dincolo de cuvinte.

Limbajul corporal cuprinde o gamă largă de indicii, incluzând expresiile faciale, gesturile, postura, contactul vizual și chiar și tonul vocii. Mai mult, cea mai mare parte a comunicării, între 60 și 90%, are loc prin limbajul corporal.

Puterea comunicarii non verbale

În ce constă comunicarea non verbală

 

1. Expresiile faciale:

Chipul uman este extrem de expresiv și este capabil să transmită o paletă largă de emoții, de la bucurie sau surpriză și până la furie sau tristețe. Expresiile faciale se pot împărți în macro și micro expresii.

  • Macroexpresiile faciale sunt ușor de văzut și de recunoscut și angrenează mare parte, dacă nu chiar toți mușchii faciali.

  • Microexpresiile​ faciale sunt reacții foarte rapide, extrem de ușor de ratat. Un studiu condus în 2008 a demonstrat că microexpresiile faciale apar atunci când oamenii încearcă să-și mascheze adevăratele sentimente.

2. Gesturile:

Mișcările mâinilor, datul din cap sau alte gesturi corporale au puterea de a sublinia, de a exemplifica sau chiar de a contrazice mesajele verbale.

3. Postura:

Poate semnala încredere, deschidere, dezinteres sau o atitudine defensivă.

4. Contactul vizual:

Menținerea contactului vizual cu interlocutorul poate semnala interes și sinceritate.

5. Distanța:

Folosirea spațiului dintre vorbitori pentru a crea intimitate sau, dimpotrivă, o stare de disconfort.

6. Paralimbajul:

Include tonul, frecvența, volumul  vocii, dar și ritmul vorbirii. Poate fi folosit pentru a transmite emoții sau păreri.

7. Haptică:

Atingeri ca strângerea de mână pot comunica sprijin, căldură sau dominație.

1 Puterea comunicarii non verbale

Știința din spatele comunicării non verbale


Mare parte din comunicarea non verbală își găsește originile în evoluția ființei umane și s-a dezvoltat ca mecanism de supraviețuire al strămoșilor noștri. De exemplu se crede că expresiile faciale care exprimă frica sau furia ar fi semnalat prezența unor amenințări.

Un studiu a demonstrat că acele expresii faciale produse de emoții spontane sunt universal valabile și sunt aceleași chiar și în cazul persoanelor oarbe. Acest lucru sprijină teoria conform căreia o parte dintre expresiile faciale au la bază o componentă genetică.

Studiile bazate pe imagistică au demonstrat că, în procesarea stimulilor verbali, este implicată o zonă diferită a creierului față de cea care procesează stimulii non verbali. Comunicarea non verbală este un aspect distinct și important al interacțiunilor umane.

Un alt aspect important este acela că, deși anumite reacții nonverbale sunt universale, comunicarea non verbală variază în funcție de zonă/cultură. Înțelegerea diferențelor culturale este crucială pentru o comunicare non verbală eficientă între reprezentanții a două culturi diferite.
 

De ce este importantă comunicarea non verbală

 

Construirea relațiilor:

Indiciile non verbale joacă un rol important în legarea unor relații noi și în câștigarea încrederii între interlocutori.

Exprimarea emoțiilor:

Limbajul corporal trădează adesea emoțiile pe care le simțim chiar și atunci când cuvintele noastre încearcă să le ascundă.

Influențarea interlocutorilor:

Comunicarea nonverbală poate fi folosită să convingă, să motiveze sau chiar să îi înșele pe ceilalți.

Îmbunătățirea comunicării:

Atunci când este folosită eficient, comunicarea non verbală poate să completeze și să întărească ideea pe care ne dorim să o transmitem, mesajul devenind mult mai de impact.

2 Puterea comunicarii non verbale

Citirea corectă a limbajului non verbal, în mod special al macro- sau microexpresiilor faciale, poate avea un impact pozitiv în nenumărate situații: negociere, vânzări, relația medic-pacient, profesor-elevi, șef-subordonat, etc.
 

Cum să îmbunătățești stilul tău de comunicare folosind limbajul corporal


Fii conștient de gesturile pe care le faci și acordă atenție felului în care pot fi percepute de cei din jur. La fel de important este să îi observi cu atenție pe cei din jurul tău, mai ales dacă vrei să le înțelegi sentimentele.

Ascultă activ - cu alte cuvinte, arată-ți interesul sincer față de ceea ce ți se spune, menținând constant contactul vizual și folosind expresiile faciale potrivite.

Adaptează la context limbajul corporal pentru a se potrivi cu situația, dar și cu specificul cultural. Cere feedback, întreabă-ți prietenii sau colegii ce părere au despre limbajul non verbal pe care îl folosești.


În concluzie, comunicarea non verbală este o caracteristică puternică și adesea subapreciată a interacțiunilor umane. Înțelegând diferitele tipuri de indicii ale limbajului corporal, știința din spatele lor și importanța acestora în diferitele aspecte ale vieții, îți vei putea îmbunătăți stilul și abilitatea de a comunica, reușind astfel să legi relații mai sănătoase și mai puternice cu persoanele din jur. 

Sursa foto: Freepik.com

Austral.ro folosește cookies, navigarea pe site implică acceptarea politicilor acestora.