Culoare în viața ta profesională: 5 tehnici de dezvoltare a creativității la birou

26.06.2018

Locul în care lucrăm și modul în care gândim sunt profund interconectate, chiar și puține schimbări în cazul unuia îl afectează pe celălalt. Poți modela mediul de lucru pentru a încuraja creativitatea și colaborarea armonioasă. În plus, nu trebuie să fie vorba de schimbări majore; micile modificări sunt mult mai eficiente, poate și pentru că ele sunt efectiv implementate.

Un birou dezordonat înseamnă și o minte la fel, lucru care poate sta în calea creativității. Alocați-vă 10 minute în fiecare dimineață, înainte de a începe ziua de lucru, pentru a vă asigura că spațiul este curat, ordonat și aerisit.    

1. Culoare, culoare, culoare!

    Culoarea  este importantă în toate aspectele vieții, inclusiv când vine vorba de spațiul nostru de lucru. Diversitatea de culori influențează modul în care ne simțim; de exemplu, roșu și negru sugerează putere și influență, în timp ce culori ca portocaliul și albastrul pot stimula gândirea creativă. Orice am alege, trebuie să avem în vedere efectul pe care acestea îl vor avea asupra stării noastre și asupra felului cum funcționează creierul nostru. Fiecare culoare stârnește o reacție fizică și psihică, așa că alegerea culorilor potrivite pentru birou va afecta cu siguranță productivitatea.

    Studiile celor de la The Center for Health Design au arătat că pereții albi dintr-o clădire de birouri afectează puterea de concentrare întrucât aduc aminte de clinici și creează o stare de neliniște. De asemenea, pereții gri sau crem pot cauza depresii sau înmulțirea zilelor de concediu medical. În 1999, cercetătorii de la Creighton University au descoperit că angajații care lucrează în birouri albastre au putut să se concentreze cel mai bine, să fie mai calmi și mai optimiști în privința rezultatelor. Cum albastrul scade bătăile inimii și verdele atenuează anxietatea și este asociat cu banii, combinația acestor culori ese cea mai bună pentru spațiul de lucru.

 

2. Să alegem culorile potrivite în funcție de tipul de activitate

- Dacă fișa postului implică o atenție sporită și o activitate complexă, extrem de detaliată, culoarea albastră este cea mai potrivită; aceasta calmează, creând o stare plăcută.

- Dacă angajații au nevoie constant de inspirație și creativitate, galbenul este o culoare care redă o stare de fericire, optimism și entuziasm.

- Când vorbim de o activitate de birou foarte activa, culorea care simbolizează mișcarea și energia este roșul; acesta „trezește” corpul și sporește capacitatea angajaților de a realiza sarcini fizice.

- Dacă mediul de lucru este unul foarte stresant, atunci verdele este cel mai potrivit pentru a readuce puțină relaxare și a diminua angoasele fiecăruia.

Culoare La birou

 

3. Instrumente de lucru interesante sau adaptate spiritului echipei

Etichete bulinăcuburi notițe adezive colorate, un suport pentru cărți de vizită amuzanttextmarkerecaiete spirală cu imprimeuri neobinșuite și alte instrumente care, oricare ne-ar fi domeniul de activitate aduc puțină veselie în activitatea de zi cu zi și cresc productivitatea.

 

4. Afișe și postere motivaționale

La accesorizarea fiecărui birou, trebuie ținut cont de cultura companiei și de valorile pe care aceasta vrea să le promoveze. Obiectele de artă, posterele motivaționale sau imaginile neconvenționale înfrumusețează spațiul de lucru și încurajează modalități noi de gândire.

Birourile IDEO din Tokyo sunt pline de mesaje realizate din neoane colorate: Talk Less, Do More, Make Others Successful in spațiul de relaxare și, lângă ușa de ieșire, Take Responsibility – trei dintre cele 7 valori cheie ale companiei.

 

5. Spații neconvenționale de lucru

Majoritatea job-urilor de birou se fac acum pe laptop, așa că activitatea se poate realiza ușor în locuri mult mai comode și creative decât clasicul și deseori plictisitorul birou cu care suntem obișnuiți. Pentru a spori creativitatea și a face fericit chiar și pe cel mai agitat angajat, cea mai bună soluție este un mix de birouri micuțe, canapele, mese mari, birouri la care se lucrează în picioare sau unele care se pot muta ușor.

Categorie:

,

Taguri:

,