Lucrezi de acasă? Cum să-ți folosești timpul în cel mai productiv mod

01.08.2020

Dacă până acum câțiva ani, munca de acasă era considerată un fel de ”rara avis”, în prezent să lucrezi remote nu mai este deloc ceva nou sau experimental, și așa va rămâne și în viitor. Munca de acasă are oportunități excelente atât în ceea ce privește productivitatea, cât și al concentrării, depinde însă de tine cum gestionezi timpul. Productivitatea începe cu mentalitatea potrivită și cu strategiile potrivite de time management. 

Lucrezi de acasă? Cum să-ți folosești timpul în cel mai productiv mod

Indiferent de locul în care lucrezi remote, ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu câteva sfaturi de gestionare a timpului pentru a te ajuta să profiți la maximum de fiecare zi de muncă. 

Provocările gestionării timpului când lucrezi de acasă

 

De îndată ce începi să lucrezi la distanță, devii complet responsabil pentru tot timpul tău - de la modul în care îl petreci și îl structurezi, până la modul în care îl eficientizezi. Această responsabilitate este mare și un motiv uriaș pentru care nu foarte mulți oameni sunt atrași de munca la distanță. Pentru că, având mult timp la dispoziție în propria casă, de cele mai multe ori, poate deveni rapid copleșitor, mai ales când îți dai seama că nu poți să aplici același format de rutină de la birou. 

 

Iată câteva dintre cele mai mari provocări de time management când lucrezi acasă, pe care trebuie să le iei în considerare serios:

 

  • Nu există granițe fizice între „muncă” și „timp liber”;
  • Munca ta nu este la fel de vizibilă imediat cum este într-un context de birou;
  • Vei simți nevoia de a fi disponibil permanent pe skype, whatup și e-mail pentru a contracara vizibilitatea pierdută;
  • Fără feedback direct, poate fi greu să îți dați seama cât de bine îți folosești timpul;
  • Statistic, vei lucra mai intens decât ai face într-un birou, pentru că vei face mai puține pauze și vei lucra perioade de timp mai lungi.

Lucrezi de acasă? Cum să-ți folosești timpul în cel mai productiv mod

Strategii de gestionarea a timpului când lucrezi de acasă


 

1. Monitorizează-ți timpul

 

Pentru a-ți aloca timpul într-un program eficient, trebuie mai întâi să înțelegi cum îl utilizezi efectiv. În primul rând, monitorizarea timpului te va ajuta să înțelegi cât timp durează diferite sarcini, astfel încât să poți calcula ce înseamnă acest timp într-o săptămână.

 

În al doilea, te ajută să remarci ineficiențele și distragerile, astfel încât să poți îmbunătăți continuu procesul de lucru. De asemenea, este esențial pentru menținerea unui program de muncă sănătos, pentru a putea evita dezechilibrele și să te protejeze de burnout.

 

2. Menține o rutină

 

Aproximativ 40% dintre oameni consideră că flexibilitatea programului este cel mai mare beneficiu al muncii la distanță. Însă, pentru a profita pe deplinde  aceste avantaje ai nevoie de un program clar stabilit. Stabilește ore în care muncești neîntrerupt și de disponibilitate, astfel încât colegii să știe când să te contacteze și să aștepte un răspuns de la tine. Stabilește o oră fixă la care te trezești și începi să lucrezi și una la care îți proprui să termini taskurile, deoarece derapajele pot apărea ușor. Schițează ce dorești să realizezi până la sfârșitul săptămânii și sarcinile necesare pentru a ajunge acolo. 

 

3. Stabilește-ți termene fixe pentru diferite taskuri

 

Deși poate suna puțin ciudat, stabilirea unui anumit timp pentru un anumit task te ajută să-ți eficientizezi cel mai bine timpul. Această metodă asigură că sarcinile mici nu se prelungesc în epopee de o oră și te ajută să-ți administrezi sarcinile de o importanță mai mică - cum ar fi răspunsul la e-mailuri - care îți poate domina rapid o mare parte din ziua de muncă.

Asigură-te bineînțeles că munca și cantitatea de efort depusă rămâne proporțională cu valoarea sarcinii. Stabilirea unor termene fixe înseamnă, de asemenea, o presiune competitivă sănătoasă, care te ajută să începi cu sarcinile tale complexe și descurajante.

Lucrezi de acasă? Cum să-ți folosești timpul în cel mai productiv mod

4. Găsește mediul de lucru potrivit

 

Fie că vorbim de biroul din propria casă, fie că ai decis să optezi pentru o cafenea, bibliotecă sau spațiu de co-working, mediu de lucru este important pentru a te ajuta să-ți menții concentrarea. Cei care lucrează de acasă au afirmat că se afundă foarte mult în muncă și uită de pauze, nemaiexistând o graniță între timpul liber și cel personal. Planificarea unor activități care te scot din rutină cum ar fi un curs sau o clasă de exerciții fizice, la sfârșitul imediat al orelor de lucru poate obține un efect similar cu ceea ce obișnuiai să faci cănd te întorceai după job-ul de la birou. 

 

5. Nu uita de mici pauze pe parcursul zilei

 

Să te îndepărtezi de ecranul laptopului  în mod regulat este important atât pentru sănătatea ta mentală cât și pentru cea fizică. Când lucrezi de acasă, fără distrageri prea multe, este ușor să descoperi că lucrezi continuu pentru perioade lungi de timp, deci fii înțelept și programează „pauze de detoxifiere”. După o conferință video, ridică-te și ia-ți o pauză de calitate. Fă-ți o regulă să nu mănânci niciodată prânzul la masa la care lucrezi. Programează-ți o plimbare rapidă sau aleargă  o jumătate de oră dimineața sau după-amiază - sau ori de câte ori simți că ai nevoie de o pauză. Orice ai face, trebuie doar să te îndepărtezi de ecran și să faci ceva diferit.

 

Protejează-ți timpul personal și nu uita că tu ai controlul dispozitivelor, și nu invers. Oricât de mult ai impresia că poți rezista vibrației telefonului nu va fi deloc așa, așadar atunci când vrei să te deconectezi oprește-ți telefonul sau pune-l în altă cameră.