An sabatic: ce înseamnă și cum știi dacă ai sau nu nevoie de el

22.08.2020

În mod tradițional, o perioadă sabatică este o perioadă de concediu plătit sau neplătit care se acordă unui angajat, astfel încât acesta să poată studia sau călători. Acest tip de concediu este comun în companiile mari din SUA și este de obicei acordat în al șaptelea an de muncă. O perioadă sabatică convențională este de un an, deși acest interval de timp poate fi mai scurt sau mai lung, în funcție de motivul pentru care faci o pauză profesională.

An sabatic: ce înseamnă și cum știi dacă ai sau nu nevoie de el

Probabil bănuiești că denumirea de an sabatic provine de la termenul biblic ”sabat”, ce desemnează cea de-a șaptea zi a Creației, dedicată odihnei. Prin urmare, anul sabatic (de cele mai multe ori, cel de-al 7-lea an de carieră) este legat de conceptul odihnei ritualice, în scopul renașterii spirituale. De-a lungul timpului semnificația anului sabatic s-a schimbat și a căpătat noi înțelesuri. Un an sabatic nu mai este definit neapărat prin absența muncii - de fapt în multe cazuri a ajuns să fie perceput ca fiind momentul în care îți urmezi pasiunile și faci exact ceea ce îți place. 

 

Oamenii care aleg un an sabatic nu își iau timp liber de la muncă de dragul relaxării, ci se angajează într-un alt tip de activități personale sau profesionale. Cei mai mulți aleg să se folosească de această perioadă pentru a-și urmări visurile, pentru a crea ceva ce își doreau de multă vreme să facă sau pentru a a aduce la viață o pasiune reprimată care să de-a mai mult sens existenței lor.

 

Când și cum îți dai seama că ai nevoie de un an sabatic?

 

Așa cum spuneam mai sus, un an sabatic nu mai reprezintă doar un an de vacanță, de călătorit în jurul lumii, ci mai nou înseamnă urmărirea unui scop. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când responsabilitățile profesionale cresc tot mai mult și timpul nu mai permite să faci nimic altceva în afara aceleiași rutine zilnice. Doar o pauză reală poate duce la descoperire și dezvoltare.

 

Nu există un motiv clar pentru a-ți lua un sabatic - oameni de toate vârstele, în toate etapele carierei lor și din toate mediile profesionale își iau un an sabatic. Unele dintre motivele cele mai frecvente includ:

  • Oamenii vor să călătorească în toată lumea;
  • Își iau o pauză să-și reîncărce bateriile pentru anii care vor urma;
  • Vor să petreacă mai mult timp cu familia;
  • Vor să facă voluntariat;
  • Vor să se pregătească pentru o carieră nouă;
  • Nu mai sunt mulțumiți cu viața lor și își doresc să se auto-descopere.

 

 

Un an sabatic, începutul pentru a deveni antreprenor? 5 idei de an sabatic

 

Anul sabatic îți poate oferi timpul și libertatea de care ai nevoie pentru a te gândi la dezvoltarea unui plan de afaceri, chiar dacă asta nu înseamnă că vei începe imediat punerea lui pe hârtie. Mai degrabă, acest timp ar trebui folosit pentru a începe să gândești antreprenorial, dar și pentru a-și găsi încrederea în tine și în abilitățile tale profesionale. 

 

Antreprenoriatul înseamnă independență financiară, pentru că nu mai depinzi de un salariu fix, despre care știți cu siguranță că va intra la sfârșitul lunii. Totuși, asta înseamnă că salariul tău va fi direct proporțional cu munca pe care o faci. Să te avânți într-o afacere înainte să ai experiența incertitudinii financiare este un risc major. Așa că, mai întâi, învață să îți gestionezi bugetul pe care îl învestești în tine, înainte să bagi banii într-un business pentru care nu ești pregătit.

 

Indiferent care îți sunt motivele pentru care te-ai decis să-ți iei un an sabatic, există o mulțime de moduri diferite prin care îți poți petrece timpul în mod productiv și înțelept. 

 

1. Scrie o carte

 

Dacă îți place să scrii sau ții s-a spus că ai o pasiune pentru scris, încearcă să folosești acest timp liber pentru a da frâu liber creativității tale literare. Dacă ai lucrat mulți ani într-un domeniu și ai cunoștințe, expertiză și studii de caz despre care să povestești, o idee ar fi să mergi în această direcție. Înscrie-te în grupuri de scriitori și cere sfatul unui editor în legătură cu subiectul tău pentru a vedea dacă poți găsi sprijin și dacă ideea ta este una validă. 

 

Gândește-te că acesta este momentul potrivit deoarece nu ai cum să dedici timp pentru scris când lucrezi peste 40 de ore fixe pe săptămână, într-un mediu de birou tradițional.

 

2. Fă voluntariat

 

Dacă interesele tale sunt îndreptate către a face lumea un loc mai bun - pentru oameni, pentru animale, de dragul mediului înconjurător - voluntariatul ar putea fi o idee bună pentru anul sabatic. Să îți petreci timpul ajutând o cauză demnă, în timp ce înveți multe despre tine, și despre alții, este o experiență de viață, cu mult sens. Există o mulțime de oportunități pentru a-ți folosi abilitățile pentru a ajuta.

An sabatic: ce înseamnă și cum știi dacă ai sau nu nevoie de el

3. Învață

 

Poate că anul sabatic este momentul perfect pentru a trece la un alt nivel educațional sau pentru a te specializa într-un domeniu la care te gândești de multă vreme. Te poți înscrie la cursuri de specialitate sau poți învăța singur din cărți, tutoriale online, podcast-uri, dacă știi că ești o persoană autodidactă. În ziua de azi, există un număr enorm de surse de informare, mai ales dacă știi limba engleză. 

 

4. Stabilește-ți un obiectv ”măreț”

 

Obiectivul acesta depinde foarte mult de fiecare persoană în parte. Sunt persoane care și-au propus să urce pe cel mai înalt munte din lume sau să învețe unul dintre sporturile extreme. În acest an sabatic, stabilește să atingi un „obiectiv de neatins”, lucru pe care nu l-ai fi făcut niciodată, deoarece ar necesita prea mult timp, prea mult efort și poate prea mulți bani. Ține cont că acest obiectiv ar trebui să urmărească doar ceva care te face să simți cum te îndrepți către persoana care vrei să fii. 

 

5. Călătorește

 

Aceasta este probabil ideea cea mai cunoscută, despre care multe persoane au vorbit. Cei care nu se mai simt bine în propria viață, care au nevoie de un nou sens, care vor să se descopere și de ce nu chiar să-și testeze limitele, pot călători. Bineînțeles că este greu să faci acest lucru dacă nu dispui de economii generoase, dar există posibilitatea să cauți un tip de sponsorizare care să-ți susțină călătoria în timp ce tu oferi la schimb experiența ta. 

 

În România, dreptul la un an sabatic nu este încă reglementat. Singura opțiune este concediul fără plată, în funcție de condițiile negociate cu angajatorul sau demisia. Înainte de a-ți lua un sabatic, este important să decizi dacă este sau nu momentul potrivit pentru a face acest lucru. În general, ajută să fii suficient de stabil în carieră încât să te poți întoarce de unde ai plecat. De asemenea, poate fi mai ușor să iei un an sabatic înainte de a avea anumite responsabilități, cum ar fi copii sau un credit pentru o casă.

 

Categorie:

,