Copiii si tehnologia: balanta corecta

27.09.2017

Jocuri pe tableta sau pe PC, filme, retele sociale, bloguri- toate acestea fac parte din cotidianul nostru si, evident, si al copiiilor nostri. Inevitabil, petrecem ore in sir in fata ecranelor. Insa, in ultima perioada, media condamna utilizarea device-urilor, mai ales de catre copii, oferind sfaturi ca renuntarea totala la noile media. Dar oare nu ar fi mai intelept sa incercam sa gasim un echilibru intre cele 2? Sa invatam sa traim si sa beneficiem de tehnologie, fara sa afecteze viata copiiilor nostri?

Orice masura drastica ii poate afecta pentru ca intr-adevar excesul in fata telefoanelor mobile si a calculatorului are efecte negative cu mare impact. Pe de alta parte, excluderea aparatelor moderne, ii impinge catre neadaptare sociala.

Noi propunem cateva sfaturi de echilibru:

1. Moderatia- setarea unei limite de timp

In functie de varsta si de necesitatile copilului trebuie creat un program in care cel mic are acces la calculator/tableta.

Copiii sub 2 ani nu ar trebui sa petreaca timp in fata ecranelor pentru ca ii vor afecta calitatea somnului si capacitatea de atentie. O data cu crestera in varsta, intre 2 si 4 ani, accesul ar trebui sa fie limitat la 1 ora pe zi.

In schimb, daca sunt scolari, copiii au nevoie de calculator pentru realizarea unor teme si proiecte, precum si de documentare extra-curriculum.

TIPS: Sustine-l sa citeasca e-book-uri de pe dispozitive speciale, insa acorda atentie reclamelor ce apar.

2. Ofera-i si alte optiuni de distractie

Cu toate ca va gasi de maxim amuzament jocul pe PC sau p tableta, incearca sa oferi alternative in mediul offline. De pilda, explorati zone si teritorii noi din apropierea casei sau inscieti-va tata familia la o competitie a biciclistilor.

Gasind un element provocator, va fi mai usor pentru el sa renunte la urmatorul “level” pe care dorea sa il atinga la noul joc recent descarcat.

3. Exemplul personal

De multe ori uitam ca fiecare actiune a noastra are efecte asupra copilui. Si uneori, tindem sa oferim sfaturi fara ca noi sa tinem cont de ele. Potrivit zicalei “monekey see, monkey do”, daca parintii petrec mult timp in fata computerului, fie lucrand suplimenta de acasa, fie pur si simplu gasind ca pe o forma de relaxare, sa nu ne fie mare mirarea cand vom vedea acelasi comportament si la copilul nostru. Sa incercam sa ne limitam si noi propriul acces la telefon sau calculator, sa lasam telefoanele cand suntem la masa impreuna, chiar daca e un mesaj de la serviciu.

Pana la urma, traim si evoluam cu si alaturi de tehnologie, iar copiii nostri sunt mult mai abili sa interactioneze cu noile dispositive, iar responsabilitatea noastra ca parinte este sa gasim de fiecare data cheia echilibrului. 

Categorie:

,

Taguri:

,