Ce urmează după eșec profesional și probleme în afaceri?

14.02.2020

“Try again. Fail again. Fail better.” Samuel Beckett

Insuccesul în carieră sau în afaceri este privit de foarte multe ori ca un dezastru. Pentru eșecul profesional nu există o definiție standard, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, deoarece fiecare dintre noi trebuie să găsească propriul răspuns la ceea ce înseamnă un insucces în carieră.

Ce urmează după eșec profesional și probleme în afaceri?

Pentru o persoană, eșec profesional poate însemna disponibilizarea de la un loc de muncă, pentru altcineva respingerea la un interviu de angajare, neadaptarea într-o echipă, conștientizarea că nu a urmat meseria la care visa în trecut sau o afacere care nu aduce profit. 

 

Dacă am reuși să ne dăm un pas în spate, am putea analiza obiectiv cauzele care au dus la acel eșec profesional sau în afaceri. Pentru că aceste situații limită reprezintă o bună oportunitate pentru a evalua activitatea pe care o facem sau o făceam.  

 

Eşecul trebuie interpretat ca o ocazie de a învăţa mai mult despre noi şi despre mediul nostru profesional, pentru a fi mai buni în continuare. 

 

Eșecul profesional - o provocare prin care trebuie să treci

 

Eșecul nu a fost niciodată cel mai rău lucru care se poate întâmpla profesional sau în afaceri. Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți face este să renunți la ceea ce îți dorești. Regretul provoacă mai multă durere decât a provocat eșecul vreodată. Atât de mulți - mult prea mulți chiar - nu au încercat să facă ceea ce și-au dorit de frică. Le-a fost prea frică să-și asume riscurile pentru a avansa în carieră sau pe cont propriu într-o afacere. 

 

Acești oameni nu au aplicat niciodată pentru jobul râvnit, deoarece au crezut ei că nu au îndeplinit fiecare calificare solicitată. Acești oameni nu au susținut niciodată în mod serios pentru mărirea sau promovarea pe care știau că o merită. Acești oamni nici măcar nu au încercat să înceapă acea afacere pentru a intra în lumea antreprenoriatului. Acestea sunt doar câteva exemple ale multor situații care sunt mult mai rele decât eșecul.

 

Într-adevăr, repetarea şi recidivarea insucceselor pe plan profesional pot constitui un semnal important pentru a ne revizui viaţa profesională și de afaceri şi pentru a înţelege mesajul din spatele problemelor. Pentru că eşecurile ne pot indica faptul că mai avem ceva important de învăţat, fie să ne dezvoltăm o anumită competenţă profesională sau să ne îmbunătăţim comportamentul la job. 

 

esec profesional

 

”Eșecul nu este o opțiune” - o premiză greșită

 

Această replică învechită reflectă regulile vechi, în multe situații adânc înrădăcinate din școală când trebuia să iei premiul I ca să fii considerat cel mai bun. În ziua de azi, raportat la schimbările permanente, unde producătorii, gânditorii strategici, inovatorii și diverși guru domină pe perioade scurte de timp, eșecul trebuie să fie o opțiune. Tocmai pentru a avea curajul să inoveze, oamenii trebuie să aibă un loc sigur în care să greșească și să nu reușească. 

Când oamenii ajung să fie condiționați de „nu poți da greș”, creăm, în mod implicit, o atmosferă de anxietate și teamă. Nu numai că acest lucru se termină prin limitarea creativității fiecărui angajat, ci creează o cultură în care oamenilor le este frică să acționeze. Acesta este un nonsens și ar trebui oprit.

 

În momentul în care crezi că eșecul nu este o opțiune, alegi în mod automat să subminezi gândirea strategică, creativitatea și inovația, care nu pot prospera într-o cultură a fricii și a perfecțiunii. Odată ce accepți ideea că eșecul nu este o opțiune, toată lumea se va speria și nu va îndrăzni să facă ceva diferit. Oamenii nu îndrăznesc să riște, deoarece se tem de respingere și nu doresc să facă lucruri care ar putea să le creeze o imagine negativă despre capacitățile lor profesionale. Pentru ca tu sau echipa ta să experimentați cele mai mari niveluri de succes, eșecul ar trebui să fie o opțiune!

 

Întrebări care dezvăluie sursa problemei

 

Conversațiile despre eșec sunt conversații foarte dificile, însă sunt conversații care ar trebui să devină normalitate în orice context, cu atât în mediul profesional. Primul lucru cu care fiecare ar trebui să înceapă este să-și adreseze întrebările corecte, pentru că acolo se află sursa problemei care se cere rezolvată. 

 

Iată la ce tip de întrebări ar trebui să-ți răspunzi: „Care a fost pasul greşit?", „Puteam să prevăd o astfel de situație?", „Ce nu am luat în calcul când am acţionat în direcţia greşită?", „Cui aș fi putut să-i cer o părere?”, „Ce voi face pe viitor astfel încât să previn situaţii similare?". 

 

Frica de eșec este o “lecție” învățată și transmisă din generație în generație, chiar din preistorie, când pe vremea aceea eșecul însemna să fii izolat, să nu aparții unei comunități, trib, sat și să nu reușești să supraviețuiești singur. În ziua de azi, frica de eșec este strâns legată de bani, pentru că banii sunt cei care asigură supraviețuirea acum. Nevoia de a acumula bani, cât mai mulți bani, în variatele ei forme, este strâns legată de crearea unui sentiment de siguranță, prejudecată conform căreia astfel nu ne va mai fi frică.

 

Dar, frica de eșec, precum și cealalta față a monedei, frica de succes, ne pun față în fata cu noi înșine, ambele cerându-ne să învățăm ceva, să evoluăm profesional. Cand pleci la drum, mai ales într-o afacere unde ai investit bani, este evident că nu îți dorești să eșuezi. Dar, dacă vei eșua, te vei duce mai aproape către destinația ta și îți permite să te adaptezi. În antreprenoriat, trebuie să ai dorința de a inova mereu, ceea ce înseamnă să înveți să riști foarte mult. Dacă experimentezi, vei eșua la un moment dat. Din acest motiv, eșecul înseamnă că vei trece la o nouă etapă. De multe ori, dacă ai o idee, cel mai bun mod de a vedea dacă va funcționa e să o încerci.