Planificarea strategică. Despre beneficii și oportunități atunci când ai un plan de business

24.07.2020

Că trăim într-o perioadă de schimbări continue nu mai este de multă vreme o necunoscută, dimpotrivă este mai evident ca oricând. Anul 2020 este mai mult decât exemplul perfect. Cu atât mai mult în acest context legat de pandemie, firmele ar trebui să aibă un plan de risc și o strategie care să evite blocajele.

Planificarea strategică. Despre beneficii și oportunități atunci când ai un plan de business

Planificarea strategică vorbește despre direcţie, încotro trebuie să se îndrepte o afacere, despre cum să obţii avantaje datorită punctelor tale forte şi cum să le aplici pentru a obţine profit. Nu are nicio legătură cu previziunea sau despre a ghici viitorul. Planificarea în business înseamnă să cauți trenduri și oportunităţi pentru a face față cu succes schimbărilor care oricum vin. Nu discutăm despre a urma un plan fix pe care să-l urmezi ”cu ochii închiși”, ci despre a avea o direcție care să te ajute să evaluezi continuu situaţia în care te afli, pentru a face față abordărilor imprevizibile.

 

De ce este importantă planificarea strategică?

 

Specialiștii cu experiență în domeniu vin și confirmă că nicio afacere nu poate supravieţui şi mai ales nu poate reuşi fără planificare strategică. Dacă nu ştii unde te afli, nu poţi ajunge niciodată mai departe de locul din prezent. Dacă nu ştii încotro te îndrepţi, vei umbla fără nicio ţintă fără să știi cum să evaluezi rezultatele obținute. Este ca și cum te-ai pierde în pădure fără instrumente de supraviețuire. De exemplu, dacă ai o busolă într-un loc necunoscut, aceasta îți va arată direcţia. 

 

Procesul de planificare strategică îţi oferă uneltele de care ai nevoie pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti. De aceea, este esențial ca managerii să-ți facă o planificare strategică, pentru că drumul în antreprenoriat este plin de capcane, pericole, furtuni. Fără un plan, managerii sunt predispuși la a întâmpina erori și întârzieri. Pe de altă parte, un plan ajută un manager să organizeze resurse și activități într-un mod eficient pentru atingerea obiectivelor.

Obiectivul planificării strategice este acela de a crea o schimbare controlată și include în general trei lucruri:

 

1.  să te pregăteşti pentru inevitabil.

2.  să rezolvi lucrurile nedorite.

3.  să controlezi ceea ce poate fi controlat.

Planificarea strategică. Despre beneficii și oportunități atunci când ai un plan de business

Avantajele planificării în business sunt numeroase

 

Procesul de planificare strategică poate dura ceva timp, dar este benefic pentru toți cei implicați. În calitate de manager al unei companii, vei avea o idee mai bună despre obiectivele pe care doriți să le atingeți și o cale de a face acest lucru. Pentru angajați, procesul poate favoriza o creștere a productivității, contribuind implicit la succesul afacerii.

 

Avantajele planificării strategice sunt multiple, iată o parte dintre ele:

 

1. Dă organizației un sentiment de direcție

 

Fără planuri și obiective, organizațiile nu fac decât să reacționeze la evenimentele zilnice, fără să ia în considerare ce se va întâmpla pe termen lung. De exemplu, soluția care are sens pe termen scurt nu are întotdeauna sens pe termen lung. Planurile evită această situație în derivă și oferă o anumită siguranță că eforturile pe termen scurt vor susține și se vor armoniza cu obiectivele viitoare.

 

2. Concentrează atenția asupra obiectivelor și rezultatelor

 

Planificarea în business menține persoanele implicate mult concentrate pe rezultatele anticipate. În plus, respectarea obiectivului îi motivează și pe angajați.

 

3. Stabilește o bază pentru munca în echipă

 

Grupuri diverse de specialiști nu pot coopera eficient în proiecte comune fără un plan integrat. Exemplele sunt numeroase, e suficient să ne gândim la construcția unei case, unde sunt implicați arhitecți, constructori, tâmplari, electricieni etc care nu pot construi o casă fără planuri. 

 

4. Te ajută să anticipezi problemele și să faci față schimbărilor

 

Atunci când ai un plan de afaceri și o strategie de business te pot ajuta la prognozarea problemelor viitoare și poate chiar la anticiparea unei posibile crize. Desigur, surprizele - cum ar fi pandemia cu coronavirus - poate întotdeauna să surprindă o organizație, dar multe schimbări sunt mai ușor de prevăzut. Planificarea acestor potențiale probleme ajută la minimizarea greșelilor și la reducerea „surprizelor” care apar inevitabil.

 

5. Oferă direcție în luarea deciziilor

 

Deciziile în general trebuie să fie orientate spre viitor. Dacă o companie știe că dorește să introducă un nou produs nou peste 1 an, managementul său trebuie să fie atent la deciziile pe care le ia în prezent raportându-se la viitor. Planurile ajută atât managerii cât și angajații să-și păstreze ochii asupra imaginii de ansamblu. Așadar, la sfârșitul procesului de planificare strategică, compania ar trebui să aibă o direcție clară către unde doriți ca afacerea să se ducă în viitor. Aceste discuții și procesul de planificare în sine ajută la punerea afacerii într-o poziție clară pentru a avea succes în viitor.

 

Planificarea este primordială, deoarece fără să știe ce dorește să realizeze o organizație, conducerea nu poate întreprinde în mod inteligent niciuna din celelalte activități manageriale de bază: organizarea și managementul personalului. 

 

Procesul de planificare strategică ar trebui să implice inclusiv angajații companiei deoarece ei sunt implicați direct în operațiunile cotidiene și pot oferi o vedere unică asupra organizației. Angajații pot împărtăși ceea ce cred că este valoros în prezent și ceea ce cred ei că nu rezonează cu actuala direcție a afacerii, ceea ce poate ajuta în planificarea pentru viitor.

 

Ca parte a procesului de planificare strategică, vei examina și analiza întreaga afacere. Vei arunca o privire asupra modului în care funcționează lucrurile în interiorul afacerii tale, cât și asupra concurenților. Identificând punctele tari și punctele slabe ale afacerii, procesul de planificare strategică oferă oportunitatea de a lua cele mai bune decizii în viitor și de a deveni o afacere durabilă prin minimizarea riscurilor.

 

Concentrarea pe strategia pe termen lung a afacerii tale este esențială. Planificarea strategică este la fel de importantă ca un plan de afaceri și poate duce la succesul pe termen lung. Productivitatea într-o companie poate crește pe măsură ce toată lumea lucrează pentru atingerea obiectivelor de afaceri și se găsesc în cea mai bună poziție pentru a aborda eventualele probleme care pot apărea în viitor.


 

Categorie:

,

Taguri:

,