Ce înseamnă să fii soloprenor? Care este diferența față de antreprenor

19.11.2021

Îți place să lucrezi independent? Ai o idee grozavă de afaceri și vrei să o duci la bun sfârșit de la idee până la execuție? Ideea de a conduce o echipă de angajați nu te încântă? Înseamnă că te încadrezi perfect în definiția soloprenorului.

soloprenor

Oportunitățile de carieră pentru antreprenorii solo sunt în creștere. Mai exact, statisticile efectuate în acest sens spun că 82% dintre lucrătorii independenți raportează că se simt mai fericiți lucrând singuri decât în companiile tradiționale.

 

Ce este un soloprenor?

 

Definiția scurtă pentru soloprenor este: un antreprenor care este propriul lui șef, fără a avea niciun angajat. Unii specialiști folosesc termenii „soloprenor” și „antreprenor” ca pe sinomine perfecte, dar există totuși și diferențe. 

 

Așadar, o persoană care își începe și își conduce afacerea independent, fără sprijinul unui co-fondator sau al angajaților este considerat soloprenor. Cu alte cuvinte, un soloprenor este antreprenorul care îndeplinește singur toate sarcinile legate de afacerea sa.

 

Cu o mare satisfacție și oportunități tot mai mari pentru lucrătorii independenți, lansarea într-o carieră ca soloprenor sau antreprenor solo, cum mai este cunoscut, poate oferi o flexibilitate foarte mare pentru cei care doresc să creeze și să dezvolte o afacere în jurul stilului lor de viață.

 

Acum cel mai probabil vă gândiți - care este diferența dintre antreprenorul obișnuit și antreprenorul solo? Vom detalia mai multe ddiferențe dintre antreprenor și soloprenor în rândurile următoare.

soloprenor

Diferența dintre soloprenor versus antreprenor

 

Este important de remarcat, că toți soloprenorii sunt antreprenori la bază, însă nu toți antreprenorii sunt pot fi și soloprenori. Practic, un antreprenor este o persoană care începe și își conduce propria afacere. Cu toate acestea, ei nu gestionează neapărat toate aspectele afacerii lor în mod independent, așa cum o face un antreprenor solo. 

 

Iată care sunt diferențele dintre aceste două roluri:

 

1. Soloprenorul este atât fondatorul, cât și angajatul 

 

O persoană care lucrează ca soloprenor gestionează fiecare aspect al afacerii sale și nu se bazează foarte mult pe delegarea sarcinilor altora pentru a duce lucrurile la bun sfârșit. Nu numai că este și fondatorul și creatorul afacerii lui, dar este și singurul responsabil pentru producerea și livrarea produselor sau serviciilor oferite pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire.

 

În unele situații, un soloprenor poate angaja un colaborator pentru a îndeplini anumite sarcini, cu toate acestea, de obicei, aceasta nu face parte din funcționarea zilnică a unei afaceri conduse de solopreneur.

 

2. Antreprenorii angajează și conduc adesea o echipă

 

Mulți antreprenori încep să-și conducă singuri afacerile și în cele din urmă îi angajează pe alții pentru a îndeplini sarcinile business-ului. Spre deosebire de un soloprenor care conduce singur operațiunile afacerii și îndeplinește sarcinile necesare pentru a-și livra produsele și serviciile, antreprenorii deseori externalizează sarcinile angajaților, astfel încât să se poată concentra pe gestionarea afacerii în sine. Odată ce un antreprenor a construit o echipă, deseori intră într-un rol managerial în supravegherea muncii angajaților lor.

 

3. Soloprenorii au un singur focus de afaceri

 

Cei care aleg să urmeze o carieră ca soloprenor tind să-și înceapă afacerile pentru a oferi o anumită ofertă de nișă și se concentrează pe construirea unei baze de clienți stabile pentru a-și menține afacerea profitabilă, dar nu caută să se extindă. Acest lucru face ca afacerea să fie gestionabilă pentru o persoană care intenționează să continue să lucreze singur.

 

Pe de altă parte, un antreprenor care conduce o agenție de marketing și angajează o echipă de 10 persoane poate oferi și servicii de management social media, consultanță de brand și creare de conținut, deoarece are o echipă mai mare. Aceștia pot oferi o gamă mai largă de opțiuni și pot căuta să adauge mai multe servicii pe măsură ce echipa lor crește.

soloprenor

4. Soloprenorii nu construiesc o afacere la scară mare

 

Pentru mulți antreprenori, scopul lor în construirea afacerii lor este să-și dezvolte și să-și extindă compania pentru a o vinde pentru a obține profit pe viitor. Deși nu este cazul tuturor antreprenorilor, acest efort este mai frecvent în rândul celor care administrează companii decât în ​​rândul celor care își conduc singuri afacerile.

 

Mulți lucrători independenți caută să creeze o afacere profitabilă pe care să o poată continua să conducă, să lucreze și să trăiască ei înșiși și nu caută să crească un imperiu sau să vândă unei alte entități.

 

5. Soloprenorul este propriul brand

 

Un soloprenor, spre deosebire de un antreprenor care construiește o afacere branduită, se branduiește pe sine și, tocmai de aceea, oportunitățile de expansiune pot părea limitate. Afacerea pe care o conduce un antreprenor are propriul său brand și este pozitionată pentru a fi administrată de o echipă.

Există însă o problemă inerentă soloprenorului de succes. Cu cât afacerea este de mai mare succes, cu atât mai dificil va fi să o mențină la nivelul unui singur angajat.

 

soloprenor

 

5. Afacerea soloprenorului mai ușor de gestionat financiar

 

Cu cât o companie devine mai mare, cu atât mai multă responsabilitate financiară are fondatorul ei. Antreprenorii cu angajați trebuie să ia în considerare factori precum salariile, beneficiile și impozitele în structura afacerii lor.

 

Cei care lucrează ca soloprenori își gestionează adesea afacerile ca SRL cu un singur membru sau drept proprietar unic, care sunt mai ușor de gestionat și acordă autoritate decizională deplină proprietarului.

 

6. Soloprenorii pot lucra de acasă

 

Deoarece mulți soloprenori oferă un set specific de servicii care pot fi efectuate de la distanță, cerințele lor de spațiu de lucru tind să fie minime, adesea necesitând doar un computer și conexiune la internet, în funcție bineînțeles de domeniul de activitate. 

 

Antreprenorii, pe de altă parte, pot avea cerințe mai complexe la locul de muncă, în funcție de natura afacerii lor. Pentru proprietarii de afaceri ale căror companii creează produse fizice, deseori vor avea nevoie de spațiu pentru a-și crea, stoca produsele și pentru a oferi locuri de muncă angajaților lor.

 

Ideea de a fi propriul șef astăzi se traduce în multe cuvinte. Antreprenor. Soloprenor. Intraprenor. Soloprenori pot fi mai multe tipuri de oameni care îmbrățișează diferite pasiuni din care ajung să câștige, precum fotografii, personal trainer, graphic designer, bucătar, fashion designer, coach, muzician etc.
 

Categorie:

,

Taguri:

soloprenor ,

antreprenor ,