Cum gândesc inovatorii: începe cu inima nu cu capul

18.10.2019

The ones who are crazy enough to think they can change the world, are the ones that usually do!”, aceasta este replica unuia dintre oamenii care au revoluționat lumea tehnologiei, un inovator în adevăratul sens al cuvântului - Steve Jobs. Oamenii inovatori sunt nonconformiști, nu doar că au idei originale, le pun în practică, își asumă riscurile și încearcă. Ei ies în fața lumii și își spun punctul de vedere fără să le fie teamă de consecințe, de ce spun ceilalți. 

 

Cum gândesc inovatorii: începe cu inima nu cu capul

 

Cum ajung oamenii creativi să aibă idei grozave? Psihologul organizațional Adam Grant a studiat mai mulți oameni inovatori din întreaga lume și este de părere că inovatorii sunt oamenii au idei noi și cărora nu le e frică să le pună în practică. Cei mai cunoscuți oameni inovatori din toate timpurile sunt cei care au eșuat cel mai mai mult, pentru că ei au încercat cel mai mult. „Este nevoie de o mulțime de idei proaste înainte de a avea câteva idei bune.” a spus Adam Grant.

 

Regulile pe care se bazează un inovator

 

Specialiștii în psihologia comportamentală au observat 4 tipare de comportament la oamenii inovatori: întreabă, observă, relaționează și experimentează. Ceea ce înseamnă, dacă stăm o clipă să analizăm contextul, este că inovația poate fi determinată. Nu este un voodoo în afaceri, ci ceva ce poți obține urmând anumite reguli. 

 

Bineînțeles că, una dintre marile provocări o reprezintă gândirea oamenilor, însă există reguli pe care un inovator se bazează pentru a avea succes:

 

1. Inovația nu apare de la o singură idee

 

De cele mai multe ori, în spatele unei idei de succes stau sute de ore de analiză, de cercetare, numeroase expertize sau sesiuni de brainstorming. Nu te grăbi, lasă ideile să dospească, iar ciornele și schițele se vor preschimba în concepte unice.

 

2. Inovația nu este despre bani

 

Am început acest articol cu un citat de-al lui Steve Jobs, unul dintre cei mai mari inovatori, și vom continua cu altul “Inovația nu este despre câți bani ai pentru cercetare și dezvoltare. Când Apple a scos pe piață Mac, IBM cheltuia de cel puțin 100 de ori mai mulți bani pe cercetare și dezvoltare. Nu este despre bani. Este despre oamenii pe care îi ai, despre cum sunt conduși, despre cum înțelegi inovația.”

 

3.  Înțelege bine piața și industria în care vrei să intri

 

Nu poți avea idei inovatoare dacă nu înțelegi ceea ce există deja pe piață, pentru că altfel nu vei putea afla ce lipsește în domeniul respectiv pentru a veni cu ceva nou. Indiferent de domeniul în care activezi, ia-ți timp pentru a înțelege cum merg lucrurile, pentru a înțelege nevoile oamenilor înainte de a le oferi soluții. Inovația practic înseamnă să oferi oamenilor un produs de care au nevoie, dar mai bun, mai rapid, mai ușor, mai ieftin și mai folositor.

 

4. Fii pregătit mereu de schimbare

 

Inovarea în orice domeniu, inclusiv în afaceri, presupune transformare și adaptare. Cu cât ești mai maleabil și mai receptiv cu privire la schimbările care intervin în felul tău de a manageria o afacere, cu atât nu vei rămâne blocat pe traseu. Modelele de afaceri vechi și prăfuite au apus de mult timp, tu fii gata să îmbrățisezi noutatea. Nokia, Kodak și BlockBuster sunt doar câteva dintre companiile de renume care au refuzat să recunoască forța inovației și s-au năruit.

 

Cum gândesc inovatorii: începe cu inima nu cu capul

 

5. Adaptează-ți strategia de afaceri la tendințele pieței

 

Sunt foarte multe business-uri care aparent par că se descurcă bine la început, dar mor încet pe măsură ce se schimbă tendințele din piață. Aceasta este una dintre problemele bulei de tehnologie de astăzi – foarte multe startup-uri care au ca singură utilitate distracția.

Problema cu un astfel de serviciu este că necesită noutăți constante, altfel riscă să devină plictisitoare și abandonată ușor pentru ceva mai nou și mai interesant.

 

6. Riscă

 

Lumea se schimbă atât de rapid încât dacă nu gândești neconvențional și nu acționezi în perspectivă, altcineva ți-o va lua înainte. Știi doar cum se spune: riști și câștigi! Fii curajos, joacă strategic și asumă-ți riscuri calculate. Inovatorii sunt cei care văd viitorul diferit, cărora nu le este frică să deschidă o ușă pe care scrie ”Nu intra!”. Ok și ce se întâmplă dacă intru, o să fiu dat afară sau poate că...nu. Oamenii care riscă sunt inovatorii. Unii oameni se gândesc prea mult și sunt prea prudenți în acțiunile lor. Dacă ai aceste gânduri în mintea ta, nu te vor ajuta în niciun fel. 

 

Să înveți limbajul succesului nu este ușor, însă poate deveni mai ușor dacă ai o viziune în care crezi. Mai importantă decât inteligența este pasiunea. Trebuie să înțelegi că inima ta vrea întotdeauna ca tu să reușești. Inima are instincte. Dar, ține minte că nu toți vor crede în viziunea ta și unii pot încerca să te convingă de faptul că nu ai dreptate. Așa că fii sigur că lucrul pentru care muncești este necesar.

 

Categorie:

,