Identitatea vizuală face parte din branding, iar branding-ul înseamnă mai mult decât un logo atractiv. Foarte multe persoane susțin că identitatea vizuala a afacerii lor este logo-ul companiei, dar un logo nu este un brand și nici identitatea companiei tale.
Logo-ul, identitatea vizuală și brandul au trei roluri diferite care se întrepătrund și care împreună creează o imagine despre afacere sau produs. Tocmai de la aceste premise pornim cu acest articol și vrem să explicăm cum o companie se poate face remarcată și să își crească rapid credibilitatea în fața clienților dacă este foarte atentă la: branding, identitate vizuală și logo.
Îți construiești propria afacere sau conduci deja un business pe care vrei să-l crești? Atunci e bine să știi cu ce se ”mănâncă” fiecare dintre cele 3 elemente: branding, identitate vizuală și logo.
Branding, un instrument concurențial de temut
Pe scurt, branding-ul este procesul de construire al unui brand. De regulă, acest proces se desfășoară pe termen lung, și implică o masă mare de oameni. În funcție de felul cum e prezentat, anumite brand-uri se construiesc într-un timp mai scurt. Brandingul comunică valorile companiei tale, promisiunile tale către consumator și, în final, o parte din comunicarea acestora, pregătește identitatea vizuală. Brandingul nu este ceea ce le spui oamenilor să gândească, branding-ul nu înseamnă „eu sunt cel mai bun în afaceri”, ci ceea ce oamenii simt și gândesc despre marca ta.
Branding-ul e un instrument concurențial. Mai potrivit pentru unii, mai puțin potrivit pentru alții, dar e o armă. Iar datoria antreprenorului e să cunoască efectele produse de această „armă” și să o aleagă pe cea potrivită, adecvată pentru stadiul de dezvoltare în care se află afacerea lui.
Firește, dacă nu știi ce înseamnă branding, nu simți că nu le știi, iar dacă decizi să nu investești în branding, te bucuri că ai economisit o sumă de bani. Dar în ambele cazuri uiți de costul de oportunitate. Uiți de oportunitățile pe care un brand puternic le-ar fi putut crea pentru afacerea ta.
Loialitatea față de brand este dovada faptului că preferințele consumatorului nu sunt întotdeauna determinate de cel mai mic preț.
Identitatea vizuală este o experiență pe care o vezi
Identitatea vizuală, aplicată corect, este cea care poziţionează pe piaţă o organizaţie sau un brand şi îl diferenţiază de altele, câştigă credibilitatea publicului, exprimă seriozitate şi reuşeşte să rămână în mintea consumatorului. Identitatea vizuală este o experiență pe care o vezi. Cea mai valoroasă comunicare vizuală pe care o are firma ta.
Așa că atunci când vorbim despre ce este identitatea vizuală, nu putem omite elementele din care este formată. Deși nu există o definiție standard, depinzând foarte mult de natura companiei, putem spune că identitatea vizuală cuprinde folosirea acelorași culori în cadrul materialelor publicitare, fonturi, forme și logo.
Cele mai însemnate și importante elemente care alcătuiesc identitatea vizuală a unei companii sunt:
Logo ușor de întipărit în mintea consumatorilor
În primul rând trebuie să știi ce înseamnă logo. Logo-ul este acel element grafic care poate îmbrăca forma unei litere, unui text, unei imagini sau chiar unei combinații a tuturor acestor elemente. El este folosit pentru a identifica un brand, un produs, o organizație sau un eveniment. Rolul tuturor acestor elemente este de a-i întări credibilitatea consumatorului final față de companie, de a te recunoaște. Exact ca în cazul persoanelor, de cele mai multe ori prima impresie este foarte importantă.
Pentru ca totul să fie clar, pornește prin a răspunde la câteva întrebări esențiale în găsirea celui mai bun logo pentru afacerea ta:
1. Este ușor de reținut? Indiferent că este vorba de o imagine, un text sau o combinație între cele două, logo-ul trebuie să fie ușor de întipărit în mintea consumatorilor. Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, poți face un mic test: arată logo-ul unor colegi sau prieteni, iar după 10 minute, roagă-i să-l deseneze.
2. Va fi de actualitate și peste o vreme? Alege anumite culori sau imagini care în timp nu se vor demoda și vei fi nevoit să creezi un nou logo. Ține cont să găsești un logo care să se potrivească în mai multe domenii, dacă intenționezi să-ți diversifici activitatea.
3. Are conotații pozitive sau negative? Scopul principal este să găsești un logo care să aibă conotații pozitive pentru businessul pe care încerci să-l promovezi. Astfel, întreabă câteva persoane care este lucrul care le vine în minte atunci când văd pentru prima dată logo-ul tău.
Un brand beneficiază de o identitate vizuală, la fel cum o persoană se bucură de un set de haine asortate și care îi vin bine. Deținerea unui business face ca toate informațiile despre afacerea ta să fie importante și să îți poată influența parcursul într-un fel sau altul. De aceea, ține cont să acorzi o atenție deosebită brandului, identității vizuale și logo-ului, trei elemente care contribuie la construirea credibilității în mediul business.
Puteti afla mai multe despre politica de cookie-uri accesand acest link: