Cartonul: ce este și care sunt cele mai comune utilizări ale cartonului

Cartonul, ca și hârtia, este obținut prin procesarea celulozei extrase din trunchiurile copacilor de esență moale, cum sunt brazii sau pinii. Având în vedere rezistența cartonului, nu este de mirare că acesta a devenit unul dintre cele mai utilizate produse pentru ambalare și expediere. Odată cu creșterea cererii, însă, au apărut și problemele ridicate de defrișarea pădurilor, dar și problema poluării.

3 stiluri de management și impactul lor asupra angajaților

Deși sunt țări unde producătorii de hârtie împăduresc zone întregi pentru a compensa tăierile copacilor pe care îi folosesc pentru extragerea celulozei, ritmul de creștere lent al acestora face ca împăduririle să nu aibă un efect pozitiv imediat care să compenseze efectul negativ al defrișărilor.

Ca să-ți dăm o idee de volum, pentru obținerea unei tone de carton este necesară tăierea a 17 copaci maturi. Dintr-o tonă de carton se obțin în medie, aproape 2600 de cutii de carton. La nivel global, în 2022 s-au folosit peste 70 de miliarde de tone de carton, iar tendința este una de creștere de la an la an.

Dincolo de tăierile de păduri care afectează negativ calitatea aerului pe care-l respirăm, trebuie să luăm în considerare și poluarea generată de procesul de fabricare a cartonului și hârtiei. Din fericire, soluția pentru reducerea poluării este una simplă și la îndemâna noastră, a tuturor: reciclarea. În Statele Unite, de exemplu, 75% din cartonul produs anual provine din carton reciclat.

Avantajele reciclării, în afară de încetinirea defrișărilor în scopul producerii de hârtie și carton, vin din aceea că procesul de reciclare este mult mai puțin poluant decât procesul prin care se obțin aceste produse. Aruncat la groapa de gunoi, cartonul, un material biodegradabil, va produce, în timpul descompunerii sale, gaz metan, un gaz mult mai nociv decât dioxidul de carbon. Așadar, un alt avantaj este acela că, reciclând cartonul în loc să îl arunci la groapa de gunoi, vei reduce emisiile de gaz metan în aer.

3 stiluri de management și impactul lor asupra angajaților

Produse de papetărie din carton

Cutiile din carton sunt, cu siguranță, cele mai utilizate produse din carton datorită rezistenței lor, dar și protecției pe care o oferă produselor ce urmează a fi ambalate sau păstrate în ele.

Tot la capitolul cutii din carton intră și cutiile pentru arhivare, produse ce sunt nelipsite din orice companie. Deși fabricate dintr-un carton mai subțire, cutiile și containerele pentru arhivare sunt foarte rezistente și vin la pachet cu avantaje ca: protejează actele companiei de praf sau ajută la organizarea lor în funcție de criteriile pe care le stabilești (tipul de document, data emiterii documentelor, etc).

Un alt produs de papetărie din carton este faimosul dosar de carton, cu șină sau fără. Câți dintre noi, persoane juridice sau fizice, nu s-au lovit măcar odată în viață de nevoia de a avea un dosar de carton cu șină? De la depunerea actelor pentru admiterea la facultate și până la înmatricularea unei mașini, dosarul de carton se încăpățânează să rămână de actualitate, în ciuda digitalizării.

Biblioraftul este și el unul dintre produsele din carton foarte des întâlnite într-o companie. Un ajutor real pentru organizarea biroului, mai ales în departamente ca cel de Resurse Umane sau Contabilitate, biblioraftul protejează documentele de praf, ajutând în același timp la economisirea spațiului pe raft. Totodată, dacă eticheta atașată pe cotor este marcată corespunzător, biblioraftul va asigura și o mai bună vizibilitate, utilizatorul nemaitrebuind să caute un document într-un teanc de hârtii de pe birou sau dintr-un sertar.

3 stiluri de management și impactul lor asupra angajaților

Tot în categoria produselor de papetărie din carton sunt și indexurile. Numite și separatoare din carton, indexurile sunt ideale pentru situațiile în care dorești, de exemplu, să ordonezi dosarele într-un biblioraft sau documentele dintr-un dosar.

Evident că lista produselor din carton nu se oprește aici: cartonul pentru cărți de vizită, caietele pentru școală cu coperți din carton, blocnotesuri, ba chiar și clipboarduri din carton, lista poate să continue. Însă ce facem cu ele, odată ce acestea s-au uzat și nu mai pot fi folosite?

Reciclarea cartonului este esențială

Un studiu făcut de Xerox arată că aproape jumătate din documentele imprimate ajung la gunoi în 24 h, în timp ce 30% din ele nici măcar nu sunt ridicate din imprimantă sau copiator.

Documentele, prezentările printate, multe dintre ele din greșeală, ambalajele din hârtie sau carton, produsele de papetărie din carton uzate, compun 70% din gunoiul generat la nivelul unei companii.

În aceste condiții, răspunsul evident este reciclarea. Este important să ne amintim să reciclăm pentru a evita ca materiale regenerabile, cum este cartonul (un material ce poate fi reciclat de până la 7 ori), să ajungă la groapa de gunoi.

Deși fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă pozitivă asupra mediului printr-un gest simplu, acela de a arunca bucata de hârtie sau carton într-un coș separat, la nivelul unei companii impactul pozitiv este semnificativ mai mare.

3 stiluri de management și impactul lor asupra angajaților

FOTO: Freepik

Austral.ro folosește cookies, navigarea pe site implică acceptarea politicilor acestora.