Biroul de freelancer: de ce ai nevoie când poți lucra de oriunde

02.05.2018

Pe lângă faptul că e un mod de lucru modern și tentant, a fi freelancer este și o binecuvântare și un “blestem”. Teoretic, libertatea pe care o oferă statutul acesta - atât din punct de vedere al organizării, cât și al locurilor din care poți lucra sau a task-urilor de care alegi să te ocupi. Practic, această libertate poate face lucrurile mai complicate, însă nu și imposibil de gestionat.

Mulți dintre cei care lucrează de acasă sau, de fapt, de oriunde, sunt de acord cu faptul că lipsa biroului stabil nu e o problemă atâta timp cât ai condițiile plăcute și necesare ca să fii productiv. Și cum cercetările arată că aproximativ 40% dintre joburile din întreaga lume vor fi de tip freelancing până în 2020, e cazul să ne gândim serios la cum poate fi optimizat și încurajat acest mod de lucru.

Biroul freelancerului

Când orice loc poate deveni biroul tău de-o zi, ai nevoie de alte lucruri față de colegii care lucrează în birou - și aici ai parte de plusuri și minusuri, de un mindset sănătos și plin de motivație. Ne uităm împreună peste necesarul freelancer-ului - atât din punct de vedere practic, cât și...emoțional.

 

Motivație - perseverență - determinare, treimea freelancer-ului de succes

Nu e ușor să aplici formula acestor trei factori esențiali când iei mai mult sau mai puțin singur deciziile în tot ceea ce faci. Consultanța și sprijinul colegilor din domeniu sunt foarte important - fie că te înconjori de oameni care lucrează în același mod ca tine, fie că merg în fiecare zi la birou și își iau forța de lucru din spiritul echipei. E adevărat că un studiu Stanford demonstra ca nivelul productivității celor care lucrează de acasă este cu 13% mai mare, însă acest lucru nu vine fără un efort susținut de concentrare și multă perseverență.

 

Un spațiu prietenos și liniștit

Oricât de frumoasă ar fi deschiderea și libertatea oferită de freelancing, este foarte important ca locurile pe care le găsești pentru a lucra trebuie să aibă anumite condiții. Să fie suficient de liniștite pentru a-ți permite să lucrezi în tihnă, să te poți așeza comod și să-ți lași cu încredere rucsacul acolo unde lucrezi când iei o pauză. Probabil că nu te vei “întinde” prea mult - instrumentarul freelancer-ului fiind și destul de mic - însă ai nevoie de un spațiu pe care să-ți așezi laptopul, pixul, agenda, câteva documente dacă e cazul și, probabil, nelipsita cafea.

Biroul freelancerului

Un laptop de încredere

Când biroul tău e oriunde, la fel e și munca ta și rezultatele ei. Așadar, totul trebuie să fie portabil, iar pentru asta ai nevoie de un laptop ușor, rapid și adaptat genului de task-uri pe care trebuie să le îndeplinești tu. Configurația potrivită pentru un designer nu va fi aceeași cu una potrivită unui copywriter, de exemplu.

Asigură-te că alegi combinația potrivită de caracteristici și de periferice pentru laptopul ales. Un mouse wireless e mai fiabil și mai potrivit pentru mutări dese și spontane, iar mousepad-ul devine o necesitate pentru că nu știi dacă biroul de astăzi îți va oferi condițiile necesare să lucrezi fără el.

 

Accesorii care îți eliberează mâinile

Uneori te poți simți ca un adevărat om-orchestră lucrând pe cont propriu. Indiferent de ce lucrezi propriu-zis, gestionarea statutului de freelancer e în sine un mic business. Așadar, încearcă să îți optimizezi procesele: ai nevoie de o pereche de căști cu microfon pentru a te ocupa de fiecare telefon primit, dar și de conferințele pe Skype, spre exemplu. Astfel poți lucra, lua notițe și vorbi la telefon în timp ce îți întreții concentrarea și cu o ceașcă de ceai savuros.

 

Organizează-ți și gadget-urile în jurul tău în mod eficient. Dacă folosești o tabletă ca al dolea ecran, spre exemplu, fiind mai ușor de transportat și folosit remote, ai nevoie de un suport pentru tabletă ușor (la propriu) și simplu de montat.

Și îți mai dăm un pont pe care mulți îl uită, mai ales în primele luni de lucru fără birou stabil. Ai nevoie de încărcătoare peste tot. Încărcător de mașină, baterii externe în geantă, în buzunar, sub pernă! Glumim, desigur, dar doar pe jumătate, pentru că energia portabilă este importantă pentru freelanceri.

 

Completați și voi kit-ul celor care sunt oriunde la birou - am vrea să auzim ce se află pe biroul vostru în fiecare zi, oriunde ar fi!

 

Categorie:

,