Cum alegi corect ghiozdanul pentru copilul tau?

08.09.2017

Cele 3 luni de vacanta au trecut ca gandul si ca vantul, atat pentru copii, dar si pentru parinti. Si, iata, ca ne aflam cu totii in acea perioada a anului in care ne pregatim pentru noul an scolar: haine noi sau uniforme, stilouri sau pixuri, penare minuscule sau foarte incapatoare. Insa, cel mai reprezentativ accesoriu ramane ghiozdanul. 

Purtat zi de zi, vreme de 1 an, ghiozdanul trebuie sa fie in primul rand util copilului. Aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi ghiozdanul tin de marime, forma si nu in ultimul rand de aspecte referitoare la ergonomicitatea acestuia.

Asadar, la ce trebuie sa fim atenti inainte de a cumpara ghiozdanul:

  1. Marimea: Nu cumpara un ghiozdan mai mare cu intentia ca il va  purta si anul viitor. Este important sa alegi marimea potrivita cu inaltmea copilului: rucsacul trebuie sa stea chiar sub umarul sau si sa se termine in dreptul taliei.
  2. Materialul: Alege un ghiozdan fabricat din tesaturi usoare in loc de piele. Un material greu inseamna un produs greu, chiar inainte de a-l incarca cu rechizite.
  3. Compartimentarea: Multiplele compartimente ajuta la distribuirea greutatii in mod egal. Astfel, copilul isi va aranja rechizite astfel: cartile mari si grele mai aproape de spate, urmand apoi obiectele mai mici si mai usoare.

Multe din ghiozdanele actuale vin cu buzunare dedicate telefoanelor sau tabletelor. Mai mult chiar, unele au spatiu dedicat pentru a introduce un cablu pentru casti: de la  urechile copilului la player-ul muzical.

Tips&tricks:

Supraincarcarea: Un ghiozdan cu rechizite nu trebuie sa cantareasca mai mult de 10% din greutatea copilului. Greutatea prea mare poate crea probleme de spate si gat, modificand pozitia coloanei vertebrale si implicit a posturii sau chiar mai rau, cauzand reale dificultati.

O optiune de a evita multele kilograme purtate in spate este ghiozdanul cu roti de tip troller.

Curatarea: Este de evitat spalarea ghiozdanului la masina de spalat pentru ca ar putea fi distrus stratul reflectorizant ori animatiile, dar chiar si stratul de spuma din care e format. Pentru o curatare rapida, scufundati produsul in apa calda cu detergent si curatati cu o perie sau buret abraziv.

Asadar, alegerea ghiozdanului este o activitate importanta, insa este ideal ca decizia sa fie luata si impreuna cu copilul, lasandu-i libertatea de a alege culoarea dorita sau personajul ilustrat. 

Taguri:

,