Munca de acasă: 10 sfaturi pentru a lucra remote eficient și productiv

14.03.2020

Ești freelancer, consultant, lucrezi în digital sau pe proiecte unde nu este nevoie de prezența ta zilnică în cadrul unei companii? Înseamnă că acest articol despre munca de acasă, remote, este pentru tine. Dacă primul gând care îți vine în minte atunci când auzi despre lucratul de acasă este relaxare, noi vrem să-ți demonstrăm că lucrurile nu stau deloc așa. 

Munca de acasă: 10 sfaturi pentru a lucra remote eficient și productiv

Într-adevăr, ai nevoie de organizare, disciplină și răbdare, pentru că lucrurile se așază în timp, creierul tău se va obișnui cu mediul în care lucrezi și va percepe masa din living, din bucătărie sau chiar biroul din locuința ta, dacă ai deja o cameră destinată pentru așa ceva, ca fiind mediul tău de lucru. 

 

Ok, și mai ai nevoie de câteva trucuri care țin de managemntul timpului, organizare și concentrare, pentru a lucra eficient și productiv chiar din propria casă:

 

1. Fă-ți un program de lucru

 

Dacă la un birou obișnuit aveai un program de muncă 9-17, fă tot posibil să respecți același timp de lucru și de acasă. Stabilirea unui program de lucru constant te va ajuta în timp să te concentrezi mai bine asupra ceea ce faci și să nu te lași deturnat de la taskurile tale.

De asemenea, în considerare atunci când stabilești un program de lucru remote de anumiți factori:

 

  • Când șeful tău are nevoie să fii disponibil
  • Când trebuie să comunici cu colegii și clienții
  • Perioada zilei când ești cel mai productiv

Dacă eşti o persoană matinală, e indicat să începi în forţă dimineaţa devreme. Dacă nu, alege un program de lucru care să înceapă după prânz şi vei fi productiv spre seară, sau chiar noaptea. Depinde şi de mediul în care te desfăşori şi de alte responsabilităţi pe care le ai.

 

2. Respectă timpul de lucru stabilit

 

Odată ce ai stabilit pasul numărul 1, respectă acest program cât mai mult posibil, pentru a nu intercala sarcinile de job cu cele de acasă. Nu extinde programul de lucru față de cum ai stabilit, cel puțin nu la început. Este important să funcționezi atunci când spui că o vei face, la fel cum este important să vă acorzi timp liber atunci când ai promis acest lucru. 

 

3. Stabilește un flux de lucru

 

Probabil termenul workflow îți este cunoscut de la birou. Exact același lucru trebuie să-l faci și când lucrezi de acasă. Înainte de a începe să lucrezi, asigură-te că știi exact care sunt prioritățile pentru ziua respectivă, în cât timp crezi că vei termina ceea ce ți-ai propus. 

 

În general, este bine să iei în considerare aspecte precum:

 

  • Sarcinile cu prioritate maximă;
  • Nivelul de energie - fă cea mai grea muncă când ai cea mai mare energie pe parcursul zilei;
  • Planificarea pauzelor și meselor.

 

4. Creează-ți un spațiu de lucru acasă

 

Poate fi tentant să lucrezi din canapea sau chiar din pat, dar acest lucru ți-ar putea influența enorm nivelul productivității tale. Încearcă să lucrezi întotdeauna din aceeași cameră, birou sau un loc special din living, pentru a-i spune creierului tău că este timpul pentru muncă, nu pentru relaxare.

Munca de acasă: 10 sfaturi pentru a lucra remote eficient și productiv

5. Alege produse pentru birou

 

Instrumente de scris, agende, calendare și diverse produse de papetărie și birotică sunt importante pentru a-ți organiza mediul de lucru. Ține cont că ai nevoie de un scaun de birou confortabil, care să-ți suțină spatele atâtea ore cât ai lucra și într-o companie. Îți poți personaliza masa de lucru cu un mici ghiveci, cu un tablou cu mesaj motivațional, cu obiecte care îți amintesc mereu de scopul și obiectivele stabilite.

 

6. Menține curățenia

 

Spre deosebire de birou, unde exista o persoană specializată care se ocupă de curățarea birourilor, acasă va trebui să îți speli singur cana de cafea, să duci gunoiul și să aspiri. Menținerea curateniei la biroul de acasă te ajută să rămâi concentrat, să te organizezi și să fii productiv.

Chiar dacă în general ești o persoană care nu este deranjată de un birou dezordonat, păstrarea unor aspecte în deplină ordine te va ajuta să îți păstrezi concentrarea și o stare de sănătate bună. Stabilirea unui program săptămânal de curățenie este important, astfel încât să nu fii tentat să faci curat în timpul programului de lucru. 

 

7. Îmbracă-te adecvat

 

Probabil, în primă fază faptul că poți lucra din pijamale o să ți se pară cel mai mare avantaj. Crede-ne nu este așa. Cel puțin nu în primele luni când creierul tău trebuie să se obișnuiască cu noul mediu de lucru. Bineînțeles că nu este nevoie să porți tocuri sau pantaloni la dungă, dar îmbracă-te într-o ținută confortabilă ca și cum ai merge la job într-o zi de vineri. 

 

8. Limitează vizitele

 

Munca de acasă înseamnă tot muncă, așa că prietenii tăi sau membrii familiei trebuie să înțeleagă exact acest lucru. Stabilește limite în ceea ce privește orele de sunat sau vizitele, pentru a nu fi întrerupt pîn timp ce lucrezi. 

 

Munca de acasă: 10 sfaturi pentru a lucra remote eficient și productiv

 

9. Programează ieșirile dimineața și seara

 

Chiar dacă lucrezi de acasă și ai avantajul unui program flexibil, încearcă să îți programezi ieșirile la medic, stomatolog sau pentru a plăti taxe, așa cum ai face dacă ai avea un program într-o companie. Nu-ți întrerupe munca în mijlocul zilei pentru că îți va fi greu să reiei taskurile și te vei defocusa puternic. 

 

10. Folosește tool-uri de organizare

 

Pe internet există o mulțime de tooluri care să te ajute în organizarea zilnică a taskurilor. Asana, Trello, Evernote, Zoho, Basecamp sunt doar câteva din ele. Doar că şi acestea funcţionează pe baza muncii tale. Dacă ştii că nu te vei ţine de aceste tooluri, nu pierde vremea să îl setezi. Poţi merge mai degrabă pe simplul excel, sau dacă ești o persoană mai conservatoare, dar eficace, nu renunța la agendă şi pix.

 

Libertatea și flexibilitatea sunt, de departe, cele mai apreciate avantaje atunci când lucrezi pe cont propriu de acasă. Programul ți-l faci după modul tău personal de funcționare de aceea trebuie să fii responsabil cu timpul tău!

 

Categorie:

,