Tipuri de stilouri potrivite pentru un scris de mână frumos

15.11.2020

Cu atât de multe modele și tipuri de stilouri diferite, alegerea stiloului potrivit se poate transforma mai degrabă într-un stres decât într-o bucurie. Alegerea unui stilou potrivit, fie că vorbim de un copil sau de un adult, înseamnă mai mult decât să alegi la întâmplare ceva cu care să scrii. Pe lângă alegerea tipului de stilou potrivit, trebuie să decizi și dimensiunea și modelul peniței, tipul de cerneală și sistemul de alimentare. Aceste caracteristici te pot ajuta să îmbunătățești experiența de scriere și să obții un scris de mână frumos. 

Tipuri de stilouri potrivite pentru un scris de mână frumos

Așadar, dacă ești în căutarea unui stilou nou, care să se potrivească stilului și nevoilor personale de scris, iată câteva tipuri de stilouri de luat în considerare.

 

Dimensiunea stiloului

 

Scrisul e o abilitate care ține de motricitatea fină, adică de modul în care ne folosim mâinile. Tocmai de aceea, instrumentul de scris trebuie să se adapteze perfect, din punctul de vedere al dimensiunilor, pentru mâna celui care îl va folosi, fie că vorbim de un adult sau de un copil. De asemenea, un alt aspect important de știut este că există stilouri pentru dreptaci și stilouri pentru stângaci.

Pe de altă parte, o greutate prea mare a stiloului obosește mâna, incomodează la scris, iar o dimensiune prea mică duce la imposibilitatea de a controla acțiunea de a scrie. Apoi,  un stilou bun nu trebuie să fie foarte subțire, însă nici să nu aibă grosimea apropiată de a unui marker. Pare ciudat, poate chiar amuzant, să vorbim atât de detaliat despre dimensiuni, însă unele stilouri pot impresiona prin aspect, dar să se dovedească dificil de folosit.

 

Penița stiloului - la ce caracteristici să te uiți

 

De cele mai multe ori, prețul unui stilou este influențat de peniță. Unul din cele mai importante criterii de selecție a oricărui stilou este penița, deoarece aceasta influențează mult stilul de scriere. Așadar, în momomentul alegerii unui stilou este bine să analizezi vârful peniței. Acesta poate fi subțire sau groasă. De penița stiloului depinde un scris clasic, ordonat, pentru că te obligă într-un fel sau altul să-i urmezi traseul.

 

Penița cu vârf subțire oferă un scris extrafin sau fin, și este potrivită pentru persoanele care scriu cu caractere mici. Penița cu vârful gros, este potrivită pentru persoanele care scriu cu caractere de dimensiuni mari, scrisul fiind unul mediu sau chiar gros.

Forma vârfului influențează poziția în care va fi ținut stiloul pentru a obține un scris cât mai fluid. Penița cu vârf rotund este cel mai comod de folosit din acest punct de vedere. Liniile vor fi toate de aceeași dimensiune și se poate folosi în mod asemănător cu un pix.

 

Penițele italice au un vârf drept și nu oferă prea multă flexibilitate atunci când vine vorba de variația liniei. Acestea sunt folosite pentru a crea scrieri italice care sunt continue, lipsite de varietate. 

Tipuri de stilouri potrivite pentru un scris de mână frumos

Penițele cu vârf ascuțit sunt rotunde, cu două linii intersectate într-un punct. Variația liniei provine din capacitatea penitei de a se despica. Cu cât părțile peniței se separă mai mult, cu atât linia trasată pe hârtie va fi mai largă. Acest tip de penițe este utilizat pentru diverse scopuri, de la caligrafie până la desenul personajelor animate.

Așadar, dacă alegi un stilou cu peniță cu vârf ascuțit, aceasta poate oferi mai multe stiluri de scris. Acesta permite trasarea liniilor verticale groase, în timp ce liniile orizontale vor fi subțiri, rezultând un scris deosebit de elegant.

 

Un model atipic de stilou este cel cu peniță oblică. Acesta este în mod deosebit potrivit pentru persoanele stângace, deoarece permit un control mai mare asupra manevrării stiloului. E de asemenea potrivit pentru realizarea stilurilor de caligrafie mai speciale.

 

Sistemul de alimentare cu cerneală

 

Există patru tipuri principale de alimentare a stilourilor cu cerneală: 

 

  • Stilouri cu rezerve

 

Rezerva constă într-un tub de plastic umplut cu cerneală. În momentul în care este consumată toată cerneala dintr-o rezervă, aceasta se poate înlătura și poate fi înlocuită cu o nouă rezervă. Nu este o procedură complicată, dimpotrivă este ușor de realizat chiar și de către copii.

Avantajul acestui stilou cu acest sistem de încărcare oferă rapiditatea încărcării, comparativ cu încărcarea clasică cu cerneală. De asemenea, interesează-te asupra tipului de rezervă potrivit modelului tău de stilou. Este posibil ca în cazul anumitor stilouri, să fie necesar să folosești rezerve special fabricate pentru acele modele.

Tipuri de stilouri potrivite pentru un scris de mână frumos

  • Stilouri cu rezervor

 

Fiind modalitatea clasică de încărcare a stiloului cu cerneală, rezervorul este cel mai comun sistem de încărcare în cazul stilourilor clasice. Este un sistem conservator, dar foarte elegant, chiar dacă poate cauza ceva mai multă pregătire.

Acesta presupune extragerea cernelii din călimară printr-un sistem asemănător cu cel al unei  pipete. În urma încărcării, surplusul de cerneală de pe peniță va trebui curățat. Avantajul este acela că cerneală din călimară va fi singura consumabilă de care vei avea nevoie, iar capacitatea rezervorului este destul de mare.

 

  • Stilouri cu convertor

 

Dacă rezerva este un tub de unică folosință, convertorul este tot un tub asemănător, care poate fi folosit însă de mult mai multe ori, deoarece poate fi reîncărcat cu cerneală direct din călimară.

Alege un stilou cu astfel de sistem dacă îți place ideea de rezerve, dar ai destulă răbdare pentru încărcarea recipientului. Acesta are o capacitate mai mică decât o rezervă normală, și încărcarea poate fi dificilă pentru un copil.


 

Dacă ești în căutarea unor cadouri de business sau cadouri corporate pentru partenerii de afaceri un stilou de lux este unul din acele obiecte care impresionează. Estetica lui precum și a scrisului caligrafic care este obținut folosindu-l au fascinat, și vor fascina în continuareoamenii de afaceri care țin la etichetă.