Lider bun sau lider extraordinar, știi ce face diferența?

27.12.2019

 

În ultimii ani, am cam înțeles cu toții diferențele dintre lideri și manageri, dintre stilul managerial tradițional de a conduce oamenii dictându-le ce să facă și cel modern în care liderii inspiră și motivează. Liderii buni au o gamă incredibilă de abilități. Comunică eficient, stabilesc o strategie eficientă pentru companie, încurajează angajații să exceleze, iau decizii inteligente. În multe privințe, un lider bun este cineva pe care vrei să-l urmezi. Este cineva care știe să atragă oamenii buni și să-i țină aproape. 

 

calitati lider bun

Liderii nu sunt întotdeauna perfecți și de multe ori pot greși, însă aici se face diferența. Iată câteva trăsături de personalitate care fac diferența dintre un lider bun și un lider extraordinar:

 

Liderii extraordinari apreciază diversitatea

 

Diversitatea opiniilor, diversitatea caracterelor, diversitatea oamenilor. În general, este în natura umană să ne placă cei care arată, vorbesc sau se îmbracă la fel ca noi, dar liderii excepționali își depășesc zonele de confort în ceea ce privește recrutarea echipei lor, căutând intenționat diversitatea de opinie, de vârstă, de sex, de perspectivă sau de experiență. Ei nu vor să construiască o armată de oameni care să spună tot timpul „Da”, ci vor să inoveze și să evolueze. Și acest lucru nu se poate întâmpla fără diversitate.

 

Unul dintre citatele celebre ale lui Benjamin Franklin definește exact importanța diversității: „Dacă într-un grup toți gândesc la fel, înseamnă că nimeni nu gândește”. 

 

Liderii extraordinari caută inovația 

 

Marii lideri sunt și mari inovatori. Se spune că inovația face diferența între un lider și un subordonat. Iar un lider extraordinar știe că o continuă curiozitate sau chiar naivitate sunt puncte esențiale în inovare. Ei sunt persoane modeste care afirmă că nu știu totul, dar foarte inteligente încât să înțeleagă cât de important este să învețe permanent, de-a lungul întregii cariere.

 

Totuși, liderii extraordinari știu că timpul se schimbă și că nicio persoană nu poate ști totul. Ei întreabă „de ce” și „de ce nu” constant și sunt deschiși la mentorat invers cu alte generații, realizând că generațiile mai tinere pot ști mult mai multe decât ei în anumite domenii.

 

Liderii extraordinari sunt buni coechipieri

 

Liderii extraordinari care sunt excelenți coechipieri sunt „echipați” cu aptitudini personale precum: gândirea strategică, analiza de risc, curiozitatea, capacitatea de analiză a micro-gesturilor, dorința de a învăța mereu, dar mai ales cu aptitudini sociale precum: sociabilitatea, abordabilitatea și flexibilitatea.

 

De asemenea, un lider extraordinar face diferența în munca de echipă astfel:

  • Îi motivează pe ceilalți să-și spună punctul de vedere;
  • Caută modalitățile potrivite de abordare a conflictelor;
  • Insistă pe dezvoltarea empatiei;
  • Insistă pe limite clar stabilite, benefice pentru toți.

 

calitati lider bun

Liderii extraordinari ascultă activ

 

Ascultarea este una dintre cele mai importante abilități pe care un lider extraordinar o are în mod obligatoriu, pentru a putea înțelege ceea ce spune celălalt. Autocontrolul și disciplina i-au adus mai aproape sau chiar în poziția de lideri. Datorită autocontrolului și disciplinei, liderii au reșușit să se cizeleze, să devină mai subtili și să tacă mai des. Ascultarea activă cere concentrare și determinare pentru a deveni un foarte bun ascultător activ. 

 

De fapt, a asculta cu adevărat e ceva ce foarte puțini reușim, și asta nu pentru că e foarte greu, ci pentru că nu avem antrenament în a asculta eficient. Ascultarea eficientă este abilitatea de a absorbi activ informațiile venite de la cel din fața noastră, arătându-i că îl ascultăm și că suntem interesați de ceea ce spune, oferindu-i mai apoi feedback că mesajul a fost primit.

 

Liderii extraordinari își asumă vina

 

Liderii excepționali își protejează echipele și sunt modești atunci când vine vorba de realizări. Simon Sinek – consultant în cultură organizațională, speaker și autor de cărți despre leadership, este de părere că leadershipul nu are legătură cu funcția pe care o persoană o are. Un lider e ales natural de oameni, pentru că el se remarcă prin atitudinea lui. Unul dintre cele mai importante lucruri care îl definesc pe un lider extraordinar și îl fac să fie respectat de cei din jur este acela că el este primul care își asumă riscurile. Practic el este cel care dă tonul și direcția și astfel, la rândul lor, oamenii îl vor răsplăti cu aceeași bunătate și încredere. 

 

Cele mai bune companii din lume au înregistrat mai multe eșecuri decât companiile de valoare medie. Oamenii cu cel mai mare succes din lume au cunoscut mai multe eșecuri decât ceilalți. Cel mai mare eșec este să nu încerci, să nu îndrăznești să faci ceva. 

 

Nimeni nu este perfect, nici măcar un lider extraordinar, dar tocmai ce îl face extraordinar este autenticitatea. Cu toții avem momente de teamă, ne bâlbâim și ne încurcăm în cuvinte. La fel este și pentru lideri. De aceea, cu atât mai mult, să apreciem liderii puternici care se prezintă în fața tuturor, așa cum sunt ei, autentici. Neştiinţa nu înseamnă ignoranţă. A nu şti îţi deschide uşa către oportunităţi, îţi stimulează curiozitatea, te face să fii liber să explorezi, fără să te mai împiedici de lucrurile pe care le ştii deja. Acest lucru îl cunosc liderii extraordinari și îl apreciază la oamenii din jurul lor.


 

Categorie:

,