Ce este un intraprenor și care este rolul său într-o companie?

15.10.2021

Cu siguranță ați auzit de termenul ”antreprenor”, persoana care dezvoltă o afacere de antreprenoriat, asumându-și în acest sens anumite riscuri, cu scopul de a obține profit din activitatea pe care o desfășoară. Dar, de intraprenor ați auzit? Intraprenorul este angajatul unei companii care are un comportament antreprenorial la locul de muncă.

ce este un intraprenor

Antreprenorii și intraprenorii au trăsături, obiective și riscuri similare, dar și diferite. Un antreprenor este cineva care proiectează și lansează o nouă afacere, ceea ce înseamnă că își va asuma toate recompensele și riscurile asociate conducerii unei afaceri. Pe de altă parte, un intraprenor este o persoană care își folosește abilitățile antreprenoriale pentru a crea și dezvolta un nou proiect într-o companie în care lucrează deja, ceea ce elimină multe dintre riscurile pe care le prezintă conducerea unei afaceri ca antreprenor.

 

Ce este un intraprenor?

 

Un intraprenor lucrează în interiorul unei companii pentru a dezvolta o idee sau un proiect inovator care are rol în a ajuta compania. Fiecare angajat sau colaborator poate fi motivat pentru a contribui prin eforturile sale la succesul proiectului, echipei, companiei. Ideea de a fi șeful propriei echipe, propriului departament nu este nouă pentru middle management. Însă, acest concept trebuie dus mai departe la angajații companiei deoarece este unul din elementele care vor face în timp diferența.

 

Deși există multe asemănări între antreprenori și intraprenori, înțelegerea diferențelor dintre aceste două tipuri de profesioniști te ajută să determini rolul exact al fiecăruia. Există beneficii distincte pentru fiecare rol care ar putea fi de interes atunci când identifici care va fi următoarea mișcare de afaceri. 

 

Este posibil ca intraprenorul să nu se confrunte cu riscurile sau să culeagă recompensele unui antreprenor. Cu toate acestea, intraprenorul are acces la resursele și capacitățile unei companii consacrate. Termenul „intraprenor” este un amestec al celor două cuvinte „intern” și „antreprenor”. A fost inventat pentru prima dată de Gifford Pinchot III și Elizabeth S. Pinchot în 1978.

intraprenor

Intraprenorului i se oferă în general autonomie pentru a lucra la un proiect care poate avea un impact considerabil asupra companiei. În timp, un intraprenor se poate transforma într-un antreprenor și își poate începe propria afacere în afara organizației stabilite. Intraprenorii sunt de obicei persoane extrem de motivate, care au seturi de abilități specifice - precum și abilități de conducere și o viziune inovatoare de care ceilalți din corporație pot beneficia un timp.

 

Tot ceea ce întreprinde un intraprenor este bazat pe cunoștințele și experiența lui. Cu toate că nu are resurse foarte multe, reușește să obțină performanțe mai bune decât competitorii lui care au acces la resurse mai multe și mai diverse. 

 

Care este rolul unui intraprenor?

 

Un intraprenor este o persoană care lucrează la dezvoltarea de idei și produse noi în compania la care lucrează deja. Intraprenorul poate fi orice persoană din cadrul companiei care are abilități antreprenoriale, viziune și gândire strategică în rolul pe care îl are în companie. Unul dintre motivele mai atrăgătoare pentru a fi intraprenor este acela că îți permite să-ți formezi idei, produse și obiective noi de business, fără a-ți asuma riscurile care decurg din începerea unei noi afaceri ca antreprenor.

 

Un intraprenor poate fi oricine, de la un stagiar la managerul companiei în cauză. Intraprenorii de succes vor încuraja inovația în compania pentru care lucrează. În cele mai multe cazuri, unui intraprenor i se va oferi control deplin asupra proiectului la care lucrează, indiferent că proiectul este conceput pentru a avea un impact semnificativ asupra companiei în sine. Multe persoane care încep ca intraprenori se vor dezvolta în cele din urmă în antreprenori odată ce vor decide să părăsească compania la care lucrează și să își formeze propria afacere.

intraprenor

Când lucrează la un proiect, intraprenorii vor avea la dispoziție resurse ale companiei pentru a se asigura că proiectul poate fi finalizat în mod eficient. Viziunea pe care o are un intraprenor atunci când lucrează cu o companie va implica de obicei schimbări substanțiale ale companiei, care pot include modificări ale produselor, precum și modificări ale tradițiilor pe care le deține o companie. 

 

Cu ce se aseamănă un intraprenor de un antreprenor

 

Atât antreprenorii, cât și intraprenorii, au rolul de a inova ori de câte ori este posibil, motiv pentru care există multe trăsături comune între ei. Aceste trăsături comune includ:

 

  • Abilități de leadership;
  • Adaptabilitate și rezistența mare la schimbare;
  • Inteligență.

 

Când vine vorba de leadership, atât antreprenorii, cât și intraprenorii trebuie să aibă abilități de leadership dacă doresc să-și transforme ideea într-un produs de succes, afacere sau să producă o schimbare benefică în companie. Pentru a obține orice fel de succes ca antreprenor sau intraprenor, ambii ar trebui să poată motiva alte persoane să lucreze pentru același scop. Indiferent dacă lucrezi ca antreprenor sau intraprenor, necunoscutul este o componentă importantă a dezvoltării unei idei sau a unei afaceri.

 

Dacă dorești să-i atragi pe alții cu abordarea, abilitățile de conducere, feedbackul pozitiv, comunicarea, motivația și creativitatea sunt trăsături esențiale pentru a avea succes. Chiar și intraprenorii vor trebui să colaboreze cu alte persoane pentru a dezvolta un nou produs sau idee.

intraprenor

În ceea ce privește adaptabilitatea, acesta este un element critic al succesului ca antreprenor sau intraprenor. Indiferent cât de grozavă este ideea ta sau cât de eficient ești în gestionarea unei echipe, viața unui antreprenor sau intraprenor este plină de provocări și obstacole care pot amenința să deraieze toate obiectivele și obiectivele afacerii tale. Chiar și cele mai bune strategii întâmpină probleme, motiv pentru care antreprenorii și intraprenorii vor trebui să știe cum să se adapteze.

 

Dacă dorești să obții un succes durabil, este necesar să știi cum să schimbi direcția și să ții cont de orice situație care ar putea apărea. În aceste situații, va trebui să iei decizii rapide care pot modifica business-ul pentru totdeauna. Cei mai buni antreprenori și intraprenori se pare că prosperă în aceste medii și sunt cei mai creativi atunci când li se prezintă o problemă.

 

O altă trăsătură comună între antreprenori și intraprenori este inteligența. În multe cazuri, a avea inteligență înseamnă a înțelege care sunt abilitățile și instrumentele necesare pentru a finaliza un proiect. Fie că vă aflați la începutul unei noi afaceri sau al schimbării modului în care își desfășoară activitatea compania în care lucrați, cu siguranță va trebui să fi o persoană inteligentă. 

 

Pentru ca inteligența să fie eficientă și să fie aplicată corect, ar trebui să fie asociată cu viziunea, care se referă la posibilitatea de a recunoaște tendințele pieței și de a valorifica unele dintre oportunitățile emergente pe piață.

 

Inima oricărei companii de succes este inovația constantă. Fără aceasta, o companie are amenințarea constantă a apariției și captivării pieței de către concurenți. Din păcate, acei antreprenori care au abilitățile și ambiția necesare pentru a ajunge la vârf, fie își pierd din vedere modul sau nu au capacitatea de a se concentra asupra inovației necesare pentru a continua să capteze piața.

 

Intraprenoriatul oferă potențialul maxim de oportunitate pentru o companie de a crește, deoarece cuprinde evoluția. Intraprenoriatul nu implică doar venirea cu ideile, ci cuprinde și implementarea pentru asigurarea succesului.
 

Categorie:

,

Taguri:

,