Incurajeaza creativitatea copilului tau!

25.09.2017

Multe persoane sunt de parere ca a fi creativ este un talent innascut si, fie il ai, fie nu. Insa, asa cum nu toti copiii sunt la fel din din perspectiva bagajului intelectual, nu pot fi egali nici in privinta creativitatii, pentru ca aceasta este o abilitate ce se dezvolta de-a lungul timpului.

Mai mult de atat, creativitatea nu trebuie limitata la indemanarea de a desena/picta sau talentul de a canta, ci din contra, creativitatea face parte si din stiintele exacte, dezvolta inteligenta emotionala si ajuta in interactiunile sociale. Persoanele creative sunt mai flexibile, gasesc rapid solutii la diverse probleme, sunt mai abile sa se adapteze avansului tehnologic, gasind avantaje in astfel de oportunitati.

Insa, in calitate de parinte, cum il ajutam sa isi dezvolte creativitatea?

1. Ofera-i timp si spatiu necesar

Copiii au nevoie de mai mult timp propriu, neghidat de interventia parintilor, timp pe care sa il petreaca cu alti copii, fara sa depinda de lucruri comerciale: play-station, desene animate etc.

Spatiul este o resursa importanta si cu toate ca nici nu te gandesti sa faca dezordine peste tot sau sa picteze fiecare perete, ofera-i totusi un spatiu, cum ar fi mansarda pentru a decupa hartie sau materiale textile, un colt din garaj unde poate mestesugari cu lemn sau alte materiale dure si chiar o parte din camera lui unde poate picta in voie.

In plus, pictatul nu trebuie sa te sperie atat de tare. Acum exista o multitudine de tempera pe baza de apa, care se vor curata foarte usor.

 

2. Formati un club de carte

Alaturi de alti prieteni de familie si copiii lor, verisori sau vecini create un cub e carte, in care sa va intalniti o data pe luna si sa discutati despre personajele cartii alese anterior, scenete sau tematici. In plus, puteti crea si o cina distractiva cu alimentele care fac referire la poveste, copiii putand lua parte la gatit. De exemplu, daca cititi “Hansel si Gretel” puteti face turta dulce in diverse forme.

3. Creeaza oportunitatea de a avea pareri in contradictoriu

Incurajeaza-l sa gaseasca o alta solutie pentru o problema, fata de ce a gasit initial, rezultatul ramanand acelasi.

Sau mai mult decat atat, cu toate ca este prea mic pentru a vota, poate invata cum are loc o dezbatere, cu argumente pro sau contra, cum trebuie sa isi exprime punctul de vedere etc. Astfel, puteti crea tabere opuse: de pilda, caini vs pisici, bomboane vs. inghetata etc si sa dezbateti alegerea facuta.

4. Vizitati locuri noi

Explorati frecvent locuri noi in care se pot experiementa cat mai multe activitati.

De exemplu, faceti o vizita la planetariu pentru ca universul si misterele lui pot inainta intrebari noi, cu raspunsuri ce pot fi de-a dreptul interesante. Un alt loc plin de noutati poate fi gradina botanica, in care poate avea ocazia sa vada chiar si plantele “carnivore”.

 

5. Sarbatoriti cat mai des

Cautati saptamanal motive de a sarbatori ceva: fie ca e vorba de reusita unui membru din familie, sau fie doar un context de a folosi creativitatea si de a crea o sarbatoare. De exemplu, sarbatoriti Ziua Alimentelor Sanatoase si creati un pranz in care sa alegeti doar alimente neprocesate. Sau poate fi Ziua Culorilor in care fiecare alege o culoare reprezentativa pe care sa o poarte. Astfel, creativitatea va fi “pusa la munca”.

Gasiti orice prilej de a-I fi alaturi si de a-l auta sa isi dezvolte creativitatea! Oferiți copiilor oportunități de joc pentru copii și încurajați-i să se apropie, să privească și să se gândească la lucruri în moduri noi și neobișnuite pentru a transforma activitățile obișnuite în activități care declanșează creativitatea.