Mindset flexibil: De ce este importantă în business gândirea flexibilă

04.04.2021

Privind din exterior, ai senzația că toți antreprenorii de succes și-au planificat viața. Au știut ce pași trebuie să facă, ce decizii trebuie să ia, pentru a-și atinge obiectivele. Au știut ce să nu facă pentru a preveni eșecul. Pentru noi, privind din afară, viața lor pare bine conturată, dar oare în realitate așa s-a întâmplat? Răspunsul este, bineînțeles: nu. Și antreprenorii sunt oameni, la fel ca noi, care au greșit și greșesc, dar într-adevăr au avut ceva ce majoritatea dintre noi probabil nu avem: un mindset sau o gândire flexibilă.

mindset flexibil

 

Mindset flexibil: Ce înseamnă mentalitate flexibilă?

 

Probabil, cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoști despre viață este că nu va merge niciodată în conformitate cu planul pe care ți l-ai propus. Pur și simplu viața este imprevizibilă, lucrurile se întâmplă cu sau fără voia noastră. Singura constantă din viață este schimbarea. Așadar, atunci când vine vorba de dezvoltarea unui mindset care te poate pregăti să gestionezi numeroasele urcușuri și coborâșuri ale vieții, a deveni mai flexibil în gândire poate fi un mod excelent de a avea succes.

 

Flexibilitatea, prin definiția sa exactă, înseamnă capacitatea de a te îndoi, fără a te rupe. Prin urmare, cineva care are o minte flexibilă are capacitatea de a depăși provocările, de a îmbrățișa schimbarea și de a opune cât mai puțină rezistență.

 

Problema multor antreprenori este că deși au un plan de business, ei nu știu cum să răspundă la schimbare atunci când se întâmplă ceva neplanificat. Nu au capacitatea de a reacționa eficient și în timp util la o situație neprevăzută. 

 

Importanța unei mentalități flexibile în business

 

Așadar, de ce este important dacă avem sau nu o mentalitate flexibilă? Specialiștii în coaching și psihologie spun că există o mulțime de avantaje în gândirea flexibilă. Nu este vorba doar despre modul în care o persoană abordează problemele. Este chiar modul în care formezi relații și stabillești obiective.

mindset flexibil

 

Așadar, iată toate motivele pentru care un mindset flexibil este necesar în viața de zic cu zi, cât și în business:

 

1. Perseverența

 

Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale unei mentalități flexibile este perseverența. Pentru că privești fiecare obstacol din calea ta ca pe o oportunitate de învățare, rămâi încrezător că, indiferent de ce se întâmplă, poți rezolva problema. Flexibilitatea în gândire înseamnă că nu te ferești de provocări, ceea ce înseamnă că ai curajul să-ți asumi riscuri și continui să insiști până când îți atingi obiectivul. Acest lucru se traduce prin mai multe oportunități de succes.

 

2. Renunțarea la frica de eșec

 

Învățarea de a nu te mai teme de schimbare și de a îmbrățișa posibilitățile este cel mai important motiv pentru a dezvolta o mentalitate flexibilă. Cu toții știm că schimbarea este inevitabilă și că va trebui să vă confruntați cu contracarările, eșecurile și obstacolele din viață, așadar este mai bine să îmbrățișați acea schimbare decât să trăiți cu frica de aspectul ei inevitabil.

 

Depășirea fricii de schimbare este ușoară dacă ai un mindset flexibil, deoarece știi că ai capacitatea de a folosi o situație proastă în avantajul tău, rămânând în același timp hotărât.

 

3. Ascultarea altor puncte de vedere

 

O mentalitate flexibilă înseamnă că ești deschis la perspectivele și ideile altora, deoarece vezi că este posibil să nu ai întotdeauna toate răspunsurile. Când vezi lumea prin ochii altora, ai mai multă empatie și pentru angajați, membrii echipei sau parteneri. Flexibilitatea îți permite să îi tratezi pe ceilalți în modul corect, deoarece vezi că a fi corect înseamnă să lași mai multe opțiuni deschise.

 

4. Explorarea oportunităților

 

În lumea de astăzi, mai mult ca oricând, a învăța să te adaptezi și să te schimbi în timp util, înseamnă că poți să răspunzi mai rapid la oportunități. Să știi să schimbi direcțiile la nevoie și să nu ratezi niciodată oportunitățile care ar putea duce la mai mult succes și împlinire.

 

O mentalitate flexibilă îți permite, de asemenea, să explorezi mai multe opțiuni. Când ți se prezintă o problemă sau un obiectiv, mentalitatea flexibilă îți permite să vezi mai multe soluții care te pot ajuta să economisești timp, bani și energie la atingerea obiectivului. Și pentru că ești flexibil în gândire, vezi că fiecare alegere pe care o explorezi poate avea rezultate multiple.

 

5. Asumarea mai multor roluri

 

Dacă ai un mindset flexibil, ai ocazia să îndeplinești mai multe roluri și să îți asumi diferite responsabilități de-a lungul vieții. Cei blocați într-o mentalitate rigidă, fixă, se văd într-un singur sens, capabili de o singură meserie. 

 

Cei care gândesc flexibil înțeleg că nu este vorba despre ceea ce știi, ci despre capacitatea ta de a continua să înveți și să rezolvi probleme. A fi flexibil înseamnă că te vezi capabil să-i ajuți și pe alții, chiar și atunci când rolul lor diferă de al tău, ceea ce îți poate întări relațiile cu ceilalți.

 

6. Mai puțin stres

 

Când analizezi lucrurile cu o mentalitate flexibilă, înțelegi că problemele nu sunt lucruri de care să îți faci griji sau de care să te temi și știi că ai capacitatea de a depăși orice obstacol. Când ai încredere în capacitatea ta de a depăși problemele, vei petrece mai puțin timp gândindu-te și îngrijorându-te despre ele, ceea ce îți va aduce mai multă liniște și mai puțin stres.

 

 

7. Nu există ”a da greș”

 

Eșecul nu este văzut ca o problemă de către oamenii cu o mentalitate flexibilă deoarece știu că, chiar și atunci când eșuezi, ai învățat ceva care te va ajuta să încerci din nou și să încerci mai bine data viitoare. Eșecul este o oportunitate de a merge mai bine cu mai multe informații, astfel încât literalmente nu poți da greș. 

Gândirea flexibilă înseamnă că ai o mentalitate pregătită pentru cel mai rău lucru, având și un plan de rezervă. Deci, chiar și în cea mai întunecată situație, sunt șanse să vezi o modalitate de a pivota și a întoarce lucrurile în favoarea ta.

 

8. Acceptarea neprevăzutului

 

Deși este bine să ai obiceiuri clar stabilite, să urmezi un program fix pentru a avea mai mult succes, cei cu o mentalitate flexibilă știu când este timpul să abandoneze rutinele și să răspundă la neașteptat. Când poți fi mai flexibil cu programul tău zilnic, cu modul în care îți desfășori activitatea și cu obiceiurile vieții de zi cu zi, poți profita de mai multe oportunități și te poți bucura mai mult de viața ta.

 

Darul suprem al unui mindset flexibil este acela că poți atinge mai multe obiective și poți atinge succesul mult mai repede și mai ușor. Din toate motivele enumerate mai sus, poți să-ți depășești toate temerile, precum și contracarările care se întâmplă natural, apoi să mergi mai departe pentru a realiza ceea ce îți dorești în viață.

 

Cei care au atins cel mai mare succes au avut un mindset flexibil care le-a permis să crească, să se schimbe, să se adapteze și să răspundă la orice în viață cu inima și mintea deschise.

 
Categorie:

,