Câte cariere, atâtea instrumente de scris - cu ce scriem în fiecare etapă profesională

19.04.2019

Cel mai probabil nu ai auzit de “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”, însă garantat l-ai folosit de nenumărate ori. Acest instrument de scris revoluționar a fost invenția unui român, Petrache Poenaru, care la numai 28 de ani a inventat primul stilou din lume. Cu această ocazie, Petrache Poenaru a devenit primul român care a obținut un brevet de invenție.

Acest lucru se întâmpla cu aproximativ 200 de ani în urmă.

 

Foarte multe persoane păstrează nostalgia primului stilou, instrumentul cu care au învățat să scrie pentru prima dată, însă la fel de mulți iubesc creioanele cu mină din grafit pentru diversitatea și creativitatea de scriere pe care le oferă. Există însă o mulțime de alte instrumente de scris, importante pentru fiecare etapă profesională pe care o parcurgem în viață.

 

Curioși să aflați care sunt acestea și în ce tip de carieră ajută?

Instrumente de scris Austral blog

Istoria creionului, de la Napoleon până la era Instagram

 

Creionul modern a apărut în 1795 și a fost inventat de un om de știință din armata lui Napoleon, Nicholas-Jaques Conte, care a folosit grafitul pentru calitatea sa, deoarece nu se fărâmița și lăsa marcaje foarte clare. Dar, aztecii sunt cei care l-au folosit pentru prima dată, cu câteva sute de ani mai devreme, ca material pentru marcat.

 

Procesul original de fabricare a creioanelor al lui Nicholas-Jaques Conte presupunea coacerea unui amestec de apă, argilă și grafit, într-un cuptor, la 1037 grade Celsius și apoi încastrarea amestecului solid și moale într-un înveliș de lemn. Forma acestui înveliș era pătrată, poligonală sau rotundă, în funcție de cum avea să fie folosit creionul. Tâmplarii, de exemplu, nu vor folosi creioane rotunde, pentru a nu se rostogoli pe masa de lucru.

 

Producătorii de creioane fabrică 20 de tipuri de creion, de la cel cu mină mai moale – 9B, până la cel mai dur – 9H, cu cea mai populară valoare intermediară – HB (categorie aflată la mijloc, între H și B, unde H înseamnă „tare” și B înseamnă „negru”). Cu cât este mai mare numărul lui B, cu atat mai mult grafit rămâne pe hârtie. Există și categoria F, sau „Fine point”, care reprezintă un creion dur, utilizabil mai mult pentru scris decât pentru desenat.

 

Pasiunea pentru aceste instrumente de scris nu cunoaște limite și dovada vie și clară este o tânără absolventă de artă din New York, SUA, care îți vine sau nu să crezi și-a deschis un mic magazin doar cu creioane. Contul de Instagram al lui Caroline Weaver este pur și simplu minunat, doar navigând printre imaginile sale și tipurile de creioane speciale (For General Writing, Academic Writing, Master Writing, For hi-precision Drafting, Pencil for Office Use, For Retouching And Special Drawing) vei simți nevoia să-ți reînnoiești imediat stocul de instrumente de scris.

 

Instrumentele de scris necesare pentru cariere diferite

Scrisul a fost și este în continuare cea mai importantă formă de comunicare. Dar, caligrafia învățată la școală pierde tot mai mult teren în fața stilului de scriere la calculator, cu ajutorul unei tastaturi. În ce măsură mai folosim scrisul de mână și ce instrumente de scris sunt necesare în funcție de cariera pe care am ales-o? Haideți să vedem împreună și să stabilim de ce avem nevoie pentru fiecare etapă profesională:

 

Instrumente de scris pentru școală

Scrisul acela caligrafic, cu buclele specifice, este învățat la școală în primii ani de învățământ. Deși tendința dominantă este de renunțare la acest stil și de apropiere de forma literelor de tipar, în școală se menține scrisul de mână caligrafic ca bază de învățare a scrierii. Instrumentul cel mai potrivit pentru școală rămâne stiloul cu cerneală, deoarece alunecă ușor pe hârtie și te învață practic că pentru a scrie nu trebuie să apeși. Odată ce copilul a învățat să scrie foarte bine, poate alege instrumentul de scris pe care simte că îl „stăpâneşte“ cel mai bine şi, foarte important, care scrie suficient de bine încât să nu rămână în urmă sau să fie nevoit să apese tare pe el când îl pune pe hârtie.

 

Instrumente de scris pentru corporatiști

 

Corporatistul este genul de persoană căreia îi plac provocările profesionale și adoră să lucreze într-un mediu multicultural bine organizat. Nu pleacă niciodată în ședință fără o agendă și un pix și își îndreaptă toată atenția spre a nota ideile noi care conduc spre eficiență și productivitate. Acealeași lucruri le așteaptă și de la instrumentele de scris pe care le folosește, de aceea pe biroul lui se vor găsi pixuri care sunt ușor de folosit, scriu repede, nu li se rupe vârful și nu pătează.

Instrumente de scris Austral blog

Instrumente de scris pentru arhitecți

Creion grafit cu duritate 2B-3B-4B-5B-6B-7B-8B, creion mecanic cu mină de 2.00 de diferite durități, creion mecanic cu mină 5.6 cu mină moale, creion grafit hexagonal, creioane mecanice pentru desen tehnic cu mină 0.35, 0.50, 0.70, 0.9 etc. Dacă te întrebi ce-i cu această listă lungă de creioane de scris află că sunt doar câteva dintre instrumentele de scris și desenat necesare unui arhitect. Creioanele mecanice pentru desen artistic și desen tehnic pentru un arhitect sunt esențiale.

 

Instrumente de scris pentru domeniul juridic

Întâlnirile cu clienții și semnarea contractelor fac parte din rutina oricărui avocat. Într-un domeniu în care respectul și prestanța sunt importante, instrumentele de scris din gama de lux, așa cum sunt stilourile din argint masiv sau placate cu aur, sunt cea mai bună alegere.

 

Dacă se rupe creionul, nu poţi să-l ascuţi în avion pentru că nu poţi lua obiecte ascuțite cu tine. Prin urmare: ia două creioane, spunea Margaret Atwood, o cunoscută scriitoare canadiană. Și psihologii recomandă să nu renunțăm la scrisul de mână deoarece stimulează o regiune mare din creier și contribuie la dezvoltarea memoriei. Dacă te întrebi de ce nu ar trebui să renunți la scrisul de mână în epoca digitală, a device-urilor touch screen sau mai nou cu comandă vocală, află că la baza superiorității stiloului asupra tastaturii, atunci când vine vorba despre scris, stau funcțiile cognitive.

 

Atunci când alegi metoda tradițională de scris, folosești mâna pentru a forma litere și pentru a le uni, activitate ce implică creierul mult mai activ în proces. Tastarea implică doar selectarea literelor prin apăsarea unor taste identice. Alege-ți instrumentele de scris care îți susțin pasiunea și determinarea. 

Categorie:

,

Taguri:

,