Construiește-ți un plan de carieră care traversează și crizele profesionale

22.03.2019

Poveștile din copilărie au întotdeauna un final fericit, nu-i așa? Însă poveștile reale de viață nu se termină mereu așa cum am visat. Și eu, și tu, și oricine citește asta își dorește o carieră excepțională. Dar, din păcate, mulți eșuează în a avea cariera la care au visat. De ce? Este o întrebare importantă și dificil de răspuns. Putem însă să ne bazăm pe sfaturile experților care au analizat de-a lungul timpului care sunt lucrurile de care este bine să ții cont sau pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru ca drumul tău să fie în direcția bună.

Plan de cariera Austral blog

Fără alte explicații și introduceri elaborate, te invităm să analizezi 5 aspecte importante pentru a te ajuta să-ți construiești un plan de carieră care să-ți fie hartă în călătoria ta profesională:

 

Gândește-te periodic la cariera pe care ți-o dorești. Reevaluează.

 

Este greu de spus ca la o vârstă mică să fii obținut deja cariera pe care ți-o dorești. Și chiar dacă se întâmplă așa, tot ar trebui să ai un plan de carieră pe termen lung, în care să iei în calcul inerentele schimbări ale vieții. De aceea, este important să te gândești periodic la cariera pe care ți-o dorești, inspirându-te poate de la mentorii tăi, de la prietenii care au reușit, evaluând opțiunile din prezent și oportunitățile din viitor.

 

Alegerea carierei ar fi bine să pornească în primul rând de la ceea ce îți place să faci și de la punctele tale forte, și mai apoi la salariul, tipul de companie sau mediul de lucru.

 

Stabilește-ți obiectivele în planul carierei

 

Reflecția personală te ajută într-adevăr să identifici ce carieră vrei să urmezi, care este domeniul care îți place, unde te vezi în următorii ani. Dar, după ce ai stabilit acest lucru, este timpul să analizezi cum să faci să ajungi acolo. Stabilirea obiectivelor este cheia unui plan de carieră de succes.

 

Setează-ți atât obiective pe termen scurt, cât și obiective pe termen lung, iar dacă nu știi cum să procedezi, sfatul nostru este să mergi pe metoda de bază în managementul proiectelor în ceea ce privește evaluarea obiectivelor și anume metoda SMART.

Concret, obiectivele tale ar trebui să fie

Specifice (țintești o arie de dezvoltare specifică),

Măsurabile (obiective cuantificabile, conțin cel puțin un indicator de progres),

Accesibile (obținerea succesului trebuie să fie un lucru realist, așa că fii foarte conștient/ă de ceea ce poți realiza),

Relevante (trebuie să ții se potrivească, să fie momentul oportun pentru a îndeplini ceea ce ți-ai propus) și să se încadreze în

Timp (unde te vezi peste 6 luni, 2 ani sau poate 5).

Plan de cariera Austral Blog

Investește în tine permanent, nu doar în job
 

În loc să îți adresezi întrebarea obsedantă, în fiecare zi, Cum aș putea deveni mai bun în carieră? Poate ar fi mai bine să te întrebi Cât de bun sunt la sfârșitul unei zile față de începutul ei? Bănuim că ai prins ideea, deci mai bine te gândești ce lucru nou poți învăța în fiecare zi, ce anume poți schimba în bine la munca pe care o faci, cum îți poți perfecționa abilitățile, cunoștințele pe care le ai.

 

Realitatea istorică ne-a dovedit că viața se schimbă în permanență, pe toate planurile, că pot apărea crize economice oricând și că oricine poate trece printr-o criză profesională. Secretul este să știi să traversezi aceste momente dificile având stabilit un plan de carieră din timp, cu variante de “backup profesional”, poate chiar de reconversie profesională.

 

Formează-ți o rețea de contacte profesionale

 

Organizațiile nu angajează oameni. Oamenii angajează oameni. Chiar dacă sună a slogan publicitar, realitatea este că atunci când va apărea un job nou, oamenii interesați se vor gândi la tine dacă te cunosc, dacă îți cunosc competențele profesionale. Extinderea relației profesionale este importantă în planul tău de carieră nu doar pentru a avea un as în mânecă atunci când vrei să îți schimbi jobul, ci și pentru situațiile în care vei avea nevoie de suport profesional în munca pe care o realizezi.

 

Îți poți construi o rețea de contacte nu doar atunci când îți schimbi locul de muncă, ci și atunci când vei participa la conferințe, vei merge la evenimente din domeniul tău de activitate sau te vei înscrie în grupuri de socializare din zona ta de interes. Cercetările făcute de profesorul cel mai popular al Universității Wharton din Pennsylvania, Adam Grant, au arătat (în cartea sa A da și a lua. O abordare revoluționară a succesului) că legăturile se află în centrul productivității, iar persoanele cu o rețea mare de contacte profesionale au șanse sporite pentru succesul profesional. Acest lucru se datorează faptului că alți oameni din domeniul tău de activitate te pot ajuta să găsești mai rapid informații, te pot sfătui pentru a rezolva probleme la care tu nu ai răspuns, îți pot oferi oportunități profesionale care nu vin niciodată pe căi oficiale.

Plan de cariera Austral blog

Odihnește-te. Visează. Plimbă-te. 3 Pași firești în planul carierei tale.

 

Nu este un secret că multe dintre ideile geniale au venit în urma unor momente de relaxare, la un pahar de vin sau în duș. Momentul AHA! nu vine pe un fond de stres, solicitare fizică și nopți nedormite, ci în opusul stării de control. Acest lucru s-a observat în urma unor cercetări imagistice ale creierului care au arătat că relaxarea nu este benefică doar pentru refacerea neuronilor, ci de fapt conduce la o memorie sporită și la apariția intuiției bruște.

 

Jonathan Schooler, cercetător în cadrul Universității Santa Barbara din California, a constatat că visarea cu ochii deschiși în momente de meditație, citit sau privind natura, poate duce la o mai mare creativitate și la găsirea rezolvărilor la diverse probleme.

 

Oamenii de știință au observat că în creierul uman există căi specifice dedicate atenției orientate spre interiorul nostru care ne ajută să devenim mai creativi, mai productivi, să avem o mai bună înțelegere a lucrurilor și să vedem mult mai rapid oportunități care ne-ar putea ajuta atât pe plan profesional, cât și personal.

 

În această economie dură și într-o lume  în continuă schimbare, este mai important ca niciodată să evaluezi cu inteligență fiecare pas din cariera ta. Pentru a fi pregătit/ă pentru eventualele surprize și piedici inerente, încearcă pe cât posibil să alegi acele lucruri care îți vor maximiza opțiunile pe viitor. Stabilește-ți obiective clare, investește permanent în tine și în oamenii de lângă tine, și nu în ultimul rând, visează cu ochii deschiși către cariera dorită. Dacă îți dorești să afli mai multe despre ce înseamnă o carieră în echipa Austral

Categorie:

,

Taguri:

,