Biroul tău este iluminat potrivit?

31.01.2018

Stiati ca până la 80% din informație este procesată vizual? Aceasta inseamna ca alegerea modalitatii de iluminare are un impact  semnificativ asupra procesării adecvate a informațiilor. Pe lângă faptul că lumina influențează bunăstarea personală și sănătatea, are un impact pozitiv asupra motivației și performanței. Iluminatul la locul de muncă se bazează pe principii ergonomice și trebuie să îndeplinească cerințele de siguranță: sănătătate și securitate la locul de muncă.

Lumina are funcții diferite care trebuie luate în considerare pentru evaluarea completă a unui concept de iluminare într-o cameră. Iluminarea nu numai că susține percepția vizuală, ci influențează și efectele psiho-emoționale și psiho-biologice.

Percepția vizuală într-o cameră este inițial realizată prin iluminare. Prin urmare, corpurile de tavan trebuie să fie alese individual în funcție de dimensiunea si caracteristicile camerei. În plus, lămpile de masă și lămpile de podea pot intensifica efectul de iluminare. Ele pot, de asemenea, să mărească procesul de prelucrare a informațiilor și stimularea mentală în același timp.

Folosirea adecvată a luminii de zi și a luminii artificiale poate avea un impact puternic asupra factorilor psiho-emoționali ai iluminării. Alți factori care sunt influențați de lumină sunt sănătatea și performanța. Un iluminat proiectat ergonomic poate fi foarte susținut și, așa cum au demonstrat studiile, o bună iluminare la locul de muncă are și un impact asupra motivației.

Iată ce măsuri propun specialiștii pentru a optimiza iluminarea la locul de muncă:

  • echilibru între lumina naturală și lumina artificială. Așadar, este imperios necesar ca biroul să fie dotat o fereastra mare și astfel, să nu ne bazăm doar pe lumina artificială.
  • iluminare individuală în camere, în funcție de sarcinile vizuale: un mix de tipuri diferite de lămpi în funcție de sarcinile vizuale.

De asemenea, efectele luminii și umbrelor decid asupra calității iluminării. Pentru a obține un echilibru între lumina naturală și cea artificială și pentru a evita umbrele și strălucirea, se recomandă amplasarea luminilor paralel cu fereastra și locul de lucru. Aceast aspect a fost evidențiat de unul dintre primele studii realizate de Institutului ergonomic (1997).

Așadar, înainte de a lua o decizie de achizitie a corpurilor de iluminunat, gânditi-vă la urmatoarele:

  • Există suficientă lumină naturală la locul de muncă?
  • Iluminatul selectat corespunde sarcinii vizuale?
  • Este garantat un echilibru al luminii directe și indirecte?
  • Intensitatea luminii din cameră se poate regla individual?

Categorie:

,

Taguri:

,