#BibliotecaAustral: 10 cărți utile pentru dezvoltarea simțului fin al managementului de proiect

29.03.2019

Managementul nu este ca un copac - să știm că există de secole și servește în principal acelorași scopuri - ci este mai degrabă ca un televizor, cineva l-a inventat. Și asta nu înseamnă că va funcționa pentru totdeauna. Tot ceea ce a construit omenirea, de la piramidele egiptene sau de la apeductele romane până la un Boeing 777 sau telescopul spațial Hubble, a fost proiectat și apoi implementat. Între aceste două etape de a face lucrurile să se întâmple, se găsește arta de a conduce proiecte lungi și complexe.

 

Carti de Management de Proiect Austral Blog

Noțiunile tradiționale ale managementului sunt grozave dacă vrei conformitate. Dacă îți dorești implicare, autonomia funcționează mai bine. Pornind de la această premiză, dacă îți dorești să conduci proiecte de succes, îți prezentăm 10 cărți extraordinare pentru dezvoltarea simțului fin al managementului de proiect:

 

1. Making Things Happen - Scott Berkun

 

Scott Berkun este autor și speaker pe teme ce țin de leadership, cultură și mangementul proiectelor și a lucrat la Microsoft timp de 9 ani ca manager de proiect pentru Internet Explorer, Windows și MSN. În 2005, a publicat prima versiune a acestei cărți, The Art of Project Management, care a fost centrată mai mult pe managementul proiectelor în domeniul dezvoltării de software și al succesul din spatele lor.

Această nouă ediție revizuită Making Things Happen este împărțită în 3 secțiuni ceea ce îi asigură un flux al prezentării informațiilor foarte coerent. Chiar dacă o parte din carte este destinată gestionării proiectelor software, dacă eliminați acești 10%, de genul cum să planificați o revizuire a codului, veți obține informații valoroase despre cum să gestionați unui proiect de anvergură, despre cum să organizezi o ședință “ne-enervantă“, despre cum să să obții încrederea oamenilor implicați în proiect. Tehnicile oferite de Berkun sunt ușor de adoptat, deoarece sunt mai degrabă despre "acțiune" decât despre "proces", ceea ce face ca aceasta să fie o carte foarte practică, ușor de citit și cu metode ușor de pus în aplicare.

 

2. Noi gândim - Charles Leadbeater

 

Ghid al noii culturi dominate de internet, Noi gândim s-a născut dintr-un experiment online de creativitate colaborativă, la care au participat sute de oameni din întreaga lume. Rezultatul este o carte care analizează managementul colaborativ din perspectiva creativității. E una dintre problemele actuale ale timpului prezent și care are loc la toate nivelurile, punând în discuție teme importante precum democrația, libera concurență și proprietatea intelectuală. Charles Leadbeater vorbește în cartea sa despre ceea ce se întâmplă în China comunistă, cât și despre cum funcționează birourile Microsoft (unde se caută soluții pentru concurența programelor open source), dar și despre ce se află în spatele industriei muzicii și a filmului. Soluțiile, spune Leadbeater, vor trebui să țină cont de faptul că de-acum „utilizatorii“ nu se mai mulțumesc cu rolul de spectatori. Își doresc să fie jucători, creatori de conținut, să se implice, iar motto-ul lor este: Gândim, deci existăm.   

 

3. Strategic Project Management Made Simple. Practical Tools for Leaders and Teams - Terry Schmidt

 

Terry Schmidt este un profesionist certificat în managementul de proiect (PMP cu o experiență de peste 30 de ani în domeniu) profesor de management de proiect la UCLA și la Universitatea din Wisconsin. A scris această carte cu scopul de a-l determina pe cititor să-și pună mai întâi întrebări importante înainte de a începe un proiect în mod accidental. Așadar, vei găsi răspunsurile la întrebările de bază: Cum să faci o strategie corectă proiectului la care lucrezi?, Ce întrebări critice despre această strategie ar trebui să-ți pui?, De ce oamenii sunt importanți pentru proiect? Cum să gestionezi timpul, banii și resursele umane?.

4. The Lazy Project Manager: How to Be Twice As Productive and Still Leave the Office Early - Peter Taylor

 

Se pare că și oamenii leneși fac progrese. Curios nu-i așa, dar ce zici să afli cum se întâmplă acest lucru? Peter Taylor, manager de proiect cu 30 de ani de experiență profesională în managementul proiectelor, răspunde la această dilemă folosind regula 80/20. Principiul Pareto (cunoscut mai degrabă ca regula 80/20) spune că, pentru multe situații, aproximativ 80% dintre efecte sunt produse de 20% din cauze sau mai bine spus și aplicat în domeniul managementul de proiect, 20% dintre activitățile tale sunt cele care îți aduc 80% dintre rezultate. Astfel că, pentru un manager de proiect, valoarea principiului 80/20 este reprezentată de faptul că îi amintește acestuia să se concentreze asupra celor 20% care contează cu adevărat. Soluția este simplă: indentifică acei 20% și concentrează-te asupra lor.

 

5. 101 Project Management Problems and How to Solve Them: Practical Advice for Handling Real-World Project Challenges –  Tom Kendrick

 

Cu siguranță atunci când ești project manager ai o mulțime de întrebări legate de care sunt cele mai bune practici în gestionarea timpului și resurselor în cadrul unui proiect. Tom Hendrick răspunde la cele mai frecvente 101 probleme și încearcă prin răspunsurile sale să furnizeze un plan de acțiune practic pentru a rezolva punctual o anumită problemă. Kendrick este consultant în managementul proiectelor și fostul director de proiect pentru Hewlett-Packard și pentru Visa Inc. El este, de asemenea, autorul cărților “Identifying and Managing Project Risk, Results Without Authority” and “The Project Management Tool Kit”.

 

6. The Fast Forward MBA in Project Management - Eric Verzuh

 

Poate una dintre cele mai ușoare cărți de citit despre project management, așa cum îi spune și numele, The Fast Forward MBA in Project Management este scrisă într-un limbaj comun și sunt prezentate succint idei de bază din domeniul managementul proiectelor. Eric Verzuh te ajută să înțelegi importanța rolului unui project manager într-un business, și deopotrivă îți oferă hinturi utile despre modul în care să iei cele mai bune decizii, cum să gestionezi conflictele, dar și informații despre istoria disciplinei etc.

 

7. Project Management for Non-Project Managers - Jack Ferraro

 

Această carte explică foarte clar rolul celor două tipuri de manageri: managerul funcțional și managerul de proiect. Managerii funcționali (care au și o anumită funcție, manager de marketing, IT, finanțe etc) se concentrează pe îmbunătățirea progresivă a rezultatelor afacerii și vede lucrurile în ansamblu. Managerii de proiect sunt responsabili de schimbările radicale și se ocupă de implementarea lor în termene clar stabilite. Uneori cei doi manageri par să vină din două lumi total diferite. Practic, această carte încearcă să-l ghideze pe managerul funcțional printr-o varietate de moduri în a-l sprijini pe managerul de proiect.

 

8. Project Management for Humans. Helping People Get Things Done - Brett Harned

 

Știm că de multe ori în timpul unui proiect la care lucrezi împreună cu echipa ta îți vine să te dai cu capul de pereți pentru că lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai planificat inițial. Brett Harned specialist în domeniu îți oferă sfaturile necesare pentru a ajunge la același numitor comun cu membrii echipei și îți spune practic cum să îmbunătățești modul în care planififici și dirijezi proiectele. Project Management for Humans este o combinație perfectă de povestiri personale, sfaturi aplicabile și informații utile care să te ajute să echilibrezi nevoile unui proiect cu nevoile și slăbiciunile oamenilor care lucrează de fapt la aceste proiecte.

 

9. The Agile Samurai: How Agile Masters Deliver Great Software - Jonathan Rasmusson

 

Te confrunți cu un proiect software de proporții epice? Ai obosit de la atâtea angajamente și termene fixe? “Samuraiul” în project management Jonathan Rasmusson îți va arăta cum să te miști cu precizie și cum să execuți ca un adevărat maestru proiecte Agile. Scrisă cu umor, cartea oferă informații importante despre planificarea, estimarea, analiza, dezvoltarea, comunicarea cu clienții și testarea proiectelor. Vei găsi în carte unele principii generale cum ar fi, comunicarea cinstită cu clienții cât mai rapid îți aduce beneficii, analiza periodică a statusului proiectului și ritmul de dezvoltare, toate aceste aspecte sunt acoperite de-a lungul întregii cărți.

Cartea este de asemenea frumos ilustrată cu grafice și desene simpatice care fac mai clar punctul de vedere al autorului.

 

10. Manage It!: Your Guide to Modern, Pragmatic Project Management - Johanna Rothman

 

Această carte pornește de la nevoile oamenilor implicați într-un proiect dar și de la nevoile clienților. Cu sfaturi extrem de practice pentru oamenii care lucrează în domeniul tehnic, dar nu numai, managerii de proiect vor găsi soluții la problemele de management clasice (întârzieri și termene amânate, schimbări apărute pe parcursul derulării proiectului, probleme de comunicare etc) care s-au dovedit a avea succes dincolo de teorie.

 

Cunoștințele te pot face să miști mai repede lucrurile într-un proiect, pentru că informațiile îți conferă putere. Știm, pare un clișeu, dar într-o perioadă în care trebuie să dai dovadă de inovație și creativitate, este esențial să înveți “să pilotezi” cu succes proiectele, pornind de la sfaturile specialiștilor care te pot ajuta să crești atât pe plan personal, cât și profesional.
 

Categorie:

Biblioteca Austral ,

Taguri:

,