Ajuta-l sa-i placa scrisul de mana

12.09.2017

In ciuda faptului ca scrisul de mana poate parea demodat, iar unele state din America au decis ca in locul caligrafiei, copiii sa studieze diverse programe computerizate de dactilografiere, studiile demonstreaza ca scrisul de mana are avantaje majore:

  • antreneaza creierul si implicit memoria
  • ajuta sa inveti mai rapid lectiile
  • dezvolta creativitatea si analiza critica

Asadar, ajuta-ti copilul sa isi doreasca sa foloseasca scrisul de mana, chiar daca vor fi nenumarate cazurile in care se va plange ca e plictisitor si greoi.

Iata cateva sfaturi despre cum poti proceda:

1. Alege corect instrumentele de scris

De cele mai multe ori este recomandat ca pentru inceput copilul sa foloeasca stiloul datorita scrisului gros al penitei, putand astfel contura frumos literele. Pixul, avand, mina subtire  va reflecta pe hartie fiecare tremurat de mana si nesiguranta. In plus, exista si stilouri pentru stangaci.

Este important insa sa-i lasi totusi copilului libertatea de a alege cu ce vrea sa scrie si ce simte ca stapaneste cel mai bine, pentru ca in prezent exista pixuri cu gel sau rollere care pot inlocui cu succes avantajele stiloului.

 

2. Asigura-te ca tine corect in manute stiloul sau pixul

Fiind o actiune noua, copilul poate sa fie incordat cand scrie si astfel sa stranga pixul sau stiloul intre degete mult prea tare. Astfel, muschii se tensioneaza si este nevoie de un efort suplimentar. Tehnica scrisului de mana nu trebuie sa se bazeze doar pe antrenarea degetelelor. Pentru o scriere usoara si cursiva este importanta miscarea antebratului si sprijinul pe care-l poate oferi antebratul in timpul scrierii.

3. Nu te grabi

Cu toate ca poate parea o vesnicie pana cand scrie primul rand, nu iti pierde rabdarea si nu il grabi pentru ca va fi greu sa isi controleze miscarile si inevitabil vor aparea greseli, si de postura si caligrafice. In plus, presiunea parintilor reprezinta un factor de stres si poate duce curand la refuzul de a-si face temele.

4. Foloseste-te de jocuri

Sunt o multime de jocuri care implica scris si desen, fara sa aiba legatura cu scoala. Foloseste-ti imaginatia si creati jocuri in care copilul este super-eroul lui preferat si trebuie sa dea autografe fanilor sau jocuri de societate in care trebuie sa noteze diverse lucruri pentru a trece la urmatorul nivel.

Cu toate ca nu este deloc o misiune simpla pentru parinte, copilul are nevoie de sprijinul si rabdarea sa. Abordati tehnica pauzelor dese pentru a va recrea impreuna si a reporni cu energie noul set de teme.