Ce este gândirea critică? 5 moduri prin care îți poți dezvolta această abilitate

09.09.2021

Gândirea critică este capacitatea de a gândi clar și rațional, înțelegând legătura logică dintre idei. Gândirea critică a făcut obiectul multor dezbateri și gândiri încă de pe vremea primilor filozofi greci precum Platon și Socrate și a continuat să fie un subiect de discuție în epoca modernă, de exemplu abilitatea de a recunoaște știrile false.

gandirea critica

Gândirea critică ar putea fi descrisă ca abilitatea de a gândi reflectiv, analitic și independent. Aceasta implică evaluarea surselor, cum ar fi date, fapte, fenomene observabile și rezultatele cercetării. Persoanele cu o gândire critică dezvoltată pot trage concluzii rezonabile dintr-un set de informații și pot face cu ușurință diferența între detalii utile și mai puțin utile pentru a rezolva probleme sau a lua decizii.

 

De ce ai nevoie de gândirea critică în ziua de azi?

 

În orice perioadă a vieții profesionale te-ai afla, ai nevoie de gândire critică. Angajatorii doresc candidați care să poată evalua o situație folosind gândirea logică și să ofere cea mai bună soluție. O persoană cu abilități de gândire critică va putea lua decizii în mod independent și nu va avea nevoie de controlul constant.

 

Abilitățile de gândire critică se numără printre cele mai căutate abilități în aproape orice industrie, deoarece o persoană cu abilități de gândire critică poate:

 

 • înțelege legăturile dintre idei.
 • determina importanța și relevanța argumentelor și ideilor.
 • recunoaște, construi și evalua argumentele.
 • identifica inconsecvențe și erori în raționament.
 • aborda problemele într-un mod consecvent și sistematic.
 • reflecta asupra justificării propriilor ipoteze, credințe și valori.

 

Gândirea critică înseamnă a analiza lucrurile în anumite moduri pentru a ajunge la cea mai bună soluție posibilă în circumstanțele de care gânditorul este conștient. Într-un limbaj mai obișnuit, este un mod de a gândi astfel încât să ajungi la cea mai bună concluzie posibilă.

 

În mod ideal, gândirea critică trebuie să fie făcută în mod obiectiv - adică fără influența sentimentelor, opiniilor sau părtinirilor personale - și se concentrează exclusiv pe informații factuale.

 

Abilitățile de care avem nevoie pentru gândirea critică

 

Abilitățile de care avem nevoie pentru a putea gândi critic sunt variate și includ observarea, analiza, interpretarea, reflectarea, evaluarea, inferența, explicația, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.

gandirea critica

Mai exact, o persoană cu o bună gândire critică trebuie să poată:

 

 • Să se gândească la un subiect sau o problemă într-un mod obiectiv și critic;
 • Să identifice diferitele argumente care există în legătură cu o anumită problemă;
 • Să evalueze un punct de vedere pentru a determina cât de puternic sau valid este;
 • Să recunoască orice puncte slabe sau puncte negative care există în dovezi sau argumente;
 • Să observe ce implicații ar putea exista în spatele unei afirmații sau argumente.
 • Să ofere un raționament structurat și sprijin pentru un argument pe care dorim să îl argumentăm.

 

Cum îți poți dezvolta gândirea critică

 

Partea bună este că, deoarece capacitatea noastră de gândire critică variază în funcție de mentalitatea noastră actuală, de cele mai multe ori putem învăța să ne îmbunătățim capacitatea de gândire critică dezvoltând anumite activități de rutină și aplicându-le la toate problemele care se prezintă.

 

Odată ce ați înțeles teoria, îmbunătățirea abilităților de gândire critică necesită consecvență și practică. Deși, nu există o procedură standard de a dezvolta gândirea critică, există abilități asupra cărora poți insista:

 

1. Identificarea situației

 

Primul pas în procesul de gândire critică este identificarea situației sau problemei, precum și a factorilor care o pot influența. Odată ce ai o imagine clară a situației și a persoanelor, grupurilor sau factorilor implicați, poți începe apoi să te adâncești într-o problemă și în soluțiile sale potențiale.

 

Când te confrunți cu orice situație, problemă sau scenariu nou, oprește-te o clipă pentru a face un inventar mental al stării de fapt și adresează-ți următoarele întrebări:

 

 • Care pare să fie motivul pentru care acest lucru se întâmplă?
 • Care sunt rezultatele finale și cum s-ar putea schimba?

gandire critica

2. Cercetarea

 

Atunci când se compară argumentele despre o problemă, abilitatea de cercetare independentă este esențială. Argumentele sunt menite să fie convingătoare - ceea ce înseamnă că faptele și cifrele prezentate în favoarea lor ar putea să lipsească în context sau să provină din surse discutabile. Cel mai bun mod de a combate acest lucru este verificarea independentă, găsește sursa informațiilor și cercetează.

 

3. Identificarea prejudecăților

 

Această abilitate este extrem de dificilă, deoarece chiar și cei mai abili dintre noi nu reușesc să recunoască prejudecățile. Dar, o persoană cu gândire critică face tot posibilul pentru a evalua informațiile în mod obiectiv. Gândește-te la tine ca la un judecător, în sensul că evaluezi afirmațiile ambelor părți ale unui argument, dar va trebui, de asemenea, să ții cont de prejudecățile pe care le poate avea fiecare parte.

 

Este la fel de important - și probabil mai dificil - să înveți cum să lași deoparte propriile părtiniri personale care îți pot împiedica judecata. Trebuie să ai curajul să te certi cu propriile gânduri și presupuneri, deoarece acest lucru este esențial pentru a învăța să vedem lucrurile din diferite puncte de vedere.

 

În primul rând, trebuie să fii conștient de faptul că există părtinire, că ești subiectiv. Așadar, atunci când evaluezi informații sau un argument, pune-ți următoarele întrebări:

 

 • Cine beneficiază de acest lucru?
 • Sursa acestor informații este sigură?
 • Sunt trecute cu vederea, ignorate sau lasate în afară anumite informații?

 

4. Abilitatea de a trage concluzii

 

Abilitatea de a deduce și trage concluzii pe baza informațiilor prezentate este importantă pentru stăpânirea gândirii critice. Informațiile nu vin întotdeauna cu un rezumat care explică ce înseamnă. Va trebui adesea să evaluezi informațiile oferite și să tragi concluzii pe baza datelor brute.

cum dezvolti gandirea critica

Abilitatea de a deduce îți permite să extrapolezi și să descoperi rezultate potențiale atunci când evaluezi un scenariu. De asemenea, este important să reții că nu toate concluziile vor fi corecte. Când te confrunți cu un nou scenariu sau situație de evaluat, încearcă mai întâi să descoperi indicii - lucruri precum titluri, imagini și statistici prezentate în mod vizibil - și apoi fă un punct pentru a întreba ce crezi că se întâmplă.

 

5. Determinarea relevanței

 

Una dintre cele mai provocatoare părți ale gândirii critice în timpul unui scenariu dificil este de a afla ce informații sunt cele mai importante de a fi luate în considerare. În multe scenarii, vi se vor prezenta informații care pot părea relevante, dar ar putea fi doar date minore de luat în considerare.

 

Așadar, cel mai bun mod de a determina relevanța unei informații este stabilirea unei direcții clare în ceea ce încerci să afli. Trebuie să găsești o soluție? Trebuie să identifici un tipar? Dacă îți dai seama de obiectivul tău final, îl poți folosi pentru a-ți forma propria judecată despre ceea ce este relevant.

 

Chiar și cu un obiectiv clar, totuși, poate fi dificil să se determine ce informații sunt cu adevărat relevante. O strategie pentru combaterea acestui lucru este de a face o listă fizică a datelor clasificate în ordinea relevanței. De acolo, poți restrânge atenția asupra subiectelor mai puțin clare care se află în mijlocul și josul listei pentru o evaluare ulterioară.

 

Exemple de gândire critică

 

Circumstanțele care necesită o gândire critică variază de la industrie la industrie. Câteva exemple includ:

 

 • O asistentă de triaj analizează cazurile la îndemână și decide ordinea în care pacienții ar trebui tratați.
 • Un instalator evaluează materialele care s-ar potrivi cel mai bine unui proiect.
 • Un avocat examinează probele și elaborează o strategie pentru a câștiga un caz sau pentru a decide dacă se soluționează în afara instanței.
 • Un manager analizează formularele de feedback ale clienților și folosește aceste informații pentru a dezvolta o sesiune de instruire a serviciilor de customer clients pentru angajați.


A fi obiectiv este o parte fundamentală din gândirea critică. Asta înseamnă să analizăm problema fără a permite părerii personale, emoțiilor sau presupunerile să influențeze modul în care gândim. Un puternic gânditor critic va analiza o problemă numai pe baza contextului și a faptelor colectate după efectuarea unei cercetări amănunțite și imparțiale.

 

Categorie:

,