Avantajele de a folosi un flipchart sau cum poți da formă ideilor

18.12.2020

Perfect pentru braimstorming, pentru o prezentare captivantă și ușoară, ca suport în susținerea oricărui tip de cursuri, un flipchart se dovedește a fi de mare ajutor. Acest lucru îl face să fie ajutorul perfect pentru ședințele de echipă sau întâlniri de afaceri, dar dincolo de asta, un flipchart poate fi folosit în mai multe alte situații. 

Îți spunem în cele ce urmează mai multe moduri în care un flipchart se dovedește a fi foarte util:

 

 • Explicații suplimentare în ședințele de echipă. Scrierea sau prezentarea pe un flipchart este foarte captivantă în grupuri mici. Este simplu să pregătești un set de pagini în avans, dar este chiar mai bine să folosiți un flipchart pe măsură ce vorbiți pentru a atrage mai multă atenție asupra subiectului. Tot în ședințele de echipă un flipchart este de mare folos în timpul discuțiilor pentru a contura ideile importante, pe care să le aduăgați în timp ce se discută. 
 • Prezentarea unei idei. În mediul corporate în mod special, dar în orice alte întâlniri, prezentarea ideilor se poate face mult mai ușor dacă folosiți un suport de scris. Ideile menționate acolo vor rămâne ca punct de referință, la care se poate reveni ușor în momentul în care discuția degenerează către alte zone. 
 • Suport pentru lecțiile de la școală. Un învățător sau profesor poate folosi un flipchart în timpul lecțiilor pentru a arăta copiilor cum trebuie să scrie corect  sau și ca mod creativ pentru a prezenta un plan de lecție sau obiectivul zilei.
 • Braimstorming. Flipchart-urile sunt, de asemenea, perfecte pentru brainstorming în orice mediu de lucru se desfășoară acesta, permițând persoanei care folosește suportul să strângă ideile de la toată lumea prezentă la întâlnire. Brainstorming-ul este o tehnică excelentă de utilizat într-o întâlnire de afaceri, în mediul școlar și universitar, în orice săli de cursuri, la traininguri, deoarece fluxul de idei se întâmplă mult mai natural atunci când un grup mai mare de oameni lucrează împreună pentru a le crea.

 

Ce avantaje ai când folosești un flipchart

 

Flipcharturile pot fi folosite atât ca un instrument de afișare statică (prezentarea unor desene sau picturi), cât și un instrument de creare dinamică în prezentări. Această versatilitate a flipcharturilor oferă multe avantaje persoanei care le folosește:

 

 • Organizarea ideilor. Scrierea sau desenarea pe un flip chart este un proces activ și energizează persoana care vorbește și prezintă. În plus, îi permite să-și pună ordine în idei atunci când susține o prezentare, de fiecare dată când notează pe flipchart.
 • Publicul pune mai multe întrebări. Nu știm cu adevărat de ce, dar poate pentru că schițele de pe un flipchart sunt mai puțin ”reci”, publicul și oamenii care participă la o întâlnire unde ideile sunt prezentate pe flipchart sunt mai deschiși la dialog și în a pune întrebări.  
 • Pauză pentru notițe. Scrierea necesită timp și acest lucru oferă pauze pentru cei care participă la cursuri sau întâlnire pentru a absorbi informații sau a lua notițe.
 • Flip chart-urile sunt low-tech și analogice. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la parole, becuri pentru proiectoare sau cabluri prelungitoare și alte detalii tehnice. Așa că oricine le poate folosi, nu are nevoie decât de niște pixuri colorate. Acest lucru le face echipamentul ideal pentru birou sau chiar pentru acasă.

 

Ori de câte ori decideți să utilizați un flipchart, fiți pregătiți și nu uitați să aduceți echipamentul potrivit. Se folosește hârtie standard, și încercați pe cât posibil să folosiți markere speciale care nu pătează sau se imprimă prea tare prin hârtie. De asemenea, ar trebui să țineți cont că culorile cele mai potrivite sunt cele închise (negru, albastru), deoarece acestea îi vor ajuta pe oamenii din spatele camerei să vadă ce scrieți. Galbenul și culorile pastelate trebuie evitate. În cele din urmă, nu uitați să scrieți într-un font de dimensiuni mai mari pe care l-ați face de obicei; acest lucru asigură, de asemenea, că toată lumea din cameră poate vedea și citi în mod clar toate cuvintele pe care le-ați scris.

 

Diferite tipuri de flipchart

 

Există multe tipuri de flipchart diferite pe care le puteți utiliza în diverse scopuri: 

 

 • Flipchart portabil

 

Modelele portabile oferă o mobilitate mare, permițându-i utilizatorului să-și ducă flipchart-ul oriunde. Aașadar se dovedesc excelente pentru sălile de cursuri și sălile de ședințe care nu au spațiu mare sau spațiu de stocare pentru a păstra o tablă pentru o perioadă lungă de timp. Sunt ușoare, ceea ce înseamnă că oricine ar putea muta un flipchart dintr-o parte într-alta cu un efort minim. Copiii pot beneficia, de asemenea, de un flipchart portabil chiar în camera lor, aceste panouri fiind perfecte pentru artă, lucrări școlare și prezentări.

 

 • Flipchart tip șevalet

 

Cel mai comun tip de flipchart este modelul șevalet. Acest flipchart este proiectat cu trei picioare pentru o stabilitate mare. Cu o configurație similară cu un șevalet de artă standard, acest flipchart face exact ceea ce te aștepți să facă. Îți permite să scrii pe el, folosind coli de hârtie asemeni unor pânze. Nu are la fel de multe funcții ca alte modele mai avansate, dar este un produs ieftin de achiziționat mai ales dacă nu vreți să investiți foarte mult.

 

 • Flipchart reglabil

 

Acest flipchart are o înălțime reglabilă, ce poate fi ajustată în fucnție de înălțimea persoanei care îl utilizează. Este un model special care poate avea și o zonă pentru stilouri și markere.

 

 • Flipchart de birou

 

Un flipchart de birou este o soluție eexcelentă pentru situația în care vrei o modalitate de prezentare portabilă, ușor de transportat, pentru întâlniri în aproape orice loc. Și nu exagerăm deloc când spunem asta, deoarece flipchart-ul de birou este confecționat în totalitate din hârtie, este de dimeniuni mici pentru a-l plasa rapid pe un birou sau masă și este prevăzut cu mânere pentru a fi ușor transportat.


Trebuie să îți comunici ideile rapid și ușor? Atunci ai nevoie de un flipchart și rezerve de calitate pe care îl găsești pe Austral.ro.

 

 

Categorie:

,