Lecția de antreprenoriat: cum transformi o idee de la masa din bucătărie în afacere de succes

25.10.2019

antreprenoriat

Există o mulțime de antreprenori care și-au transformat o idee pornită dintr-un hobby într-o afacere de succes de milioane de de dolari. De exemplu, Kim Lavine era o casnică din Statele Unite care ne oferă o lecție de antreprenoriat pornită de la o idee începută pe masa din bucătărie. A creat perne micuțe cu microfibre naturale, cu un design fistichiu, ca și cadouri pentru profesorii copiilor ei. Interesul celor din jur pentru aceste perne care aveau proprietatea de a păstra căldura 45 de minute a determinat-o să continue. 

 

În doi ani, perna Lavine Wuvit se afla în lanțurile naționale, inclusiv Saks Fifth Avenue, Macy's și Bed Bath & Beyond, și până în 2006, a generat vânzări de peste 1 milion USD. Lavine apoi s-a ramificat într-o linie de pijamale, după care a obținut licență pentru o linie de decorațiuni pentru casă. 

 

Este adevărat că pentru a intra în antreprenoriat trebuie să ai o doză suficientă de curaj pentru a-ți asuma riscurile și a trece de la gânduri și idei, la fapte. Dar, mai ai nevoie de sfaturi bune pentru a nu învăța chiar toate lecțiile grele pe propria... piele a business-ului tău. Îți prezentăm 5 lecții importante de antreprenoriat despre care vorbesc foarte mulți antreprenori în discursurile privind evoluția afacerilor care i-au propulsat în topuri:

 

1. Alege-ți oamenii sau colaboratorii cu mare atenție

 

Echipa cu care lucrezi te poate ajuta să ajungi pe culmile succesului sau dimpotrivă îți va grăbi drumul spre faliment. Nu este doar o lecție de viață, este și un mare adevăr în orice business. Trebuie să te înconjori de oameni de încredere, competenți, care privesc în aceeași direcție ca și tine. 

 

2. Viziunea fără focus e doar o realitate amânată

 

antreprenoriat

 

Este normal să-ți dorești să faci foarte multe, mai ales când vine vorba de propria afacere. Ai foarte multe idei pe care vrei să le pui cât mai curând în aplicare. Însă, amintește-ți că ziua are 24 de ore, iar atunci când mergi cu mai multe proiecte în paralel riști să te defocusezi, iar defocusarea este dușmanul excelenței.

 

 

3. Stai uneori deoparte și privește

 

Când vine vorba de antreprenoriat, toți oamenii din domeniu știu că nu există posibilitatea unui an sabatic, o perioadă lungă în care să vizualizezi, să creezi, să expriementezi lucruri noi. Însă, din când în când încearcă să lași turația motoarelor la minim pentru o perioadă de timp, oricât de scurtă. Calmul, detașarea și liniștea îți pot aduce inspirație și o nouă direcție de business pe care o dorești de ceva vreme. 

 

4. Folosește-te de tehnologie pentru a explora oprtunități noi

 

Lumea s-a schimbat, iar tendința de externalizare a serviciilor sau de migrare la aplicații cloud este tot mai mare. Avantajul suprem mai ales când ai o firmă la început de drum este că plătești pentru cât consumi. Asta înseamnă că poți folosi o soluție de tip enterprise fără să platești de la bun început licențe costisitoare pentru pachete complexe.

 

5. Privește parteneriatele ca pe organisme vii

 

Una dintre primele lecții pe care copiii le învață încă de la grădiniță este că efortul cumulat al mai multor forțe îți poate accelera obiectivele de business. Deci, privește parteneriatele ca pe niște organisme vii care trebuie îngrijite, apreciate, altfel tot efortul depus la început se poate pierde în van.

 

antreprenori

 

Idei de afaceri mici care te pot transforma într-un antreprenor de succes

 

Există o mulțime de idei de afaceri fezabile, viabile și cu potențial mare de profitabilitate. De asemenea, există numeroase direcții de dezvoltare, modalități de promovare, întrucât știm faptul că orice afacere care stagnează este una fără șanse de profitabilitate.

 

1. Afaceri cu plante medicinale

 

Piața românească a plantelor medicinale are o cifră anuală de afaceri de peste un miliard de euro, iar cifra s-ar putea dubla, conform specialiștilor. Plantele medicinale sunt, au fost si vor continua să fie o materie primă tot mai căutată, mai ales într-o societate interesată tot mai mult de viață sănătoasă și alternative eco. Acest lucru înseamnă o oportunitate reală de afaceri pentru cei pregătiți să accepte provocările unui astfel de business.

 

2. Recondiționare mobilă și obiecte vechi

 

Păstrătorii de tradiție, iubitorii de familie și obiceiuri vechi, vor aprecia și vor investi întotdeauna în lucruri care le amintesc de timpuri trecute, de străbuni. Ei vor fi clienții acestui gen de afacere care va avea ca domeniu de activitate recondiționarea obiectelor vechi. Dacă te pasionează și ai cunoștințe în ceea ce înseamnă recondiționare mobilă, bijuterii și ceramică, atunci ai șanse reale să tramformi totul într-o afacere de succes.

 

3. Hotel pentru animale de companie

 

Poate ți se pare hilară această idee, dar segmentul iubitorilor de animale este în creștere la fel ca și al tour operatorilor. Oamenii din prezent călătoresc și foarte mult și pleacă în vacanțe des, ceea ce înseamnă că au nevoie de un loc unde să-și lase animalele în siguranță.

 

Cine a spus că e neapărat nevoie de mulți bani ca să începi o afacere, noi credem că s-a înșelat. Facebook s-a lansat dintr-o cameră de cămin studențesc, Apple își are începuturile într-un garaj plin cu componente de calculator și exemplele similare ar putea continua. Și ideea ta de afacere poate porni de la masa ta din bucătărie și se poate dezvolta către un business de succes. Noi te putem ajuta cu un magazin online la cheie, realizat de o echipă de specialiști în ecommerce, dacă vrei să intri în antreprenoriat cu dreptul!
 

Categorie:

,