Ce este un antreprenor? Top 10 skill-uri care definesc un bun antreprenor

04.06.2021

Un antreprenor este o persoană care are o viziune pentru o afacere și își pune toată energia și motivația pentru a crea acel lucru. Este o persoană inovatoare, care dă viață ideilor sale. Nu trebuie să fii bogat sau să ai o experiență enormă pentru a fi un antreprenor de succes. Există nenumărate exemple de antreprenori mici, puțin cunoscuți, care au avut o idee și au transformat-o într-o afacere înfloritoare și profitabilă. 

ce este un antreprenor

A avea succes înseamnă adesea să înveți de la cei care și-au atins deja obiectivele. A avea un mentor este un mare noroc pentru un antreprenor la început de drum, dar nu toată lumea poate găsi unul. În acest caz trebuie să cauți ajutor și răspunsuri din alte părți, iar prin acest articol sperăm să te ajutăm să găsești motivația pentru a realiza ceea ce îți propui și să afli mai multe despre ce este un antreprenor.

 

Ce este un antreprenor?

 

Bineînțeles că definiția unui antreprenor nu este bătută în cuie și poate fi exprimată în mai multe feluri. În primul rând, activitatea antreprenorială înseamnă dezvoltarea și lansarea de noi afaceri și comercializarea acestora, adesea cu scopul final de vânzare a afacerii către altcineva pentru un profit semnificativ. Un antreprenor identifică o nevoie care nu este acoperită de nicio afacere existentă și determină o soluție pentru acea nevoie.

 

Pasiunea pentru a face anumite lucruri pornind de la propriile dorințe, de a realiza ceva util oamenilor și de a face profit se leagă de destinul unui antreprenor. Totul începe cu a lua inițiativa unei idei, cu a sparge gheața și cu încercarea ca ea să fie transformată în realitate. 

 

Antreprenorii joacă un rol cheie în orice economie, folosind abilitățile și inițiativa necesare pentru a anticipa nevoile și aducând idei noi și bune pe piață. Antreprenorul care se dovedește a avea succes în asumarea riscurilor de a crea un startup este recompensat cu profit, recunoaștere și oportunități de creștere continuă. 

ce este un antreprenor

Un antreprenor este de asemenea un om cu o serie de atribute și calități, pe care le vei găsi în rândurile de mai jos, dar cu posibilitatea de dezvoltare personală continuă.

 

10 skill-uri reprezentative pentru un antreprenor de succes

 

Deținerea propriei companii oferă un sentiment de libertate și putere. Poți construi lucrurile în care crezi și le poți urmări cum cresc. Antreprenorii iau decizii pentru ei înșiși, își realizează viziunile creative și dezvoltă relații de durată cu alți antreprenori, clienți și furnizori.

 

Deși fiecare antreprenor este unic prin felul și caracterul său, s-au observat anumite skill-uri, trăsături reprezentative pe care aceștia le au:

 

1. Curiozitate. Antreprenorii au sarcina de a descoperi noi probleme, de a dezvălui potențiale oportunități de nișă, de a schimba procesul de afaceri tradițional și de a inova. Acest lucru este condiționat de pasiunea pentru diferite domenii și experiența în afaceri în afara zonei de confort.

 

2. Managementul timpului. Planificarea atentă a priorităților, definirea etapelor de referință, execuția și iterația sunt toate importante. Nimic din toate acestea nu ar duce la progrese fără managementul corect al proiectului și metodologia de alocare a timpului.

 

3. Gândirea strategică. Un antreprenor este o persoană care a învățat că problemele sunt cele care creează oportunități de creștere. Găsirea soluțiilor creative și identificarea posibilităților de creștere sunt o dovadă a gândirii strategice de care un antreprenor are nevoie. 

ce este un antreprenor

4. Eficiență. Orice antreprenor are nevoie de performanțe ridicate atunci când vine vorba de rezolvarea unei probleme. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le face un antreprenor zi de zi este să ia rapid deciziile cele mai potrivite. S-a dovedit în foarte multe cazuri că este mai benefică o decizie greșită luată rapid, decât o decizie bună luată prea târziu.

 

5. Reziliență. Determinarea și dorința de a lupta cu același ”dragon” în fiecare dimineață sunt esențiale atunci când vine vorba de construirea unei afaceri de la zero. Un antreprenor trebuie să fie rezilient, adică pregătit să se adapteze cu ușurință la diferitele provocări pe care mediul de afaceri le presupune.

 

6. Comunicare. Încă din prima zi de antreprenoriat vei fi nevoit să iți spui povestea și să îți vinzi ideile. Comunicarea clară și concisă este primordială pentru fiecare interacțiune cu clienții, partenerii, colegii, clienții, potențialii. Comunicarea este poate cea mai importantă abilitate pe care trebuie să o aibă un antreprenor. Indiferent că ești nevoit să comunici cu finanțatorii, cu asociații, cu furnizorii sau clienții tăi, dacă ai abilități de comunicare, viață de antreprenor vă fi mult mai ușoară.

 

7. Abilitatea de a-și face relații. Dezvoltarea unei rețele de oameni cu aceleași interese facilitează oportunitățile de afaceri, acordurile de parteneriat, găsirea subcontractanților sau a viitorilor angajați. Extinde-ți orizonturile, participă la întâlniri ale antreprenorilor și transmite mesajul corect pe toate fronturile pentru că nu știi de unde... sare iepurele.

ce este un antreprenor

8. Etică profesională. Un antreprenor valoros nu-și încalcă niciodată principiile etice în afaceri. Se spune că „winners never cheat”. Imediat ce ai început să înșeli, să minți, să joci incorect, chiar dacă în aparență afacerea ar putea să meargă foarte bine în continuare, în realitate te îndrepți pe o pantă descendentă, pentru că lipsa de etică nu poate merge prea departe. 

 

9. Gândire pozitivă. În activitatea antreprenorială nu au ce căuta pesimiștii, negativiștii și cei care nu au încredere în cei de lângă ei. Dacă nu poți gândi pozitiv, nu poți fi un bun antreprenor, deoarece nu poți construi o afacere durabilă și scalabilă.

 

10. Pasiune. Orice antreprenor de succes este extrem de pasionat de aceea ce face, este dornic să se autodepășească, să afle mai mult, să experimenteze mai mult. Această pasiune este motorul de reușită și motivația de a merge mai departe când apar dificultăți.  

 

Antreprenorii sunt oameni creativi și pasionați de ideile lor, iar pentru a reuși au nevoie să-și dezvolte o serie de abilități pe care, într-o companie mare, le găsești în departamente diferite.