Punct și de la capăt. Când trebuie să iei în calcul reconversia profesională

29.11.2019

Singurul lucru constant în viață este schimbarea!” Dar, foarte puțin dintre noi văd schimbarea ca un lucru ușor, indiferent de vârsta pe care o avem. De cele mai multe ori, ne simțim incapabili să preluam controlul și să ne direcționăm cursul vieții. Simțim că schimbarea este riscantă.

reconversie profesionala

 

Mai ales când vorbim de schimbarea carierei, adică de reconversie profesională, lucrul acesta vine de obicei la pachet cu mult stres, pentru că ne provoacă să dăm tot ce-i mai bun într-un tip scurt, să fim creativi și să ne adaptăm rapid, aproape din mers. În prezent, schimbarea a devenit o certitudine, iar cariera e cea mai expusă la transformare.

 

Reinventarea sau reconversia profesională este un fenomen des întâlnit în ziua de azi, o perioadă în care multe profesii dispar, altele sunt în curs de dispariție, iar profilul celor mai cerute meserii în următorii zece ani seamănă destul de puțin cu ce am fost noi obișnuiți. Mai mult decât atât, există oameni nevoiți să se reinventeze profesional, fără să își schimbe jobul, doar pentru că abilitățile inițiale nu mai sunt suficiente ori s-au perimat. 

 

Cum să faci față fricii de schimbare a carierei

 

O schimbare de carieră nu este niciodată un pas ușor de făcut și tocmai de aceea poți fi tentat să eviți tot mai mult să faci acest pas. În majoritatea cazurilor, reconversia profesională este însoțită de teamă. Sentimentul este în primă fază natural deoarece este însoțit de frica de necunoscut, frica de a fi luat o decizie greșită, frica de a eșua etc. Ce se întâmplă de fapt este că, atunci când te îndoiești de capacitatea de a lua decizii cu privire la propria bunăstare și fericire, nu reușești să progresezi. Mai mult, rămâi cu senzația de dependență și lipsă de putere. În sinea ta știi foarte bine că nu te simți bine în pielea ta. 

 

În schimb, când îți asumi întreaga responsabilitate pentru fericirea ta și te ridici la potențialul maxim, îți asumi autoritatea asupra propriei vieți. Ești autentic și capabil să-ți dirijezi cursul vieții în mod competent și cu încredere. Când jobul nu mai corespunde așteptărilor tale sau tu nu mai corespunzi cerinețelor, trebuie să faci o schimbare. Important este să-ţi cunoşti aşteptările, mai ales pe un orizont de termen lung, pentru a-ţi putea evalua cât mai obiectiv situaţia. Pornind de la obiectivele pe termen lung, de la ce îţi place să faci şi de la atuurile deţinute, începi un proces de reinventare profesională.

 

5 tactici pentru „a îmbrățișa” reconversia profesională

 

Latura profesională este o componentă importantă în viața fiecăruia dintre noi și influențează inclusiv planul personal. Așadar, o schimbare presupune la început o analiză corectă a situației actuale și un efort susținut, pentru a se dovedi pe termen mediu și lung cea mai bună decizie luată. Iată ce poți face pentru a îmbrățișa reconversia profesională:

reconversie cariera

 

1. Evaluează-ți contextul profesional în care te afli

 

Dacă sursa de nemulțumire are legătură cu veniturile financiare sub așteptări sau cu mediul de lucru, cel mai probabil nu este necesară reconversia profesională. În aceste situații, două dintre alternative ar putea fi: renegocierea condițiilor contractuale sau optarea pentru o altă companie.

În schimb, dacă natura activității profesionale desfășurate este cauza nemulțumirilor, într-adevăr reconversia profesională poate fi soluția.

 

2. Identifică profesia potrivită

 

Dacă după analiza contextului profesional ai constatat că este necesară o schimbare a activității, un pas esențial este reprezentat de identificarea zonei profesionale de interes.

 

În acest context, una dintre alternative poate fi transformarea unui hobby în job. Pasiunile pe care le avem corespund personalității și motivației noastre intrinseci și de multe ori sunt dobândite prin prisma lor competențe și cunoștințe în respectivul domeniu.

 

3. Stabilește-ți obiective și un plan de carieră

 

Un plan de carieră este fundamental în această situație, întrucât îți oferă vizibilitate în raport cu etapele și instrumentele specifice care fac posibilă migrarea către noua zonă profesională. Încearcă să eviți includerea unui obiectiv care nu este relevant pentru ceea ce îți dorești. Explică-ți în primă fază de ce îți dorești o schimbare în carieră, ce te motivează și ce te determină să te orientezi către alt domeniu de activitate. Tot aici este important să te gândești la impactul pe care acest nou job îl va avea asupra carierei tale, cum te va ajuta să evoluezi ulterior.

 

reconversie cariera

 

4. Conștientizează-ți atuurile și competențele

 

Reconversia profesională nu presupune neapărat o schimbare radicală de domeniu. Experiența acumulată anterior și competențele profesionale dobândite pot fi puse în valoare în noua perspectivă profesională. Încearcă să nu te concentrezi pe evoluția ta profesionala din punct de vedere cronologic, ci mai degrabă pune accent pe competențele pe care le ai. De cele mai multe ori, reconversia profesională implică și dobândirea unor noi cunoștințe, așadar pot fi necesare cursuri sau programe de training care să facă posibilă profesarea în noul domeniu de activitate.

 

5. Pregătește-te pentru contradicții

 

Reconversia profesională este o călătorie oscilantă între vechile obiceiuri și taskuri şi noile începuturi profesionale. Această perioadă este cunoscută în termeni de specialitate sub numele de „zonă neutră”, spaţiu psihologic de tipul „nici aici, nici acolo”. Se măsoară în luni, uneori chiar ani, până se încheie cu succes. În tot acest timp se instalează nerăbdarea, confuzia, teama şi tot felul de sentimente asemănătoare, ce fac loc contradicţiilor. Pentru a depăşi cu bine acest punct, este bine ca anterior deciziei de reconversie profesională să-ți răspunzi la întrebări de genul: „Mă văd eu făcând acest lucru?

 

Statisticile spun că primii 10 ani din viață muncim cantitativ și abia după aceștia ne îndreptăm atenția pe calitate în mod conștient. Nevoia de a găsi alternative profesionale devine un motiv suficient de serios când ne lovim de nemulţumiri. Fie că este vorba de o procedură standard a unei cariere prea strict definită, sau o muncă nestimulatoare ori o politică corporatistă paralizantă, toate aceste aspecte ne fac să ne dorim o schimbare importantă în carieră, de aceea trebuie să fii pregătit oricând pentru reconversie profesională.