Imprimanta laser - tot ce trebuie să știi despre cum funcționează

23.01.2021

Necesitatea unui aparat care să permită printarea documentelor este mai mult decât necesară în aproape fiecare birou în care lucrul cu actele este principala activitate. Însă, chiar și acasă o imprimantă este un aparat extrem de util, mai ales atunci când ai copii care merg la școală. Imprimanta laser câștigă tot mai mult teren în detrimentul celei cu cerneală, deoarece vine cu avantaje pe partea de rapiditate și economie de bani.

 

imprimanta laser

 

Dacă ai ajuns pe această pagină înseamnă că ești în căutarea unei imprimante laser. În acest articol vom vorbi despre principalele caracteristici ale unei imprimante laser, despre funcțiile care nu ar trebui să lipsească și despre modul în care o poți folosi corect pentru a economisi cât mai mult. 

Diferența dintre o imprimantă laser și una cu cerneală 

 

O imprimantă inkjet cunoscută și sub numele de imprimantă cu cerneală folosește, așa cum îi spune și numele, cerneală pe care o imprimă pe o pagină prin intermediul unui cap de scriere piezoelectric. În schimb, o imprimantă laser folosește toner ce este alcătuit dintr-un amestec de pudră făcută în mare parte din material plastic ce se topește atunci când este încălzit în cuptorul imprimantei și aplicat pe hârtie. De aceea, hârtia care iese din imprimanta laser este ușor încălzită.

 

imprimanta laser

 

Cum funcționează o imprimantă cu laser

 

O imprimantă laser este un aparat care tipărește cu ajutorul unei raze laser ce transpune imaginea pe un cilindru încărcat electrostatic. Imprimantele laser folosesc tehnologia de imprimare xerografică. Așa cum sugerează și denumirea, imprimantele laser funcționează pe baza unei raze laser care „imprimă” imaginea pe un tambur rotativ încărcat electric pozitiv. Imaginea finală este realizată de laser pe hârtie, prin acțiunea de selectare a unor puncte cu sarcină negativă, conform imaginii pe care vrei să o printezi.

Componenta consumabilă a unei imprimante laser color cât și pentru o imprimantă laser monocrom este cartușul toner. Cartușul toner este format dintr-o pulbere fină compusă dintr-un amestec de particule de plastic, carbon negru și alți agenți de colorare.

 

Cum alegi cea mai bună imprimantă laser

 

Diversitatea modelelor și a opțiunilor de pe piață pot face foarte dificilă alegerea celei mai bune imprimante cu laser. Pentru a face cea mai bună investiție, fără a fi necesar să plătești în plus, este necesar să fii bine informat înainte.

De exemplu, trebuie să știi din timp dacă vrei o imprimantă laser monocromă sau color, dacă ai nevoie de o imprimantă laser multifuncțională, sau dacă o imprimantă simplă este suficientă pentru nevoile tale.

 

Pentru a fi sigur că faci alegerea corectă, trebuie să ții cont de următoarele specificații:

 

 • Capacitatea de tipărire. Capacitatea de tipărire îți indică eficiența imprimantei. Înainte de a alege modelul dorit, este bine să verifici câțiva parametrii pentru a te asigura că se potrivește sarcinilor biroului. Urmărește așadar care este capacitatea imprimantei verificând trei parametrii: capacitatea de stocare exprimată în MB (megabytes), numărul de pagini printate pe minut (ppm), precum și capacitatea de alimentare cu hârtie. Cu cât acești parametrii vor avea valori mai mari, cu atât mai eficientă se va dovedi imprimanta. 
 • Formatul hârtiei acceptat. Este vorba de greutatea mediulu de imprimat, adică hârtie mai groasă sau mai ușoară. Rolele care trag hârtia prin capul de imprimare nu vor putea trage hârtia dacă aceasta este prea groasă sau dimpotrivă prea subțire.
 • Rezoluția de imprimare. Această valoare este exprimată în DPI (dots per inch), adică numărul maxim de puncte pe un inch liniar. Cu cât mai mare este această valoare, cu atât imprimarea, scanarea și copierea vor fi mai detaliate. O valoarea DPI mare (configurabilă din software-ul multifuncționalei) se traduce prin timpi mai mari de lucru.
 • Compatibilitate cu sistemul de operare. Driverele de imprimantă pot fi foarte problematice, așa că asigură-te că modelul ales de tine suportă versiunea pe care o rulezi pe computer sau sisteme de operare mai puțin întâlnite, precum Linux sau Mac. 

 

imprimanta laser

 

Funcții pe care le poate avea o imprimantă laser

 

În mod evident, atunci când vorbim de o imprimantă ne gândim la capacitatea de a imprima. Dar, în funcție de modelul pentru care optezi, aceasta poate avea mai multe funcții, mai ales dacă alegi o imprimantă laser multifuncțională, precum:

 

 • Imprimare față/verso. Această funcție îți permite să imprimi fără să fie necesar să întorci tu foaia sau să îți faci griji pentru poziționarea corectă a acesteia.
 • Xerox. O imprimantă laser performantă îți permite să faci copii xerox. Acest lucru este posibil chiar fără ca imprimanta să fie conectată la un PC.
 • Scanner. Funcția de scanare îți permite să introduci în calculator orice document sau imagine îți dorești. Aceasta poate fi salvată ca și fotografie, ca document PDF, sau în cazul celor mai performante, ca document de poate fi supus editări textuale.
 • Fax. Dacă alegi o imprimantă laser multifuncțională, aceasta va putea îndeplini și rolul unui fax. Deși aceste aparate se folosesc tot mai rar acum în unele birouri și instituții fax-ul încă este necesar.
 • Printare fotografii. O imprimantă laser cu o rezoluție mare îți poate permite să printezi fotografii și postere la o calitate foarte bună. Condiția este să folosești hârtie specială.
 • Conexiune Wi-Fi. Dacă vei folosi imprimanta într-un birou unde se lucrează la mai multe computere o imprimantă laser model nou cel mai probabil îți va permite să o conectezi la mai multe dispozitive. Cele mai performante modele permit această conectare prin WI-FI.

 

Avantajele de a alege o imprimantă laser

 

 • Viteza de printare. În cazul unei imprimante laser performante, viteza de printare poate să fie chiar de 3 ori mai mare decât a unei imprimante inkjet. O imprimantă inkjet poate printa cam 8-10 pagini pe minut, una laser poate printa 20-30 pagini pe minut. 
 • Calitatea tipăririi. Imprimantele laser stau foarte bine și la capitolul tipăririi documentelor text, redând fidel un număr foarte mare de fonturi, indiferent de dimensiunile caracterelor.
 • Zgomot redus.  Mai ales dacă vorbim de o imprimantă instalată într-un birou, utilizarea ei ar putea perturba concentrarea angajaților. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, imprimantele laser au devenit din ce în ce mai silențioase, avantaj de luat în calcul în cazul în care vrei să o instalezi într-un birou.
 • Costuri mici. Deși prețul de achiziție al unei imprimante laser este mai mare decât al uneia cu cerneală, este foarte important să analizezi și costul cartușelor. Chiar dacă sunt mai scumpe, cartușele laser sunt capabile să printeze până la 2.000 de pagini, comparativ cu cele numai 100-200 de pagini ale unei imprimante cu jet de cerneală. În ambele situații ai posibilitatea de a reîncărca aceleași cartușe de câteva ori, lucru care poate contribui la reducerea costurilor de utilizare și la amortizarea treptată a investiției inițiale.

 

Imprimantele laser sunt ideale pentru birourile unde se printează documente text într-un ritm crescut, mai ales că viteza de imprimare este semnificativ mai bună, iar prețul ridicat se justifică prin prisma costului mai mic al cartușelor folosite. În momentul în care decizi să achiziționezi o imprimantă laser este foarte important să citești cu atenție caracteristicile tehnice și să alegi una care să răspundă tuturor nevoilor tale.