Dezvoltarea ta profesională trebuie să fie în mâinile tale - Ghidul carieristului convins

31.01.2019

A solitary fantasy can transform a milion realities!

Maya Angelou

 

Te înțelegem perfect! Vrei să ai o carieră grozavă, dar în ultima vreme nu mai ai timp să citești cărți, să mergi la cursuri de dezvoltare profesională, să investești timp în ceea ce spui că vrei să faci cu adevărat în viață. Și te mulțumești cu ceea ce ți-au spus părinții și profesorii în copilărie: dacă vrei să ai o carieră de succes trebuie să muncești pe brânci sau… să ai noroc! Cum nu poți aștepta norocul să-ți iasă în cale, exact asta faci acum, muncești din greu. Iar companiile îți vor oferi din plin această ocazie, nu mai e de mult timp un secret!
 

Dar ești sigur că acest lucru îți va garanta o carieră de succes? Noi o să îți povestim pe scurt, care sunt pașii pe care îi poți face pentru a-ți controla dezvoltarea profesională, și dacă este momentul și cazul să faci o schimbare în carieră, rămâne să decizi tu!

Dezvoltare profesionala Austral blog

Hai să vedem împreună ce ai bifat din lista de mai jos și de ce anume ar trebui să ții cont dacă nu vrei să stai la coadă toată viața pentru o carieră mai bună.

 

De la prima stângere de până până la dezvoltarea profesională așa cum ți-o dorești

 

1. Prima impresie, cartea ta de vizită. Dacă te pregătești să mergi la un interviu de angajare, nu uita un aspect foarte important, prima impresie este esențială. Fie că ești genul carismatic sau mai puțin sociabil, felul în care arăți și modul în care vorbești, cu tact și diplomație, vor cântări mult în decizia angajatorului de a face sau nu parte din echipa lui.

 

You never get a second chance to make a great first impression!

 

2. Carisma și succesul la job. Este adevărat că oamenii carismatici au mai mult de câștigat, nu doar în viața personală, ci și în cea profesională. Dacă îți dorești să fii mai carismatic, să-ți îmbunătățești relațiile cu cei din jur, să ai o influență mai mare asupra oamenilor, învață în primul rând să fii mai pozitiv. De asemenea, o persoană carismatică este un bun ascultător, oferă înainte de a cere, nu consideră că problemele lui sunt cele mai importante, admite atunci când greșește și are puterea de a-i încuraja pe ceilalți, de a le evidenția părțile bune.

 

Your positive action combined with positive thinking results in success!

 

3. Succesul nu vine peste noapte. Dezvoltarea profesională este o muncă permanentă, cu tine însuți mai ales. “If you really look closely, most overnight successes took a long time!”, este unul dintre sfaturile lui Steve Jobs legat despre succesul profesional. Deci, grăbește-te... încet!

Dezvoltare profesionala Austral blog

4. Ascultă mai mult, vorbește mai puțin. Doar imaginează-ți că în timpul unei conversații, cu șeful sau cu un coleg de birou, persoana din fața ta își verifică emailul sau trimite sms-uri pe telefon. Este frustrant nu-i așa? Dar, nu este un secret că, din cauza gadgeturilor cu care suntem înconjurați, ascultarea a devenit din ce în ce mai grea în mediul actual de lucru. Dacă vrei în schimb să faci diferența, pune accent pe îmbunătățirea abilităților de ascultare deoarece îi vor face pe alții să aprecieze atenția cu care îi tratezi.

 

Listen, speak and listen again. Your ears have value, learn to use it!

 

Învățarea continuă NU e un mit în dezvoltarea profesională

5. Orice persoană pe care o întâlnești este o posibilă ușă către o nouă oportunitate în carieră. Construirea unor relații bune la locul de muncă nu înseamnă doar un mediu de lucru plăcut și performant, poate însemna o recomandare mai târziu în viața profesională, care să te aducă aproape de idealul tău.

 

Great things in business are never done by one person. They’re done by a team of people!

 

6. Continuă să înveți. Dacă vrei să ai un rol important în compania unde lucrezi, trebuie să nu renunți niciodată în a învăța. Dezvoltarea expertizei într-un domeniu important duce garantat la promovări și oportunități noi în carieră.

 

The distance between your dreams and reality is called action!

 

7. Caută îndrumare. Foarte mulți oameni care au reușit din punct de vedere profesional atribuie o parte din succesul lor unui mentor. Mentorul potrivit poate oferi sfaturi și legături profesionale care îi pot ajuta în dezvoltarea carierei, lucru care nu ar fi putut fi făcut de unii singuri. Dar, construirea unei relații cu un mentor reprezintă mai mult decât o prietenie, înseamnă angajarea în sarcini suplimentare ce implică consum de timp și energie pentru a învăța.

 

Every great achiever is inspired by a great mentor!

 

8. Un bun lider înțelege diferențele între oameni. Dacă succesul profesional pentru tine înseamnă să ai un rol de conducere, atunci trebuie să știi că ai nevoie de o înțelegere mai mare asupra diferențelor între oameni.

 

The challenge of leadership is to be strong, but not rude; be kind, but not weak; be bold, but not bully; be thoughtful, but not lazy; be humble, but not timid; be proud, but not arrogant; have humor, but without folly.” - Jim Rohn

Dezvoltarea profesionala - Austral blog

9. Asumă-ți riscuri. Chiar și într-o carieră tradițională (de genul medicinii sau educației) este vital să te dezvolți profesional, cu atât mai mult într-o profesie care se schimbă în permanență. Caută proiecte care nu sunt în zona ta de confort, implică-te în sarcini care te determină să înveți mai mult, chiar dacă asta presupune să-ți asumi riscul eșecului.

 

Carreers are a jungle gym not a ladder!

 

10. Nu te lua prea serios (sau cariera ta). O mulțime de oameni de succes au început în locuri de muncă pe care le-au urât sau pe căi complet diferite de drumul unde sunt în prezent, la începutul carierei lor. Dezvoltarea profesională nu mai este liniară așa cum era pe vremea bunicilor sau a părinților noștri și sfatul că, muncind din greu și dedicându-ți timpul vei obține ceea ce îți dorești s-ar putea să-ți înșele așteptările. Îmbină munca, învățatul, cu un hobby care te relaxează și astfel vei ajunge la un echilibru care te va motiva să continuui în viață.

 

It’s a beatiful thing when a career and a passion come together!

Este timpul ca dezvoltarea profesională să fie ținută în mâinile tale, nu ale altora. Oamenii de succes sunt cei care își iau cariera și controlul asupra direcției în care se îndreaptă în propriile mâini. Ei nu stau pe loc și nu așteaptă următoarea ocazie pentru a se ridica sau pentru a le spune cineva ce să facă. Își asumă riscuri și “se construiesc” zi de zi, pornind de la pasiunile care îi conduc. Succes!

Categorie:

,

Taguri:

,