În cadrul companiilor contemporane, unde linia dintre viața profesională și viața personală este foarte ușor de ignorat, importanța echilibrului între aceste două fațete ale vieții unui angajat este una din ce în ce mai mare.
Este adevărat că, la nivel individual, angajații sunt cei care ar trebui să stabilească limitele între serviciu și timp liber, dar angajatorul joacă un rol crucial în crearea unui mediu care să stimuleze atât dezvoltarea angajaților în plan profesional, dar și personal.
1. Creșterea productivității Angajații vor fi mult mai implicați, focusați și productivi dacă simt că viața personală nu le este afectată de problemele de serviciu.
2. Reducerea absenteismului și a nivelului de fluctuație a angajaților Frustrarile, stresul la locul de muncă și epuizarea sunt trei dintre motivele principale pentru care angajații lipsesc de la serviciu frecvent sau părăsesc o companie. 3. Creșterea nivelului de satisfacție și îmbunătățirea stării de spirit a angajaților Un mediu de lucru sănătos este cel care stă în spatele unor angajați motivați. 4. Crearea unei imagini pozitive a angajatorului în piața forței de muncă Companiile care pun accent pe sănătatea și starea de bine a angajaților lor vor angaja ușor oameni talentați, devenind mai atractive pentru candidați.
Există foarte multe strategii și acțiuni pe care o companie le poate implementa așa încât aceste două aspecte ale vieții angajaților săi să coexiste armonios. 1. Programul flexibil Acolo unde există posibilitatea (ne referim desigur la specificul activității companiei), este recomandată implementarea orelor de muncă flexibile, a săptămânii scurte sau a sistemului de lucru ”la distanță” sau hibrid, pentru ca angajații să simtă că au mai mult control asupra propriului program. 2. Concedii plătite sau zile libere suplimentare Un angajator poate oferi ca și bonus zile de concediu suplimentare (una sau două zile de concediu în plus la fiecare an lucrat în companie) sau câteva zile libere personale pe an, pentru urgențe în familie. 3. Programe de relaxare Includem aici abonamente la săli de sport ori la spa, dar și traininguri de stress-management, de exemplu. 4. Comunicare clară a așteptărilor pe care compania le are de la angajații săi Explicați în mod clar tuturor angajaților care sunt așteptările în ceea ce privește timpul de lucru și orele de program, pentru ca aceștia să nu se simtă obligați să-și petreacă mai mult timp decât este necesar la birou. Încurajați angajații să-și ia pauzele și zilele de concediu.
Dincolo de acțiunile unui angajator, există foarte multe lucruri ce se pot face și la nivel individual pentru a evita epuizarea la locul de muncă. Însă, pentru a trece la acțiune, este nevoie să identifici corect care este problema. Iată câteva dintre semnele dezechilibrului între planul profesional și cel personal pentru un angajat:
De ce este important să reacționezi dacă te simți epuizat? Acest dezechilibru afectează atât starea psihică, putând duce la depresie, cât și sănătatea fizică. În cadrul unui studiu s-a demonstrat că, în timp, angajații care muncesc peste 55 de ore pe săptămână au un risc mult mai ridicat de infarct, dar ;i un nivel mare de anxietate. O companie care oferă angajaților săi echilibru, prin implementarea de politici specifice și asigurarea de resurse, este o companie de succes în care toată lumea câștigă. Pe măsură ce locul de muncă modern continuă să evolueze, angajatorii au obligația de a recunoaște importanța laturii personale a vieții unui angajat și să investească în politici care să sprijine bunăstarea angajaților lor.
Puteti afla mai multe despre politica de cookie-uri accesand acest link: