Care este rolul unui mentor și ce valoare aduce mentoring-ul într-o companie

12.09.2020

Mentoratul este o relație de învățare, axată în general pe dezvoltarea carierei pe termen lung a unei persoane care primește sprijin de la o persoană cu experiență. Scopul principal este acela de a stimula creșterea personală și profesională, dezvoltarea abilităților, cunoștințelor și înțelegerii unui anumit domeniu. 

Mentorat și coaching: similar, dar nu la fel

 

Termenii mentorat și coaching se folosesc uneori în același context, ceea ce poate induce în eroare. Deși sunt similari în susținerea dezvoltării cuiva, ele implică aspecte diferite. Mentoratul constă într-o relație pe termen lung axată pe susținerea creșterii și dezvoltării unei persoane. Mentorul devine o sursă de inspirație și sprijin, dar nu cineva care observă și consiliază acțiuni specifice sau schimbări de comportament în munca de zi cu zi.

 

Coachingul implică de obicei o relație pe o durată finită, cu accent pe consolidarea sau eliminarea comportamentelor specifice din prezent. Un coach îi ajută pe profesioniști să corecteze comportamentele care le diminuează performanța sau le întăresc anumite convingeri limitative.

 

Atât mentoratul, cât și coachingul, oferă un sprijin de dezvoltare incredibil de valoros. Cu toate acestea, una oferă îndrumări la nivel înalt pentru dezvoltarea pe termen lung, în timp ce cealaltă ajută la o îmbunătățire imediată.

 

De ce este important un mentor?

 

Să presupunem că un angajat talentat obține un loc de muncă în vânzări. Managerul s-ar putea să îl ghideze în dezvoltarea lui ca lider, strateg și profesionist complet în afaceri, fapt ce poate aduce mai multă valoare unei companii. Un mentor va încuraja o persoană să gândească critic, să găsească soluții la probleme și să adopte abordări punând întrebări dificile. Relația de mentor și de mentorat se încheie după ce persoana pleacă din compania unde lucrează mentorul, dar impactul acestuia continuă în munca angajatului pe tot restul carierei sale.

 

Mulți oameni atribuie o parte din creșterea lor profesională îndrumării unui mentor care i-a provocat să gândească diferit și să-și deschidă ochii și mintea către perspective diferite. În timp ce fiecare dintre noi se dezvoltă în ritmul propriu, acest tip de influență poate avea multe efecte pozitive și de durată. Un mentor devine un avocat personal pentru tine, nu atât în ​​mediul public, cât mai degrabă în viața ta profesională. Multe organizații recunosc puterea mentoratului eficient și au stabilit programe pentru a ajuta profesioniștii mai tineri să identifice și să obțină sprijin de la un profesionist mai experimentat.

Mentoring-ul, fiind una dintre cele mai vechi abordări în management, este recunoscut și folosit ca un instrument de valoare atât în dezvoltarea organizațională cât și pentru îmbunatățirea rezultatelor afacerii. Procesul de mentoring se referă în principal la îndrumarea și sfătuirea unui angajat de către un altul mai experimentat, scopul final fiind acela al dezvoltării  potențialului personal al angajatului tânăr. Mentoring-ul se focusează în principal asupra obiectivelor carierei pe termen lung și nu asupra performanțelor imediate. De cele mai multe ori el este desfășurat în afara relațiilor ierarhice, de persoane din interiorul sau exteriorul organizației.

 

Rolul principal al mentoring-ului este acela de reducere a mobilității personalului organizației, inițierea celor care urmează a fi avansați în poziții de lider și dezvoltarea rapidă a celor mai buni dintre ei. Acest proces de instruire trebuie demarat într-un sistem bine proiectat, să dețină o structură de tip suport și să utilizeze un set de instrumente care să asigure eficiența. Un manager de succes va avea întotdeauna în vedere eficiența angajaților săi și pentru aceasta va folosi, atunci când este nevoie, procesele coaching și mentoring aplicate angajaților.

 

Responsabilitățile unui mentor

 

Când identifici pentru prima dată un mentor și stabilești cu el o relație, discută și compară așteptările atât pentru rolul mentorului, cât și pentru cel al mentoratului. Clarificați responsabilitățile fiecărei persoane și procesul pe care îl veți adopta pentru a comunica, a înțelege obiectivele carierei, pentru a urmări și rezolva problemele.

 

Pentru a vă concentra mai mult pe beneficiile acestei relații de mentorat iată câteva lucruri de ținut cont:

 

  • Concentrează-te pe a fi deschis în primirea feedback-ului de la mentorul tău, indiferent dacă este sau nu pozitiv. Nu îți fie teamă să ceri sfaturi sau critici;
  • Exersează-ți abilitățile ca un bun ascultător, ia ceea ce poți folosi și te poate ajuta;
  • Pentru a oferi structură relației, specifică în avans câteva obiective inițiale de carieră pe care le dorești, cum ar fi învățarea unor proceduri sau procese specifice sau pregătirea pentru o promovare, de exemplu;
  • Discută cu mentorul tău despre cum poți măsura cel mai bine succesul și eficacitatea relației de mentorat;
  • Fă-ți un obicei din a-ți programa conversații periodice cu mentorul tău și ține-te de aceste întâlniri; 
  • Pe măsură ce te dedici anumitor pași în progresul de dezvoltare sau discuți despre asumarea riscurilor din carieră, ține evidența discuțiilor cu mentorul tău și urmărește în mod specific evoluția acestor pași atunci când vă întâlniți.
  • Faceți ședințe de brainstorming pentru a găsi modalități prin care puteți îmbunătăți relația de mentorat;
  • Ține cont că mentorul își investește timpul pentru a te ajuta să te dezvolți, așadar învață, participă activ și urmează indicațiile oferite.

 

Mentorul este persoana pe care o alegi de bună voie, pentru că ai încredere în el și în calitățile sale profesionale, în timp ce un coach vine de cele mai multe ori ca facilitator al integrării optime a angajatului în postul ocupat. Ca nivel de influență, mentorul are una egala cu valoarea pe care acesta o are față de angajat și ține foarte mult de natura relației profesionale care se stabilește între cei doi. 

 

Un program de mentoring este potrivit pentru tinerii care intră pe piața muncii sau pentru persoanele la început de drum, care nu au experiență și nici cunoștințe practice într-un anumit domeniu, ci doar un bagaj de cunoștințe teoretice și dorința de a se dezvolta profesional. Aceste persoane sunt în ipostaze noi din punct de vedere profesional și au nevoie de un model și de ghidaj pentru a se putea adapta și învăța mai rapid decât în mod standard. 

 

Categorie:

,

Taguri:

mentor ,

mentorat ,

coaching ,