TOP 10 cărți de dezvoltare personală și profesională pentru angajați

05.11.2021

O carte motivațională poate fi suficient de tactică încât să influențeze definitiv modul de gândire și comportamentul în viața de zi cu zi al unei persoane. Îți poate da imboldul să acționezi, să conștientizezi că ai toate calitățile pentru a reuși, pentru a-ți atinge obiectivele pe care ți le propui. Când Bill Gates şi Warren Buffett au fost întrebaţi ce superputere și-ar dori să aibă, răspunsul lor a fost: să citească mai repede. Ideea este că lectura reprezintă o piatră de fundaţie pentru a avea succes.

carti de dezvoltare personala

Cărțile pot fi un aliat de încredere pe drumul pe care vrei să mergi. Astfel, am pregătit un top al celor mai apreciate cărți de dezvoltare personală și profesională care să rezoneze cu viziunea ta de dezvoltare. 

 

1. Creierul. Povestea noastră - David Eagleman

 

Cine ești tu? Cum iei decizii? De ce are nevoie creierul tău de alți oameni? În ce fel poate schimba tehnologia omul așa cum îl cunoaștem? Percepția realității este diferită, de la individ la individ, în funcție de propriile sinapse. Fiecare creier are propriul său adevăr. Pentru a fi eficient, creierul are tendința de a simplifica percepția realității, reținând doar ceea ce consideră că este esențial.

Pe parcursul cercetării sale, Eagleman ne călăuzește prin lumea sporturilor extreme, a criminalității, a expresiilor faciale, a neurochirurgiei, a intuiției, a roboticii și a căutării nemuririi.

Astfel, din această carte vei afla astfel povestea felului în care viața ne modelează creierul și a felului în care creierul ne modelează viața. Renumitul specialist în neuroștiințe David Eagleman ne poartă într-o inedită călătorie în care vom descoperi alcătuirea misterioasă a existenței umane. 

carti de dezvoltare personala

2. Forța entuziasmului - Norman Vincent Peale

 

Entuziasmul poate delimita graniţa dintre succes şi eşec. Este o armă împotriva mediocrităţii şi ne învaţă cum să ne folosim aptitudinile, vita­litatea şi resursele creatoare interioare. Este forţa care îi determină pe oameni să abordeze problemele de care ne lovim zi de zi în viața noastră. Entuziasmul este cel care ne pune în mișcare, cel care ne face să acționăm, sa pornim in direcția realizării obiectivelor noastre. Din acest motiv, el este unul din ingredientele secrete care stau la baza succesului în ceea ce ne propunem. 

 

Norman Vincent Peale a studiat oamenii de succes și a observat rolul pe care entuziasmul l-a avut în reușita acestora. El spune că, entuziasmul poate face diferența între succes și eșec. Citind cartea lui Norman Vincent Peale, vei descoperi ingredientul care poate transforma o viaţă anostă într-una pasionantă.

carti de dezvoltare personala

3. Distruge-ți obiceiurile nocive. Cum să-ți determini mintea să lucreze în favoarea ta - Joe Dispenza

 

Îmbinând cercetări din sfera fizicii cuantice, neuroștiințelor, chimiei creierului, biologiei și geneticii, autorul susține că nu suntem condamnații genelor noastre sau ai unui anumit comportament tot restul vieții. Dacă suntem triști, nemulțumiți, nesiguri sau în orice alt fel, putem schimba realitatea în care trăim, schimbând tiparul comportamental cu care ne-am obișnuit. Esența cărții exprimată într-o singură frază este aceea că ”niciun om nu e condiționat genetic să rămână neschimbat întreaga sa viață”.

carti de dezvoltare personala

4. Drumul către tine însuţi - Scott Peck

 

Călătoria dezvoltării spirituale cere curaj, inițiativă, independența gândurilor și a acțiunilor. Niciun invățător nu te poate duce acolo. Ritualurile sunt doar ajutoare pentru învățare, ele nu sunt însăși învățarea. În această carte, autorul explică cum omului îi sunt necesare într-un anumit stadiu „dovezile“ — nu știrbește cu nimic transcendența subiectului acestei lucrări: căutarea lui Dumnezeu în toate manifestările conștiinței umane, pornind de la gândire și ajungând la etapele evoluției spirituale care stau în fața omului, aflat astăzi în Epoca Rațiunii.

carti de dezvoltare personala

5. Ce te-a adus aici nu te va duce mai departe - Marshall Goldsmith

 

Autorul pleacă de la un paradox și anume că de multe ori avem tendința să percepem tocmai unele dintre cele mai distructive obiceiuri ale noastre ca fiind cauza succesului pe care îl avem – și implicit presupunem că tot ele ne vor duce mai departe. Realitatea este, însă, cu totul alta. 

 

Goldsmith screde că limitările pe care le avem în a atinge succesul sunt unele care nu pleacă de la o problemă legată de abilități, de inteligență sau de personalitate – ci de la nereușite majore în comportamentul nostru interpersonal, pentru că niciunii dintre noi nu putem funcționa într-un vid.

carti de dezvoltare personala

6. A vinde e omeneşte - Daniel Pink

 

Deși nu realizăm, fiecare dintre noi vinde ceva în fiecare zi. Prin prezentări, sfaturi și rugăminți, încercam să îi convingem pe ceilalți de ideile noastre. Însă, multe dintre ele se pierd pentru că nu sunt comunicate în modul potrivit. Abilitatea de a-i convinge pe ceilalți astfel încât să-i determinăm să schimbe ceea ce au cu ceea ce avem noi de oferit este vitală pentru supraviețuirea noastră. Ne-a ajutat să evoluăm, ne-a mârit standardele legate de nivelul de trai și ne-a îmbogățit viața cotidiană. 

carti de dezvoltare personala

7.  Puterea obișnuinței - Charles Duhigg

 

Secretul pentru a face sport în mod regulat, a pierde în greutate, a crește copii excepționali, a deveni mai productiv, a construi companii și pentru a obține succes este înțelegerea modului în care funcționează obiceiurile umane. În „Puterea obișnuinței”, reporterul de afaceri premiat al New York Times Charles Duhigg ne duce la marginea palpitantă a descoperirilor științifice care explică de ce există obiceiurile și cum pot fi schimbate.

 

Cu o inteligență pătrunzătoare și o capacitate de a distila cantități mari de informații în narațiuni captivante, Duhigg aduce la viață o înțelegere cu totul nouă a naturii umane și a potențialului ei de transformare. Cartea „Puterea obișnuinței” conține un argument entuziasmant: Obiceiurile nu sunt destin. 

carti de dezvoltare personala

8. Începe cu ce nu-ți place - Brian Tracy

 

”Eat the frog” este o carte care oferă un nou mod de a schimba felul în care abordezi sarcinile zilnice. Broasca reprezintă cel mai incomod task de pe lista zilnică de to do, cel pe care îl lași mereu la urmă, dar a cărui amânare te consumă emoțional.

Brian Tracy are mereu alături metafora broaștei, acel ceva lucru pe care trebuie să-l faci, dar, pentru că este neplăcut, îl ocolești. El va ajunge să te domine, şi fiindcă l-ai tot amânat, s-ar putea să iasă mai rău. Astfe, în cartea sa oferă o soluție în 21 de pași pentru management-ul timpului și al energiei, care are la bază doar trei principii: capacitatea de decizie, disciplină și determinare. Toate sunt la tine, deci tu ești responsabil să le pui în practic de la început.

carti de dezvoltare personala

9. Designing your live - Bill Burnet, Dave Evans

 

Indiferent de vârsta pe care o avem, mulţi dintre noi încă mai căutăm un răspuns la eterna întrebare: „Ce vrei să te faci când o să fii mare?”. În Designing Your Life, Bill Burnett și Dave Evans, inovatori ai designului din Silicon Valley, se folosesc de experienţa lor pentru a te ajuta să descoperi ce îţi dorești și cum să obţii acel lucru.

Cartea este similară unui curs de la care poți lua notițe, așadar pregătește-ți alături o agendă și un pix. Metoda lor simplă te va învăţa cum să aplici instrumentele de bază ale designului ca să-ţi creezi o viaţă care să te împlinească.

carti de dezvoltare personala

10. Cum îţi vei măsura viaţa - Clayton M. Christensen

 

O carte care te va provoca să-ți adresezi o întrebare esențială în viață. ”Ce este mai important pentru tine și cum vei măsura acest lucru?”. Autorul crede că o strategie nu înseamnă nimic mai mult decât bune intenții, dacă nu este eficient pusă în practică. Este o carte scrisă într-o manieră accesibilă, lucrarea find mult mai profundă decât pare la simpla ei răsfoire. O perspectivă originală asupra felului în care urmărirea realizărilor imediate ne blochează calea către succesul durabil. La finalul fiecărui capitol există un mic rezumat în care Christensen revine asupra ideilor principale, întotdeauna oferind și o perspectivă familială.

carti de dezvoltare personala

Orice om trebuie să fie un vizionar, să creadă în reuşita personală, să nu-și caute scuze, să nu se vândă ieftin, să privească lumea cu optimism, să adopte o atitudine de învingător, să fie corect cu ceilalţi, să-și înfrunte temerile, să fie entuziast şi să țintească spre obiective înalte.