Instrumente SMART cu care să-ți atingi mai ușor și rapid obiectivele profesionale

13.06.2020

Este evident nu-i așa, că pentru a-ți atinge obiectivele, va trebui să le setezi. Dacă ai experiență în marketing atunci știi cât de important este să-ți setezi obiective SMART. Dacă nu ai auzit încă de acest concept, află că obiectivele SMART sunt considerate esențiale în managementul proiectelor, deoarece te ajută să rămâi cât mai focusat pe obiectivele stabilite. SMART este un acronim al caracteristicilor obiectivelor: Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și încadrate în Timp. Presupunând că ai făcut acest lucru, există mai multe tipuri de instrumente pe care să le folosești pentru a atinge cât mai ușor și rapid obiectivele stabilite. 

 

Instrumente SMART cu care să-ți atingi mai ușor și rapid obiectivele profesionale

 

De ce este importantă stabilirea obiectivelor?

 

Înainte de a folosi diverse instrumente specifice pentru stabilirea obiectivelor, trebuie în primul rând să știi de ce merită să urmărești și să setezi obiectivele. Cel mai important motiv pentru a lua în considerare urmărirea și stabilirea obiectivelor este faptul că scopurile noastre se schimbă cu trecerea timpului. Apar modificări, priorități noi, iar dacă obiectivele tale nu sunt clar trasate s-ar putea să uiți detalii sau să acționezi greșit, sărind etape. 

 

Faptul că obiectivele tale sunt mereu în schimbare nu este un lucru rău, dimpotrivă înseamnă că este util să ai un sistem de urmărire și de stabilire a obiectivelor. Un alt mod de a privi acest lucru este că stabilirea obiectivelor îți oferă o direcție de a merge înainte. Similar cu o busolă, stabilirea obiectivelor te conduce la destinație exact la timp. Urmărirea obiectivelor este ca o hartă și, dacă știi unde mergi, te va asigura că mergi în direcția bună, că poți continua și că ritmul este încă bun.

 

Instrumente SMART pentru atingerea obiectivelor

 

Rezultatul nu apare prin magie la final, așa că ai nevoie de instrumente potrivite care să te conducă la el. Instrumentele despre care vom povesti puțin mai jos sunt ”lipiciul” care menține sistemul de stabilire a obiectivelor. De la obiecte fizice precum agende, postituri la aplicații online, există mai multe opțiuni pentru a-ți personaliza harta proiectelor tale:

 

Resurse online pentru atingerea obiectivelor

 

Anumite persoane funcționează cel mai bine atunci când tehnologia este implicată pentru a-și simplifica procesul de lucru. Dacă ești unul dintre acești oameni, începe cu aceste aplicații și platforme care te pot ajuta să-ți structurezi foarte bine obiectivele profesionale:

 

  • Basecamp. Este o platformă creată de Google pentru gestionarea proiectelor. Deși este creată în mod special pentru grupuri care să-i ajute pe membrii în organizarea echipelor, există funcții care ajută o persoană să își stabilească obiectivele. Cu acest instrument, îți poți crea mai multe liste de activități, pe lângă obiectivele setate. Partea interesantă este că poți să îți stabilești termene fixe sau să atribui mai multe obiective în secțiunile respective. Basecamp este o aplicație gratuit de utilizat atât timp cât ai un cont Gmail.
  • Milestone Planner. Este o platformă de organizare a obiectivelor care facilitează stabilirea și urmărirea acestora. Aceasta îți oferă posibilitatea de a vizualiza și urmări obiectivele într-o singură fereastră.
  • Todoist. Listele de activități din aplicația Todoist sunt ca niște mini-obiective care conduc către obiective mai mari. Dar, bineînțeles că Todoist îți permite oportunitatea de a stabili și obiective mai mari și mai importante. 

 

Instrumente SMART cu care să-ți atingi mai ușor și rapid obiectivele profesionale

 

Metode tradiționale de stabilire a obiectivelor

 

Dacă te încadrezi în categoria persoanelor vizuale sau care preferă să-și scrie obiectivele de mână cu instrumente de scris tradiționale, atunci instrumentele clasice ți se potrivesc. Iată ce instrumente SMART tradiționale sunt super utile în stabilirea obiectivelor fie ele profesionale sau de ce nu, chiar personale:

 

  • Notițe sau post-it-uri. Cu toate că există o serie de avantaje pentru utilizarea aplicațiilor online precum cele menționate mai sus, uneori metodele tradiționale se dovedesc mai de succes, mai ales dacă vorbim de obiective stabilite pe termen foarte scurt, de pe o zi pe alta. Trebuie să recunoaștem că uneori, este mult mai simplu, rapid și eficient, să folosești stiloul și hârtia pentru a nota obiectivele sau listele de activități pe care le ai de făcut într-o zi. O modalitate de a face acest lucru foarte ușor este de a avea câteva post-it disponibile. Sunt mici și compacte, deci nu vor ocupa mult spațiu, iar dacă sunt și colorate atunci cu siguranță sunt suficient de vizibile încât să nu-ți scape din vedere.
  • Whiteboard. Un alt instrument util care să te ajute să identifici imediat obstacolele care pot apărea la un proiect este o tablă albă. Pe o suprafață de scris aflată în imediata apropiere vei putea nota mai ușor obiectivele și ideile pe care vrei să le împărtășești cu întreaga echipă. În plus, puteți să dați frâu liber creativității artistice cu ajutorul markerelor colorate.
  • Agendă. Un alt instrument minunat de luat în considerare este o agendă. Partea bună la o agendă este că o poți lua cu tine mult mai ușor și poți completa cu idei noi, schimbări sau poți face diverse adnotări la obiectivele deja stabilite. Există foarte multe modele de agende, personalizate sau cu organizatoare, sugestia noastră este să mergi pe un model clasic deoarece îți oferă posibilitatea să o folosești în stilul tău personal de lucru. În plus, o agendă pe care o ai permanent la tine în geantă sau rucsac îți permite să îți notezi rapid ideile care îți vin sau să notezi citate care te inspiră și motivează.  

 

Chiar dacă tehnologia a deschis ușa multor modalități de a ne seta și urmări obiectivele, nu strică niciodată să ne întoarcem la elementele de bază și să folosim metodele tradiționale de urmărire a obiectivelor. Indiferent de instrumentele pe care le folosești pentru a-ți atinge obiectivele atât instrumentele digitale, cât și cele tradiționale, el au impact important și o contribuție valoroasă în derularea proiectelor sau planurilor profesionale. Tot ceea ce contează este să utilizezi instrumentul care ți se potrivește pentru a vă începe în prezent cu obiectivele pe care vrei să le atingi în viitor.