Soluții cloud sau cum se transformă managementul companiilor care aleg revoluția digitală

28.12.2018

Cantitatea de date din întreaga lume crește într-un ritm alarmant. Chiar dacă regula generală a fost să păstrăm datele importante pe hard-disk-ul computerului, pentru a le accesa ușor și rapid, nu același lucru se poate întâmpla în prezent cu informațiile de care avem nevoie zilnic, a căror dimensiune crește constant, zi de zi, și ajung la o capacitate care necesită o arhivare și dezarhivare rapidă.   

 

Această situație a fost rezolvată de giganții din domeniul tehnologiei care au creat servicii de backup online, cu acces rapid la date. Această soluție - cloud computing reprezintă o opțiune de stocare inteligentă, cu multe avantaje pentru utilizatorii săi. Mai ales când vorbim de companii.

Servicii cloud Austral Microsoft

Cloud Computing - ce este și ce poate să facă pentru compania ta?
 

Dincolo de termenul de specialitate, care poate să stârnească nedumerire în rândul utilizatorilor nespecializați în domeniul IT, acest sistem se bazează pe împărțirea unor resurse fizice de tip hardware și software (servere, sisteme de operare etc) fără a fi nevoie să le achiziționezi și implicit să le depozitezi în biroul de acasă sau din cadrul companiei unde lucrezi.
 

Mai simplu spus, să ne imaginăm că 500 de oameni folosesc un serviciu de telefonie mobilă. Toți acești oameni au un contract de furnizare servicii cu un operator către care plătesc un abonament, fără să fie nevoiți să-și achiziționeze fiecare propria antenă de recepție a semnalului.

 

Această nouă abordare a resurselor IT oferă o extraordinară mobilitate a informațiilor și costuri reduse, dar explicăm mai pe larg despre avantajele cloud în rândurile ce urmează.

 

Avantajele soluțiilor cloud sau informații la un click distanță
 

Trăim într-un plin proces de evoluție cu privire la modul în care utilizăm datele, fie că vorbim de stocare, dar mai ales de accesarea lor din orice colț al lumii, grație internetului. Nu mai trebuie să salvăm informații pe diverse device-uri sau ca o companie la început de drum să investească în achiziționarea propriului server de stocare a informațiilor, ci avem posibilitatea de a accesa oricând fișierele personale de oriunde există o conexiune bună la internet grație sistemelor cloud.

 

Iată principalele avantaje ale soluțiilor cloud și cum te pot ajuta în managementul companiei tale dacă ai decis să spui DA revoluției digitale:

 

1. Flexibilitate

Disponibile în orice moment și în orice locație geografică, cu ajutorul tehnologiei cloud ai acces rapid la datele personale, în plus poți accesa documentele din cloud de pe mai multe dispozitive conectate la cloud (laptop, mobil, tabletă). Mediul cloud oferă companiilor posibilitatea de a le permite angajaților și partenerilor să acceseze fișierele cu informații necesare de oriunde, asigurând un spațiu de lucru mobil. Acest lucru permite încărcarea, partajarea și salvarea datelor importante (e-mail, documente etc) în cloud, astfel încât să poată fi accesate simultan de mai mulți angajați, chiar de acasă.

 

2. Scalabilitate

Bilanțurile financiare de la final de lună durează ore întregi în loc de câteva minute? Cu ajutorul aplicațiilor cloud se pot procesa rapid datele ce țin de raportare și luarea deciziilor în timp util. Îndeplinirea acestei cerințe începe cu scalabilitatea sistemului pe care îl folosești, ceea ce presupune capacitatea acestuia de a gestiona volume mari de tranzacții, precum și creșterea volumului de activități.

De exemplu, atunci când aplicațiile cloud scalează, se gestionează cantități mari de date din fluxurile de tranzacții, ținându-se pasul cu volumele de date pentru rapoarte și interogările la nivelul tuturor operațiunilor.

 

3. Costuri reduse

Avantajul major este reprezentat de faptul că nu sunt necesare investiții în infrastructura hardware, achiziționarea de noi licențe software, mentenanță sau personal tehnic specializat. În plus, se reduce semnificativ perioada de implementare a soluției cloud, costurile lunare de utilizare fiind ușor de calculat. Pentru că atunci când vorbim despre cloud, plăteşti doar ce consumi.

 

4. Back-up al datelor

Orice organizație trebuie să păstreze copii ale fișierelor, esențiale în caz de mutare a birourilor sau înlocuirea echipamentelor, din cauza dezastrelor naturale sau a accidentelor produse de om, cum sunt inundația sau incendiul. Prin utilizarea stocării cloud, se realizează backup-ul-ui fișierelor, de regulă pe servere aflate în locuri diferite, în zone geografice diferite.  

 

5. Fiabilitate

Unul dintre avantajele desoebite ale sistemului de stocare cloud este și fiabilitatea. Imaginează-ți că ești administratorul unui magazin online găzduit pe un server clasic care cedează la volumul mare de utilizatori încă din prima noapte de Black Friday. Un adevărat fiasco, am putea spune. Însă, dacă magazinul online este găzduit pe un sistem cloud, odată ce un server întâmpină probleme de funcționare, celelalte sisteme preiau rolul fără întreruperi.  

 

Tipuri de soluții de stocare cloud   

 

Serviciile de stocare cloud se împart în mai multe tipologii, cele mai cunoscute dintre ele fiind:

 

  • SaaS - Software as a Service - aplicațiile cloud sunt proiectate pentru utilizatorii finali, livrate prin intermediul unei interfețe web (Google Docs, Microsoft SharePoint Online, OptimumDesck)

  • PaaS - Platform as a Service - platforme ce permit crearea de aplicații web fără a fi nevoie achiziționată structura din spate (Windows Azure)

  • IaaS - Infrastructure as a Service - infrastuctură de tip cloud computing (servere, sisteme de stocare, de rețea și de operare)

  • STaaS - Storage as a Service - spațiu de stocare în cloud (DropBox, Microsoft Skydrive, Google Drive)

  • CaaS - Communication as a Service - utilizarea unei soluții de comunicații unificate (Microsoft Lync)

 

Ca să îți dai seama dacă sistemul de stocare cloud îți este util sau nu, imaginează-ți rețeaua de energie electrică la care ești racordat. Plătești pe măsura consumului, îl folosești atunci când ai nevoie, fără să ai bătăi de cap legate de modul în care sistemul este construit și menținut în funcțiune. Practic beneficiezi din prima de serviciul final, fără să investești în servere, licențe software și personal tehnic calificat, având parte de cele mai importante tehnologii din lume, la fel ca și companiile multinaționale. Așadar, ți se potrivește o astfel de soluție?

Categorie:

,

Taguri:

,