Planul de dezvoltare personală nu e un moft: de ce toți avem nevoie de unul
25.05.2018
„Mi se pare fascinant că majoritatea oamenilor își planifică vacanțele mai bine decât își planifică viețile. Poate pentru că evadarea este mai ușoară decât schimbarea.” Jim Rohn
Poate că nu toți putem proiecta unde vor fi peste 5 ani sau cum să obținem efectiv lucrurile pe care ni le dorim pentru viitorul nostru. Cei care se lasă pe mâna norocului și a tuturor lucrurilor care nu țin de voia lor ajung, însă, într-un punct în care propria dezvoltare personală este complet neglijată.
Un plan de dezvoltare personală nu mai este de mult timp un moft. Odată ce începi să pui pe hârtie toate obiectivele, succint și rațional, vei fi mult mai aproape de persoana care îți dorești să devii. Oamenii de știință au confirmat faptul că acest procedeu simplu crește șansele de succes și îi impiedică pe oameni să se întrebe frustrați: Cum am ajuns aici?
De ce să avem un plan de dezvoltare personală?
Cele mai mari avantaje ale acestui plan sunt:
-
o țintă anume – faptul că știți exact unde vrei să ajungi
-
planificarea propriu-zisă – o analiză complexă a stării de fapt și dezvoltarea de strategii privind atingerea țelului
-
cunoașterea obstacolelor – vei descoperi care dintre acestea pot duce la eșec
-
înțelegerea planului ca întreg – vei ști ce e de făcut și când, chiar dacă nu va fi întotdeauna ușor
„Un scop fără un plan este o simplă dorință.” Antoine de Saint-Exupéry
Conținutul unui plan de dezvoltare personală
PREGĂTIREA
Un plan de dezvoltare personală ajută în primul rând la structurarea gândirii. În mod constant, plănuim în gând ce vrem să facem mai departe, dar ne scapă deseori detalii importante, întrucât nu stabilim o strategie realistă pentru a pune în practică ce ne dorim. Este un întreg proces bazat pe definirea lucrurilor cu adevărat importante, rezultatul final, ce abilități ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivele si ce trebuie sa îmbunătățim în timp.
Este foarte important de știut că un astfel de plan necesită timp și răbdare; nimic bun și durabil nu se întâmplă peste noapte și, deși viața de zi cu zi pare că ne acaparează tot timpul, trebuie să urmăm toți pașii spre obiectivele noastre. Crearea unui plan de atac bazat pe ambițiile și obiectivele de viitor referitoare la educație, carieră și viața personală este esențial. În general, acest plan conține 5 criterii:
-
ce îți dorești
-
de ce îți dorești asta
-
cum plănuiești să obții aceste lucruri
-
posibile obstacole, riscuri sau pericole
-
cum plănuiești să treci peste toate problemele apărute
De asemenea, în dezvoltarea planului de acțiune, poți utiliza celebrele Obiective SMART, considerate esențiale în managementul dezvoltării personale. SMART este un acronim al caracteristicilor: Specifice, Măsurabile, Atribuite, Realiste și încadrate în Timp:
Specifice – alegi o parte a vieții pe care vrei să o îmbunătățești
Măsurabile – stabilești clar cum vei măsura progresul
Atribuite – decizi cine le va pune în practică
Realiste – fixezi ținte care pot fi atinse în mod obiectiv
Încadrate în Timp – stabilești un termen limită pentru împlinirea obiectivelor.
„Planurile nu sunt decât bune intenții dacă nu sunt urmate imediat de o muncă sârguincioasă.” Peter Drucker
CONȚINUTUL PRORPIU-ZIS
Planificarea în sine nu este dificilă. Greu este să creezi un plan care te va duce sigur în punctul dorit. Asta înseamnă și să identifici tot ce poate sta în calea succesului și cum poți trece peste aceste obstacole.
O analiză a situației actuale
Pentru ca planul să reușească, trebuie să fii extrem de sincer cu tine: o analiză realistă a situației actuale te ajută să identifici domeniile pe care trebuie să le îmbunătățești în viitor. Care sunt calitățile tale, ce te face fericit, ce îți dorești cu adevărat și care sunt punctele slabe la care trebuie să lucrezi.
2. Planuri pe termen scurt și lung
Planul de dezvoltare personală trebuie să cuprindă o delimitare clară între măsurile luate pe termen scurt, mediu sau lung. Dacă îți faci planuri doar pentru viitorul îndepărtat, este foarte posibil să le neglijezi pe cele pe termen scurt.
4. Reevaluarea planului de dezvoltare personală
O continuă evaluare a planului permite reacții sănătoase și utile la toate acțiunile și întâmplările independente de voia noastră.
5. Să ducem la îndeplinire planul!
Un alt lucru absolut necesar: nu renunța la plan. Fă tot ce este necesar pentru a-ți cunoaște slabiciunile și punctele tari și pentru a te apropia, profesional spre exemplu, de ceea ce îți dorești.
Iar dacă ești fanul listelor și super-organizării, pune lucrurile pe hârtie:
Ce trebuie să fac |
Ce nu mai trebui să fac |
1. |
|
2. |
|
3. |
|
4. |
Succesul planului si urmărirea lui
După finalizarea planului de dezvoltare personală este foarte important să ții o evidență a progresului acestuia. Notează-ți propriile realizări, dar și problemele care necesită mai multă atenție. Ca să nu mai spunem că sărbătorirea succesului și setarea unei recompense pentru fiecare obiectiv îndeplinit te va motiva și mai mult să faci tot ce ți-ai propus.