#BibliotecaAustral: 10 cărți de dezvoltare personală care sparg liniștea clișeelor

28.09.2018

Ce îți dorești de la viața ta? Dacă vei răspunde FERICIRE ca majoritatea oamenilor, atunci va trebui să mai răspunzi la o întrebare. Ce reprezintă pentru tine fericirea? Oare înseamnă același lucru ca și pentru oamenii de lângă tine?

 

Foarte multe persoane își doresc să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși, dar și pe cei din jurul lor. Vor să-și controleze mai bine emoțiile și comportamentul, să-și îmbunătățească abilitățile de relaționare cu ceilalți. Însă, lucrurile nu se petrec peste noapte, se petrec în timp, renunțând la prejudecăți și dând jos din măști, descoperind ce anume poate fi schimbat, îmbunătățit.

 

Cărțile de dezvoltare personală sunt un mijloc bun de afla mai multe despre tine însuți. Recomandările noastre de cărți nu te vor învăța cum să faci mai mulți bani sau cum să fii mai fericit în relațiile cu cei din jur. Dar, te vor ajuta să te detașezi de miile de clișee și ideile rigide pe care cultura noastră ni le imprimă, te vor ajuta să ajungi mai ușor la sinele tău, să te eliberezi din tradiționalele prejudecăți. Ești pregătit de schimbare?

 

Iată 10 cărți de dezvoltare personală care sparg liniștea clișeelor în care trăim:

 

1. Oare o să zboare? - Pat Flynn

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Oare o Sa zboare Pat Flynn

Visai că poți să zbori când erai mic? Îți imaginai că ai puteri supranaturale și că poți schimba lumea dintr-o mișcare de baghetă? Dar ai devenit adult și multe dintre visele acelea s-au domolit. Să fii antreprenor înseamnă să-ți asumi riscuri, să fii dispus să te lovești de multe ori de pământ înainte de a avea succes, așa cum s-a întâmplat de zeci de ori cu avionul de hârtie pe care ai învățat să-l creezi. O carte cu povești reale din viața autorului, despre eșecuri dar și despre succesul financiar în antreprenoriat, care te învață cum să ții în echilibru cele 4 componente esențiale ale vieții: sănătate, familie, job/afaceri și finanțe.

 

2. Flux. Psihologia Fericirii - Mihaly Csikszentmihaly

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Flux Psihologia Fericirii Mihaly Csiksent

Fericirea nu se poate cumpăra de la magazin, nu apare pe neașteptate și nu este rezultatul norocului. Fericirea este o stare care se cultivă și se apără. Mihaly Csikszentmihaly a condus departamentul de psihologie din cadrul Universității din Chicago timp de 30 de ani și a ajuns la concluzia că starea de bine pe care toți ne-o dorim este de fapt acel moment în care oamenii se cufundă profund într-o activitate, acea stare de conștiință în care omul uită de tot ceea ce este în jur, acea stare de conștiență pură.

 

3. Antifragil. Ce avem de câștigat de pe urma dezordinii - Nassim Nicholas Taleb

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Antifragil Nassim Nicholas Taleb

Trăim într-o lume pe care cu greu o mai putem înțelege. Suntem dominați de obsesia pentru siguranță. Vrem să știm totul, să prevedem totul. Mesajul lui Taleb este unul revoluționar: doar antifragilul va supraviețui. Expert în probleme de economie, autorul demonstrează că majoritatea lucrurilor din viață au beneficii de pe urma dezordinii, haosului, factorilor de stres, în ciuda a ceea ce se crede. Experiența a dovedit că siguranța și improbabilul nu sunt atât de periculoase, ci se dovedesc chiar necesare deoarece îmbunătățesc și întăresc orice sistem organic sau anorganic.

 

4.Linișteee! Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare - Susan Cain

Trăim într-o lume care prețuiește extrovertiții. Oamenii care vorbesc fără teamă, care se manifestă îndrăzneț și impunător sunt mult mai apreciați decât cei care stau liniștiți pe scaunele lor și preferă să asculte. Dar, unul din trei oameni sunt introvertiți și cei mai mulți dintre ei sunt oameni cu o creativitate și imaginație mult mai bogată decât a extrovertiților. Acestor oameni nu le place să lucreze în echipe, însă sunt de un randament și o productivitate extraordinară dacă sunt lăsați să gândească singuri.

 

5. Măștile masculinității - Lewis Howes

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Mastile masculinitatii Lewis Howes

Undeva în copilărie ți-ai pus prima mască. Intenția ta nu a fost să minți sau să trișezi, ci să te aperi de reacțiile dure ale celor din jur. Cu timpul, ai adăugat și alte măști ca să corespunzi normelor societății, să faci impresie bună în familie, la școală, la job. Te-ai obișnuit cu ele, au devenit parte din tine. Măștile acestea au putere asupra ta și te determină să acționezi contrar a ceea ce tu ți-ai dori cu adevărat. Te-ai luptat astfel să devii un bărbat puternic, un tată și un soț devotat, o voce puternică printre prieteni. Este oare ceea ce te face fericit?

 

6. Psihologia Persuasiunii - Robert Cialdini

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Psihologia Persuasiunii

Dacă te-ai întrebat vreodată ce te-a determinat să cumperi un produs și să plătești un preț mult mai mare decât ți-ai propus, crede-ne vei găsi răspuns în această carte. Dacă te-ai întrebat de ce ai răspuns pozitiv unei cereri deși nu îți doreai să faci acel lucru, crede-ne de asemenea vei găsi răspuns. Exemplele despre care vorbește Robert Cialdini le vei identifica în viața ta, în modul în care acționezi.

 

7. Înțelepciunea mulțimilor - James Surowiecki

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Înțelepciunea mulțimilor - James Surowiecki

De-a lungul timpului s-au vehiculat o mulțime de teorii despre modul greșit în care acționează masele de oameni și unul dintre cel mai bun exemplu este chiar cartea scrisă de Gustave Le Bon, Psihologia mulțimilor. Conform teoriei lui James Surowiecki, contrar teoriei lui Gustave le Bon, tocmai diversitatea face ca grupul să devină mai puternic. Exemple de bună funcționare în grup se observă mai ales în natură, furnicile și maimuțele fiind doar câteva dintre speciile care obțin avantaje dacă lucrează împreună. Autorul oferă numeroase exemple din domenii extrem de variate, de la biologie, la psihologie, business și tehnologie.

 

8. Războiul Artei - Steven Pressfield

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Războiul Artei - Steven Pressfield

Cei mai mulți dintre noi au două vieți: cea pe care o trăiesc și cea la care visează. Ceea ce ne determină pe cei mai mulți dintre noi să ne opunem schimbării, să obținem ceea ce ne dorim, este rezistența. Rezistența este acea voce interioară care spune: “Voi începe de mâine dieta de slăbire, dar acum mai am o bucată de pizza!“ Dacă simți că rolul tău în această lume este să pictezi, atunci pictează din toată inima! Dacă simți că rolul tău este să ajuți o categorie de oameni, atunci fă-o cât poți tu de bine! Doar așa vei atinge nivelul maxim de creativitate de care ai nevoie pentru a reuși.

 

9. Motivația Intrinsecă - Edward L. Deci

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Why we do what we do Edward L. Deci

Orice om, copil sau adult, este ghidat de motivație în ceea ce face. Motivația intrinsecă vine din dorința personală de reușită, nu din recompense exterioare precum notele de la școală sau primele în bani de la job. Motivația intrinsecă îi face pe oameni să facă lucruri din plăcerea de a duce la bun sfârșit o sarcină, de a reuși prin propriile puteri. Mai multe despre ce ne motivează cu adevărat în viață veți găsi în cartea lui Edward l. Deci.

 

10. Obstacolul este calea - Ryan Holiday

Carti de dezvoltare personala - Austral Blog Obstacolul este calea - Ryan Holiday.

Abundă librăriile cu cărți despre cum poți să obții mai ușor succesul, însă foarte rar găsești sfaturi despre cum să faci față greșelilor, cum să te repliezi după un eșec. Foarte mulți oameni de succes și-au transformat exact slăbiciunile în punctele lor forte, ba chiar în afaceri prospere pentru că au știut exact de unde să pornească. Astfel de exemple de filosofie stoică vei găsi în carte despre cum obstacolele vieții au constituit calea către fericire.

 

Avem marele privilegiu de a putea citi ceea ce ne dorim, de a ne construi propria atitudine în ciuda oricărui tip de evenimente ce apar în viață. Fericirea, succesul în carieră sau orice împlinire nu constau doar în întâmplările concrete ale vieții, ci și în modul în care mintea noastră alege să le perceapă. Ce cărți de dezvoltare personală v-au mișcat măcar puțin ideile despre voi și capacitățile voastre?

Categorie:

Biblioteca Austral ,

Taguri:

,