Cercul de influență și cercul preocupărilor. Cum te ajută în business conceptul lui Stephen Covey

04.07.2020

Există momente de criză în viața fiecăruia, fie că vorbim de cea personală sau profesională, când avem impresia că nu putem face nimic. Acest tip de atitudine se numește reactivă, când oamenii se concentrează asupra lucrurilor pe care nu le pot controla și cred că au mai puţin timp şi energie pentru lucrurile pe care le pot influenţa. Prin urmare, cercul de influență se reduce.

 

Cercul de influență și cercul preocupărilor. Cum te ajută în business conceptul lui Stephen Covey

 

În schimb, atitudinea proactivă este atunci când oamenii se concentrează asupra lucrurilor pe care le pot influenţa, îşi extind cunoştinţele şi experienţa şi devin demni de încredere, prin urmare cercul lor de influență crește. 

 

Cercul de Influență și Cercul Preocupărilor este un instrument foarte util dezvoltat de Stephen Covey, care poate fi aplicat atât pe plan personal, cât și în dezvoltarea unei echipe eficiente. Autorul unei dintre cele mai cunoscute cărți de dezvoltare personală ”Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți” susține ca ne putem concentra energia în două direcții: Cercul Îngrijorărilor (ceea ce mă preocupă, dar nu pot influența direct, de exemplu comportamentul altei persoane) și Cercul Influenței (ceea ce pot influența direct). 

 

Ce înseamnă cercul de influență și cercul preocupărilor?

 

Scopul Cercurilor de Influență și Preocupărilor, și al conversațiilor rezultate, este de a ajuta oamenii să își asume responsabilitatea pentru problemele lor de acasă sau de la job și astfel să fie mai proactivi, mai productivi și automat mai fericiți. Cercul de Influență este cercul lui “a fi”. Cu ajutorul lui un angajat, un membru dintr-o echipă, înțelege ca poate fi parte a soluției. O persoană poate deveni mai răbdător cu familia lui sau mai competent la serviciu. Indiferent de ceea ce se întâmplă în exterior, în Cercul de Influență ne preocupă doar ceea ce putem face noi.

Cercul de influență și cercul preocupărilor. Cum te ajută în business conceptul lui Stephen Covey

În Cercul de influență ne întrebăm “Cum am contribuit eu la această situație?” sau “Cum sunt (si) eu responsabil de starea de fapt?”. Este momentul în care ne dăm seama că singura persoană pe care o pot schimba într-un anumit context sunt eu. În Cercul de influență starea internă este pozitivă, persoanele fiind orientate către acțiune și găsirea soluțiilor. Nu în ultimul rând, această atitudine crește senzația de forță interioară și încrederea în noi înșine.

 

Cercul de preocupare include lucrurile care te îngrijorează sau de care îţi pasă, dar asupra cărora ai prea puţin control sau deloc.

 

De ce e important să înțelegi importanța cercului de influență

 

Imaginează-ți un fotograf care face o fotografie într-un parc. Are posibilitatea de a regla aparatul pentru a face o fotografie în care să cuprindă foarte multe elemente (copaci, bănci, oameni, etc) sau se poate concentra pe un anumit detaliu, o floare, un anumit copac, o persoană. Focalizarea energiei pe un anumit aspect poate fi soluția pentru mărirea sferei de influență.

 

Sau gândește-te că vrei să-ți cumperi o casă. Momentan această dorință se află în cercul preocupărilor întrucât îți ridică anumite probleme, ceea ce te determină să nu faci nimic concret: Prețul este prea mare. Nu ai toți banii ca să o cumperi. Nu găsești nimic de vânzare în zona dorită. Nu știi cum să procedezi cu actele. 

 

Dar, tocmai focalizarea pe această dorință te poate ajuta să identifici soluții pe care în mod normal nu le-ai putea identifica. De exemplu: poate poți negocia prețul sau îi poți împrumuta de la bancă, poți vorbi cu persoane care au cumpărat în zonă etc. Cercul influenței presupune atât focalizare a energiei cât și acțiunea propriu-zisă.

 

Același principiu se poate aplica într-o companie, între membrii echipei. Într-o echipă, este indicat să ajungeți într-un punct de siguranță în care membrii echipei se simt suficient de încrezători pentru a putea vorbi despre lucrurile de care sunt îngrijorați și cum să disipe aceste temeri. Avantajul acestui lucru în echipă este că membrii ei vor ajunge să se cunoască mai bine, să depisteze și să găsească împreună soluții la problemele care apar.

Cercul de influență și cercul preocupărilor. Cum te ajută în business conceptul lui Stephen Covey

Cum poți descoperi cercul de influență și cel al preocupărilor

 

Exercițiul recomandat de Stephen Covey este foarte ușor de realizat, se poate face individual, dar este cel mai bine cu un grup, mai ales dacă vorbim de membrii unei echipe. Iată cum trebie procedat:

 

 • Pe o foaie mare de hârtie, desenați un cerc mare, acesta este Cercul de îngrijorare.
 • Spuneți-le membrilor echipei să își scrie zonele de îngrijorare pe post-it-uri și puneți-le în cerc. Vor fi multe lucruri care îi preocupă sau sunt factori care ar putea afecta modul în care se simt.
 • După ce au terminat, desenați un alt cerc mai mic în mijlocul primului cerc, acesta este Cercul de control. Acestea sunt lucrurile pe care le pot controla.
 • Mutați toate notele lipicioase din marele cerc de îngrijorare pe care le pot controla activ, în cercul de control din mijloc.
 • De obicei, oamenii simt că nu există multe elemente pe care le pot controla în mod activ. Este posibil să simtă mult stres și anxietate pentru lucrurile pe care le-au scris și vor simți că nu au niciun control asupra lor. A nu avea control este alarmant.
 • Deci, trageți un alt cerc între primele două - între cercurile de Preocupare și Control. Acesta este Cercul de influență.
 • Lăsați-i pe membrii echipei să privească modalitățile în care aceștia ar putea influența unele dintre lucrurile asupra cărora nu au control.
 • Poate că nu le pot controla în mod direct, dar le-ar putea influența? De exemplu, ar putea să aibă o relație mai bună cu unul dintre membrii echipei?
 • Parcurgeți toate notele din Cercul de îngrijorare și împreună încercați să le mutați în Cercul Influenței.
 • Când explorați aceste detalii, dacă vă gândiți la ele diferit, veți constata că unele dintre preocupări pot merge direct în Cercul de control.
 • De asemenea, puteți descoperi mai multe soluții și sugestii atunci când faceți acest exercițiu în grup.

 

Să nu iei măsuri asupra lucrurilor pe care le poți controla / influența, dar, în schimb, să îți petreci timpul plângându-vă sau încercând să influențați lucrurile pe care nu le poți controla, este una dintre provocările majore atunci când încerci să schimbi un comportament neproductiv. Este extrem de important să te angajezi în acțiuni mici în cercul tău de influență. Majoritatea oamenilor sunt prinși trăindu-și viața în cercul lor de îngrijorare, așa că fă tot posibilul să conștientizezi acest lucru și să faci o schimbare, pentru că rezultatele bune vor apărea!