#ViațaDupăȘase sau cum poți face orele de după program să conteze

09.05.2018

Funcționăm cu toții diferit, iar diferențele se văd de la intervalele orar în care suntem cei mai productivi, la calitatea de a fi mai tehnici sau mai creativi, până la instrumentele care ne ajută să ne organizăm mai bine. Însă ceea ce ne diferențiază cu adevărat semnificativ este modul în care ne petrecem timpul după ce ieșim din birou.

Fie că te deconectezi total, fie că rămâi mereu cu notificările pornite și răspunzi la e-mail-uri la orice oră, viața după șase te descrie, te formează și te ajută să-ți îndeplinești obiectivele din timpul programului. Ai nevoie de un trio obligatoriu de odihnă - timp petrecut cu cei dragi - dezvoltare personală la care, desigur, mai pot fi adăugate multe lucruri, însă pot fi încadrate probabil într-una din cele trei categorii.

Știm că nu există rețețe la acest nivel, însă mai știm și că un refresh și o clipă de reflexie asupra modului în care îți petreci timpul după birou nu strică niciodată. Așadar, pasionați de filme, cititori avizi, iubitori de muncă after-hours, să vorbim despre ce vă poate face viața după șase mai împlinită.

Viata dupa sase - cum iti petreci timpul liber

Nu te mai întreba cum să-mi petrec timpul liber

Principiul just do it se dovedește tot mai des unul potrivit în viața omului modern. Cu atât de multe posibilități la dispoziție, putem cădea în cursa lui “mai bine nu mai fac nimic”. Îndrăznește să alegi și experimentează - nu vei reuși să petreci timp cu prietenii, să citești, să gătești, să mergi la film, să vizitezi un muzeu și să schimbi lumea într-o singură după-amiază. Dar le poți face pe toate ușor, în fiecare zi câte puțin și altfel.

 

Regula celor 5 ore pentru tine

Am spus că nu există rețete, dar sunt lucruri pe care le poți testa și care pot funcționa și pentru tine. Antreprenori de succes precum Bill Gates sau Oprah Winfrey au încercat să dedice o oră pe zi unui lucru care contribuie la dezvoltarea lor personală.

Cei care cred în această regulă numesc activitatea respectivă relaxare cu rost - poți face ceva în fiecare zi care să te ducă la un rezultat de amploare pe termen lung. Să te apuci de scris în fiecare zi, să citești un număr de pagini zilnic, să înveți o limbă străină puțin câte puțin și așa mai departe. Această regulă se pliază perfect pe una dintre fricile mileniului: aceea că nu avem destul timp pentru a face tot ce ne dorim. Iată că el există, doar trebuie să-l decupăm din aglomerația zilnică.

Împrietenește-te cu natura după program

Poate că ești pasionat de aventuri, de spor sau activități în aer liber. Sau poate că nu. Nici al doilea răspuns nu e unul greșit, însă e important să dedici o parte din viața ta după ora 6 p.m. afară, fie că alergi, fie că te plimbi sau iei aparatul foto la o mică ședință în parc. Medicul american James Levine spune că “statul jos este noul fumat”, iar pentru cei care lucrează la birou aceasta este noua realitate. Mișcarea în natură este resimțită ca fiind cu rost și echilibrează orele de lucru.

 

Fii mereu curios în ceea ce te privește

Ai avut vreodată o sclipire de talent la schițe în creion? Sau poate citești cu o poftă incredibilă, îți place să redecorezi, să scrii pe blogul tău, să gătești? Exploatează lucrurile pe care nu le-ai aprofundat sau pe care poate le-ai ignorat de-a lungul timpului.

Viața după șase e partea aceea în care descoperi despre tine lucruri care te fac interesant, relaxat și un super-coleg de birou. Iar curiozitatea este importantă și în timpul liber, dar, așa cum a spus Ginni Rometty, CEO IBM, “este cea mai importantă trăsătură a unui om la job”. Relaxează-te și formează-te în același timp.

Viata dupa sase - cum iti petreci timpul liber

Lasă de la tine pentru tine

E important să fii ambițios, dar e important și să...dormi, spre exemplu. Sau să iei o vacanță adevărată, cu un pahar de cocktail în mână și oamenii dragi aproape. Ai bifat atâtea puncte de dezvoltare, învățare, curiozitate și autocunoaștere după programul de lucru - poate e timpul pentru o pauză reală. Și crede-ne pe cuvânt, nu există nu pot să mă deconectez.

 

Calculați câte ore petreceți la birou și câte vă rămân pentru voi, după consacratul 6 p.m. Gata? Nu-i așa că sunt prea multe ca să le irosiți?

 

Categorie:

,

Taguri:

,