Ai un plan strategic pentru 2019? Răspunde-ți la aceste întrebări și vei afla cum să pornești cu dreptul în noul an!

19.12.2018

It’s the most wonderful time of the year! Răsună frumos versul celebrei melodii difuzate la radio în această perioadă și pe bună dreptate că așa este. Luna decembrie este o perioadă frumoasă, de sărbătoare, în care oamenii celebrează anul ce a trecut și se pregătesc pentru un nou început. Dar, sunt oare începuturile line și ușoare ca timpii din pașii de vals?

Plan Strategic 2019 Austral Blog

 

Student sau proaspăt angajat, manager sau antreprenor, toți tragem linie la final de an și facem bilanțul anului trecut, cu obiective și rezoluții pentru viitor. O planificare strategică ar trebui să te apropie de obiectivul și locul unde îți vei dori să te afli, ar trebui să te ajute să-ți canalizezi energia și concentrarea pentru a-ți atinge visul.

 

Dar cât de pregătit ești pentru 2019? Ai un plan strategic pentru anul ce vine? Îți va fi de un real ajutor să înțelegi cât de important este să faci acest pas pentru a porni cu dreptul, răspunzând la întrebările următoare:

 

1. Care sunt lucrurile pe care ți le-ai propus să le faci în acest an și ce ai realizat?
 

Este absolut firesc să te uiți în urmă și să pleci de la ceea ce ți-ai propus în acest an să faci. Notează-ți pe o agendă toate lucrurile pe care le-ai îndeplinit, de la cele mici la cele mărețe. Pentru că tendința naturală a fiecăruia dintre noi este să se uite înapoi doar la planurile mari, specialiștii în sociologie și psihologie propun să ne schimbăm modul de a privi lucrurile și să ne felicităm pentru toate schimbările în bine. E ca atunci când, spre exemplu, ți-ai propus să iei bursă la facultate, dar nu ai reușit să iei nota maximă decât la 2 materii. Bucură-te pentru acest lucru!

Sau poate că ți-ai propus să începi un business, dar singurul lucru pe care ai reușit să-l faci este să întocmești actele necesare. Fii mulțumit de ceea ce ai făcut și mergi mai departe încercând să împlinești ceea ce îți dorești!

 

2. Cine sunt oamenii cărora trebuie să le mulțumești pentru sprijin?

 

Cunoaștem oameni în fiecare zi. Unii dintre ei ne devin prieteni, vecini, colegi de job, angajați sau parteneri de afaceri, sunt oamenii pe care îi întâlnești de câteva ori, dar de la care poți învăța o mulțime de lucruri, la fel cum sunt oamenii care ți-au fost alături în ultimii ani, indiferent de greutăți. Dacă refuzi să primești ajutorul cuiva este ca și cum ai considera că știi totul și nu mai ai ce să înveți. “Ajutorul” primit de la oameni diferiți este cel mai bun instrument pentru a te ajuta să-ți realizezi planurile.


Plan strategic 2019 Austral blog

 

Pentru că fără interacțiunea umană planurile de viitor nu se pot materializa, iar resursa umană are cea mai mare valoare, spun specialiștii în management. Exprimă-ți recunoștința față de oamenii care au pus o “cărămidă” la realizarea planului tău în modul pe care îl consideri cel mai potrivit și trimite-le un gând bun sau pur și simplu un simplu Mulțumesc!

 

3. Ce îți dorești să îndeplinești în 2019?

 

Orice plan strategic de viitor trebuie evident să conțină obiectivele pe care ți le propui să le îndeplinești. Pentru a nu te pierde în amănunte sau în detalii consumatoare de timp, pentru început focalizează-te doar pe obiectivele importante. Eventual, dacă sunt aspecte de care trebuie să ții cont dar de o importanță mică, poți face o listă separată cu acestea.

 

Plan Strategic 2019 Austral Blog

Specialiștii în marketing afirmă că orice obiectiv ne stabilim, indiferent de natura acestuia, trebuie să respecte cele 5 criterii SMART pentru a a vea succes:
 

  • Să fie specific. Obiectivul trebuie să fie clar și să nu lase loc de interpretări. De exemplu, creșterea cifrei de afaceri cu 50%.

  • Să poată fi măsurat. Cifrele sunt o parte importantă din orice plan. De exemplu, dacă îți dorești să slăbești în anul următor, trebuie să îți calculezi câte kilograme slăbești lunar, pentru a verifica constant unde te afli față de faza inițială.

  • Să fie accesibil. Poate că planul tău presupune cumpărarea unei mașini noi, dar oare îți permiți să economisești lunar suficienți bani, în condițiile în care ai deja anumite costuri și apar cheltuieli suplimentare.

  • Să fie realist. Ok, ți-ai propus ca anul ce vine să muți businessul în online. Te-ai documentat despre resursele decare ai nevoie pentru a dezvolta un site și ulterior pentru a susține businessul în acest mediu nou?

  • Să se încadreze în timp. Indiferent de tipul obiectivului, trebuie să îți stabilești data de început și termenul de finalizare ale scopului propus.

 

4. De ce resurse ai nevoie pentru a-ți pune planul în aplicare?

 

Poate că ți-ai planificat să crești afacerea cu 500% sau să îți mărești salariul cu 20%, obiectivul tău trebuie să se bazeze pe date concrete, realiste. Iar resursele, fie că vorbim de partea financiară, fie că vorbim de resursa umană, trebuie să se regăsească în planul tău strategic. Dacă ai nevoie de mai mulți bani pentru promovarea brandului afacerii tale, verifică sursele posibile de investiție, dacă ai deja banii dar nu știi cum să te faci cunoscut pe piață, apelează la specialiști în marketing care să-ți îndrume drumul către succes, dacă vrei să-ți mărești salariul, poate că nu ar strica să mergi la un curs de specializare care să te ajute să cunoști mai multe despre domeniul în care lucrezi.

 

Plan Strategic 2019 Austral blog

Bani mai mulți, specialiști care să te ajute în îndeplinirea obiectivelor sau un partener nou de business, toate acestea trebuie să se găsească pe agenda cu planningul pe 2019.

 

5. Unde te vezi în următorii 5 ani?

 

Este una dintre întrebările frecvent întâlnită, fie la interviul de angajare, fie la stabilirea obiectivelor de business, pentru că te determină să-ți pui alte întrebări importante cu privire la viitorul profesional, respectiv al afacerii tale. Viața se schimbă în permanență, de la mediul de viață la cel antreprenorial, așadar ai capacitatea să anticipezi pericolele dar și oportunitățile ce pot apărea în viitor?

 

Cu toții avem nevoie de o motivație puternică, nu doar care să ne pună în mișcare, ci și să ne mențină în mișcare cât mai mult timp. Pentru că degeaba începem anul pe cai mari, dacă ne pierdem interesul pe drum. Poate că ți-ai propus ca în anul ce vine să slăbești sau poate că visezi să mergi în acea călătorie pentru care strângi bani, poate că vrei să schimbi jobul sau poate că vrei să începi o carieră pe cont propriu, indiferent care îți sunt planurile, fii deschis și sincer, poartă un dialog cu tine însuți și verifică-ți planul strategic periodic.

Categorie:

,

Taguri:

,