Diferențe între un lider și un manager

Deși într-o companie atât liderul, cât și managerul sunt importanți în egală măsură, liderul este foarte diferit de manager.

Diferențe între un lider și un manager

Dacă poziția pe care un lider o ocupă este una în care este nevoie de un manager, liderul se va plictisi și va părăsi compania. Pentru a determina dacă în cadrul companiei dvs. există și lideri sau doar lideri, iată câteva diferențe majore între aceste două tipologii.
 

Managerul gestionează și implementează

Managerul este persoana care gestionează un departament sau o companie, fiind responsabil de planificarea, organizarea, coordonarea și controlul resurselor de care dispune.

Focusat pe eficiență, managerul pregătește bugete, dezvoltă planuri de acțiune ori își dedică atenția oricăror altor sarcini de care depinde sănătatea și buna funcționare a companiei.

Tot managerul este responsabil de atingerea obiectivelor companiei și are autoritatea să aducă oameni noi în companie sau să concedieze angajații care nu performează.

1 Diferențe între un lider și un manager

 

Liderul produce schimbare

Spre deosebire de manager, un lider este un strateg, o persoană cu viziune, capabilă să-i inspire pe cei din jurul lui într-atât încât viziunea sa să devină și viziunea lor. Liderul inovează, are abilitatea de a-și motiva subordonații, creând echipe și construind o relație bazată pe încredere între membrii ei, fiind un model pentru cei din jur.

Una dintre calitățile cele mai importante ale unui lider este abilitatea sa de a privi în viitor și de a-și pregăti echipa pentru situații neprevăzute. Datorită caracterului său vizionar și a orientării către oameni, liderul promovează schimbarea și strânge oamenii în jurul său.

La polul opus, un manager reacționează la schimbare și organizează angajații companiei, stabilind reguli și proceduri. Iar, în timp ce un lider are drept scop dezvoltarea membrilor echipei, un manager este focusat pe atingerea obiectivelor companiei.
 

Liderul are adepți, managerul are angajați

Asadar, una dintre diferențele majore dintre un lider și un manager este aceea că liderul are ”adepți”, în timp ce managerul are angajați.

Managerul are o poziție de autoritate în companie, iar angajații săi fac ceea ce li se spune nu pentru că sunt roboței, ci în schimbul unui salariu și/sau bonus. Așadar, relația dintre angajați și managerul lor este una tranzacțională.

Deoarece, la rândul său, este și el un angajat plătit să obțină rezultate, managerul este focusat pe muncă, focus pe care îl impune subordonaților săi.

2 Diferențe între un lider și un manager

Liderul, scriam anterior, are adepți, oameni care îl urmează nu pentru că sunt plătiți ci pentru că aleg să o facă. Acest lucru se datorează naturii carismatice a liderului, care se folosește de șarmul său pentru a construi relații și pentru a-i convinge pe ceilalți să-l urmeze.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că liderul este o persoană prietenoasă cu cei din jurul său, ba, dimpotrivă, liderul preferă să păstreze o anume distanță între el și membrii echipei. Pe de altă parte, reușește să câștige loialitatea celor din jur asumându-și vina pentru lucrurile care nu merg.

Iar dacă managerul preferă siguranța, liderului îi place să-și asume riscuri și să încalce reguli, ieșind din zona de confort pentru a-și atinge obiectivele.
 

Cine este mai important: liderul sau managerul?

John Kotter a spus: ”un leadership puternic cu management slab nu este neapărat mai bun și câteodată este mai nociv pentru o companie decât reversul”.

În concluzie, vorbim despre roluri complementare, extrem de importante într-o companie. Despre niciunul nu se poate spune că este ”mai rău” sau ”mai bun” decât celălalt.

O companie care dorește să atingă un nivel maxim de eficiență trebuie să aibă și lideri, dar și manageri puternici. Lideri puternici care să promoveze schimbarea și manageri care să o implementeze.

Tot Kotter spunea: ”companiile gestionează schimbarea planificând și stabilind bugete, prin control și prin rezolvarea problemelor. Pe de altă parte, a produce o schimbare constructivă într-o organizație presupune stabilirea unei direcții (dezvoltarea unei viziuni asupra viitorului companiei și a strategiilor care să ducă la concretizarea acestei viziuni), cooptarea și motivarea  angajaților pentru ca aceștia să meargă în direcția cea bună”.

FOTO: Freepik.com

Austral.ro folosește cookies, navigarea pe site implică acceptarea politicilor acestora.