Pe ce scriem: despre standardul de hartie format A

22.09.2014

Notam zi de zi informatii pe hartii de diferite dimensiuni: pe notite autoadezive, coli de hartie xerox, carnetele, caiete etc. Aceste coli de hartie au niste dimensiuni standard, care s-au format de-a lungul timpului pentru a ne fi de ajutor in orice intreprindem. Astfel, in ziua de azi nu notam un numar de telefon pe o coala de hartie copiator, ci folosim un post-it; in acelasi timp, nu vom folosi o coala de hartie foarte mica pentru o scrisoare oficiala. Am acceptat cu totii aceste standarde, pentru ca ne sunt utile si ne fac munca mai usoara.

Cu toate acestea, pentru a intelege si mai bine standardele folosite in majoritatea tarilor din lume, va prezentam urmatoarea ilustratie care arata exact care sunt dimensiunile colilor de hartie de format A. format hartie A

Observati in imaginea din stanga (sursa: printcenter.ro) cum formatul A0 este cel mai mare. Acesta a fost definit ca avand suprafata de 1mp, deci este foarte mare. Dupa acesta urmeaza formatele mai mici, A1, A2 si A3 - acestea reprezinta aproximativ jumatate din formatul anterior; asadar A1 are suprafata cat jumatate din A0.

Ajungem la formatul A4, care este dimensiunea cea mai des intalnita in Romania, cat si in multe alte tari cu exceptia Statelor Unite unde se foloseste formatul Letter; cu toate acestea, diferenta intre formatul Letter si A4 este abia observabila. Formatele urmatoare, care ajung chiar si la A10, urmeaza tiparul mentionat, adica reprezinta jumatate din suprafata formatului anterior. Daca veti avea vreodata probleme in stabilirea formatului unei coli mai mici decat A4, tot ce trebuie sa faceti este sa luati o coala de hartie xerox si sa o indoiti pana ce ajungeti la o dimensiune asemanatoare cu foaia in cauza. Numarul indoiturilor se adauga la cifra 4 si va da numarul formatului A; astfel, daca indoiti o coala A4 de 2 ori, veti obtine formatul A6. Nu este dificil sa recunoasteti formatul unei coli de hartie, insa trebuie sa stiti ca mai exista si formate de tip B si C, nu doar A. Acestea insa, sunt de folos in tipografii. 

Categorie:

Diverse ,

Taguri:

A3 ,

A4 ,

A5 ,

hartie copiator ,