#BibliotecaAustral: 10 recomandări de cărți de leadership pentru manageri

30.08.2018

Ce înseamnă să fii lider? Să ai un bussines de succes, să deții o poziție de management și o echipă care nu doar să-ți urmeze indicațiile, ci să te urmeze, să vorbești în public și să fii aplaudat la scenă deschisă sau să ai capacitatea să influențezi părerile, gândurile, emoțiile și implicit acțiunile oamenilor din jurul tău?

carti de leadership Biblioteca Austral


Dacă aștepți un răspuns, din păcate nu-l vei obține atât de ușor, pentru că a fi lider înseamnă mult mai mult decât o sumă de calități din sfera inteligenței emoționale și a finanțelor. Știința bunului management se cultivă permanent, nu se descoperă o singură dată, pentru că viața înseamnă mișcare, evoluție, iar oamenii se schimbă constant.

 

Întotdeauna vor exista momente oportune când liderii buni trebuie să iasă în față, în întâmpinarea prezentului. Dacă vrei să fii gata să prinzi momentul prielnic, dacă vrei să știi cum să-i motivezi pe oameni, atunci aceste cărți din #BibliotecaAustral îți sunt dedicate:

 

carti de leadership Biblioteca Austral

 

 

1. Inovatorii - Walter Isaacson

Trăim într-o epocă digitală și direcția în care ne îndreptăm este clar către o lume tot mai tehnologizată. Dar, de unde vin aceste idei inovatoare? Walter Isaacson prezintă o colecție de figuri emblematice din ultimele două secole care au influențat modul în care arată acum lumea digitală. Internetul zilelor noastre nu este meritul unei singure minți luminate, ci rezultatul colaborării unor oameni vizionari, un efort colectiv care presupune asocierea dintre vizionari și ingineri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral
2. Shoe Dog - Memoriile creatorului Nike - Phil Knight

 

O poveste de viață, povestea creatorului celebrilor pantofi sport care a creat un imperiu pornind cu doar 50 de dolari împrumutați de la tatăl său. Viața e creștere. Crești sau mori. Este crezul personal care l-a determinat să continue atunci când a trebuit să facă față concurenței din piață, să lupte cu Fiscul american sau să semneze contracte cu sportivii de la olimpiade pentru a-i face cunoscut brandul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral

 

 

3. Leading - Alex Ferguson

 

Alex Ferguson a fost antrenorul uneia dintre cele mai cunoscute echipe de fotbal la nivel mondial, Manchester United F.C. și a câștigat cele mai multe trofee din istoria fotbalului englezesc. Munca de echipă, disciplina, motivația sunt câteva dintre elementele cheie pentru a conduce o echipă de succes - despre toate acestea vorbește în cartea sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral

 

4. Lider fără funcție - Robin Sharma

 

O carte cu principii simple, pe înțelesul tuturor despre potențialul de a fi lider, despre punctele forte ale fiecăruia dintre noi. Un lider bun știe că nu funcția este importantă, ci scopul de a fi mai bun pe zi ce trece, de a-și depăși limitele, de a avea curajul să iasă din mediocritate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral

5. Triburi - Seth Godin

 

Oamenii au trăit dintotdeauna în triburi. Chiar și în ziua de azi, când aparent trăim într-o iluzie a unei vieți independente, avem nevoie să aparținem cuiva, să fim legați de ceva. Și este foarte normal să fie așa, pentru că unul din cele mai bune mijloace de supraviețuire este să faci parte dintr-o comunitate. Dar, societatea de atunci și de acum avea și are nevoie de un conducător. Cum să generezi schimbarea în care crede tribul tău, cum să-i motivezi pe membrii lui să accepte schimbarea de care le este frică?  O să afli cu siguranță de la Seth Godin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral

 

6. Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat - Daniel Pink

 

Ce îi motivează pe oameni cu adevărat: banii, contribuția personală, oamenii din jur? Stimulentele și pedepsele funcționează sau dimpotrivă influențează negativ? Este o carte excelentă despre motivație și ce anume determină acea forță internă care îi determină pe oameni să muncească mai productiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral

 

7. Cele 21 de legi supreme ale liderului - John Maxwell

 

Vremurile se schimbă, tehnologia avansează, oamenii rămân. Nu sunt aceeași, dar au aceleași nevoi, aceleași probleme, mai ales când vine vorba de conducere. Leadership înseamnă a-i influența pe oameni, a-i determina să asculte, să accepte viziunea celui în care cred. Cum? Aceasta-i întrebarea! Veți găsi răspunsurile în carte, transpuse magistral de John MaxWell în 21 de legi pe care orice lider ar fii bine să le urmeze... cu religiozitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral

8. Liderii mănâncă ultimii - Simon Sinek

 

 

Adevăratul leadership nu este bastionul celor care stau în vârf, spune Simon Sinek în cartea sa. Chiar dacă poziția pe care o ocupi este una de autoritate, succesul vine atunci când îmbini empatia cu abilitatea de a conduce. Cartea pornește de la o conversație pe care autorul a avut-o cu un general de marină, care i-a explicat de ce soldații mănâncă primii, în timp ce seniorii își așteaptă locul la sfârșit. Liderii își sacrifică propriul confort pentru binele oamenilor din subordine, gest care îi motivează pe aceștia din umră să fie mai productivi, mai devotați.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral

 

9. Liderul poți fi tu - Dale Carnegie

 

 

Birou impunător, costum la dungă și atitudine glacială. Asta însemna în trecut să fii manager. Autoritate, într-un singur cuvânt. Însemna, pentru că în prezent, comunicarea este deschisă, relațiile interumane sunt valorizate, managerul este liderul care inspiră oamenii din jurul său prin acțiunile lui, nu prin directivele pe care le dă. O carte cu principii solide de a conduce oamenii, de la unul dintre cei mai mari scriitori de dezvoltare personală din lume: Dale Carnegie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

carti de leadership Biblioteca Austral

 

10. iLeadership pentru o nouă generație - Jay Elliot

 

O carte cu detalii biografice din viața lui Steve Jobs și succesul Apple, cu reușitele și provocările din cariera celei mai mari companii tehnologice din lume, despre unicitatea unui stil aparte de a conduce oamenii. Cartea este bogată în povestiri reale, cu decizii corecte dar și greșite în realizarea produselor Apple, despre organizarea internă a echipelor și motivarea angajaților conform viziunii nonconformiste a lui Steve Jobs.

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Impactul unui manager asupra angajaților săi depinde de calitatea de lider a acestuia. Pentru a face față cu succes acesui rol, trebuie să înțeleagă nevoile oamenilor și să se adapteze permanent vremurilor în care trăiește inspirându-se de la predecesorii săi.

 

Dacă ai citit vreuna dintre cărțile de leadership de mai sus sau ai o nouă recomandare, hai să vorbim despre ele pe pagina noastră de Facebook!

Categorie:

,

Taguri:

,