Lamineaza documentele si prelungeste-le viata

17.11.2014

Laminarea documentelor este un proces de imbracare a hartiei intr-un invelis de plastic. Astfel, aceasta devine rezistenta la apa, raze solare si utilizare frecventa. Procesul de laminare este unul simplu, desi dezvoltarea acestor masini de birou a fost una de lunga durata. Cele mai intalnite modalitati de laminare sunt: laminare tip plic si laminare in rola. Plasticul folosit poate fi mat sau lucios. 

Masinile cu laminare tip plic sunt destinate birourilor, dar pot fi folosite si acasa. Acestea folosesc folii de laminare care imbraca hartia. Sunt accesibile ca pret si foarte eficiente.

Laminarea in rola foloseste un adeziv topit care este aplicat cu ajutorul unor role pe suprafata care se doreste a fi laminata. Aceasta metoda se utilizeaza mai ales in industrie, iar aparatele au un pret ridicat.

Cea mai intalnita modalitate de laminare este cea la cald, dar se utilizeaza si cea la rece, uscata, umeda sau cu ceara.

Alegerea laminatorului potrivit este foarte importanta: In primul rand trebuie sa te gandesti cate persoane vor folosi aceasta masina de birou si cat de frecvent. Laminatoarele sunt destinate utilizarii ocazionale, moderate, frecvente sau intensive. In functie de formatul documentelor ce urmeaza a fi lamiante poti alege intre diferite dimensiuni (A3, A4, A5 etc.). De asemenea, este important cat esti dispus sa investesti intr-un astfel de aparat si care sunt principalele atuuri pe care vrei sa le aiba. Principalele caracteristici sunt legate de viteza de incalzire si transfer, dar de multe ori conteaza si designul.

Varietatea materialelor care pot fi puse in valoare daca sunt laminate este uimitoare. Iata cateva exemple: La birou: diplome, bannere publicitare, brosuri, carti de vizita, certificate, organigrame, indicatoare, postere, ecusoane, harti, liste cu numere de telefon, fotografii, liste de preturi, reguli de siguranta si evacuare, orar, meriuri de restaurant etc. Acasa: desene, fotografii, postere, calendare, etichete pentru bagaje, retete culinare, felicitari, suporturi pentru farfurii si pahare, lista programelor TV, numere de urgenta, articole din ziar, instructiuni de utilizare pentru electronice si electrocasnice etc.

Principalele avantaje ale documentelor laminate sunt: durata de viata si rezistenta la utilizare frecventa, dar si pastrarea calitatii imprimarii, fara ca cerneala sa se decoloreze sau hartia sa se pateze. Laminand vei printa mai putin, iar materialele vor avea un aspect profesionist mai mult timp.

Trebuie totusi sa stiti ca documentele oficiale si actele nu se lamineaza.

Acum, cand stii mai multe informatii legate de procesul de laminare, poti alege masina de laminat perfecta pentru tine, pe Austral.ro.