Avantajul iubitorilor de plante de birou: mai multă productivitate

12.06.2019

“Alături de noi, în lume, sunt lucruri multe, însuflețite și neînsuflețite. Ele nu văd și nu înțeleg. Dar dacă într-o zi ar înțelege, cu siguranță ar râde puțin de noi. Iar dincolo de lume stă un zeu vesel, care înțelege cu adevărat lucrurile și râde cu adevărat.” (Constantin Noica)

 

Știți ce ne îndeamnă Constantin Noica prin acest mesaj? Să nu mai fim atât de încrâncenați, să nu ne mai luăm atât de mult în serios, să nu mai credem că greutatea lumii stă în spatele nostru, să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă, să privim lucrurile frumoase din jurul nostru. Și exact acest lucru ne-am propus noi să vă povestim de această dată, despre importanța unor lucruri aparent neînsemnate, dar care ne influențează mai mult decât putem crede: plantele de birou. Pentru că la job am devenit atât de stresați, atât de solicitați, încât starea de bună dispoziție începe parcă să aibă nevoie de protecție specială.

 

 

Specialiștii chiar confirmă un lucru deloc de neglijat, acela că plantele de birou ne fac mai productivi și că ne transmit o stare de bine. Efectele imediate pe care angajații le resimt sunt reducerea stresului, creșterea dozei de optimism, o percepție mai pozitivă asupra mediului de lucru. S-a demonstrat științific că cei care lucrează în prezența plantelor au rezultate mai bune decât cei care stau închiși într-un spațiu monoton.

 

În virtutea acestei idei, vrem să-ți spunem de ce mintea umană îți funcționează mai bine într-un birou unde se găsesc plante de interior și care sunt plantele ideale pentru creșterea productivității.

 

Un aer mai curat, un aer în care mintea funcționează mai bine

 

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că aerul din locuință poate fi între 2 și 7 ori mai contaminat decât cel din afară, aspect care nu doar că afectează concentrarea, ci sporește apariția problemelor de sănătate și agravează afecțiuni respiratorii existente. Dar, știai că există anumite plante de interior care au fenomenala capacitate de a reduce substanțele toxice din case și birouri?

Această reputație de purificatori ai aerului din interior a fost întărită de un studiu publicat de Agenția Americană Spațială (NASA) în 1989, în urma unui experiment derulat pe o perioadă de doi ani. În cadrul experimentului, oamenii de știință americani au constatat că plante precum iedera, ficusul și crinul păcii elimină o mare parte din substanțele toxice din aerul din locuințe: formaldehida, monoxidul de carbon și benzenul fiind doar câteva dintre acestea.

Numeroase studii efectuate pe acest subiect realizate în Anglia, Olanda, Norvegia și Statele Unite, au confirmat că productivitatea mai multor angajați a crescut substanțial atunci când în birou au fost aduse plante de interior. Plantele amplasate lângă birouri nu aduc doar beneficii estetice, ci îmbunătățesc nivelul de concentrare și productivitate.

O echipă de cercetători din Norvegia a testat efectul plantelor de birou asupra angajaților în modul următor: fiecărui participant i s-a dat un exerciţiu în care trebuia să citească mai multe fraze de pe un ecran de calculator şi să ţină minte ultimul cuvânt din fiecare. În cadrul primului grup participanţii au făcut exerciţiile în timp ce stăteau la un birou simplu de lemn, fără nimic în jur. Ceilalţi au făcut aceleaşi exerciţii, dar la un birou înconjurat de plante. Rezultatele au fost copleşitoare: angajații înconjuraţi de plante s-au descurcat mult mai bine decât ceilalţi.

 

Plantele de birou ideale pentru creșterea productivității

 

Acum că te-am convins că biroul tău are nevoie de câteva ghivece cu plante, nu-i așa că vrei să știi și ce plante s-ar potrivi în mediul unde lucrezi zi de zi? Îți spunem doar câteva dintre cele mai potrivite plante de interior cu care poți să-ți amenajezi biroul, selectate în funcție de proprietățile de oxigenare a aerului din încăpere, de compatibilitatea lor cu un spațiu închis și de efortul pe care trebuie să-l depui pentru îngrijirea lor, pentru că, trebuie să recunoaștem, la birou nu vei avea un timp foarte mare pentru a le îngriji.

 

 

 

 

Crinul Păcii sau Spathiphyllum Sweet Lauretta

 

Frunzele ei mereu verzi cu aspect cerat, florile albe extrem de delicate, cu o capacitate enormă de purificare a aerului, fac din Crinul Păcii una dintre plantele de interior ideale în birouri. Crinul Păcii a fost prima plantă inclusă în lista NASA pentru eliminarea formaldehidei, a benzenului și a tricloretilenei din încăperi.

 

Anthurium sau Planta Flamingo

 

Plantă tropicală, provenită din America de Sud, Anthurium este exact ce îți trebuie la birou dacă nu ești genul de persoană care acorde un timp mare îngrijirii. Rezistentă, cu o durată lungă de viață, planta Flamingo se remarcă prin florile deosebite, asemănătoare cu o inimă din ceară ce apar în vârful unor tije subțiri. Dacă-i oferi apă și lumină din plin, îți va da la schimb un aer mai curat, ajutându-te să gândești mai rapid și chiar să previi apariția migrenelor.

 

Bonsai de interior

 

Atunci când îți dorești o plantă cu personalitate pentru biroul unde lucrezi, bonsaiul este alegerea cea mai potrivită. Conform principiilor feng shui, bonsaiul este o plantă care aduce calmul, o stare de bine, stimulând puterea de concentrare. Acest copăcel în miniatură iubește lumina naturală și are nevoie de udări moderate.

 

Orhideea Phalaenopsis

O plantă perfectă pentru birou, cu rezistență mare, care va deveni cu siguranță cel mai frumos obiect de decor din încăpere este Orhideea Phalaenopsis. În ciuda reputației lor de plante pretețioase, orhideele se adaptează repede și ușor la mediul din interior unde sunt plasate. Dacă biroul unde lucrezi nu are lumină naturală sau nu pătrunde suficientă lumină pe timpul unei zile, atunci pune o lampă la 15-20 cm de ghiveci care să-i ofere iluminatul necesar, cel puțin 10 ore pe zi.

 

 

 

 

Vrei ca biroul tău să nu se transforme într-o gaură neagră de unde simți că nu mai ai scăpare? Schimbă asta! Aruncă obiectele de pe birou care nu îți folosesc, organizează și etichetează documentele și mai ales decorează-ți biroul cu plante de interior care pe lângă faptul că îți vor purifica aerul, te vor ajuta să-ți crești productivitatea.

 
 
 
 
Taguri:

,