Adio teancuri de hartii

25.03.2015

Biroul tau, sau mai bine spus, starea biroului tau dicteaza modul in care lucrezi, modul cum iti indeplinesti sarcinile si productivitatea ta per total. Un birou dezordonat, incarcat si imprastiat va avea un impact negativ asupra muncii tale. Chiar daca majoritatea dintre noi lucram cu un calculator, intreg biroul ar trebui sa te ajute sa fii cat mai productiv posibil.

Un birou organizat are foarte multe beneficii, in primul rand iti ofera un sentiment de control si competenta, ce duce la un nivel mai ridicat de productivitate. In al doilea rand, faptul ca ai un birou organizat previne lipsa concentrarii, un birou organizat cere munca si doar munca, iti cere sa lucrezi si e un sprijin pentru succesul tau.

Pentru a avea un birou organizat si curat, unul care si denota productivitate si o cariera de succes, urmatoarele idei te pot ajuta.

 organizare birou

De unde incep?

  • incepe cu o curatare completa - nu poti crea un spatiu productiv fara o curatare completa. In functie de starea biroului tau, o sa ai nevoie de o zi intreaga sau de cateva ore. Ideea acestei curatari este sa iti eliberezi biroul de dezordine si agitatie.

Ce pot sa fac?

  • odata ce ai scapat de toate lucrurile de care nu ai nevoie, trebuie sa te decizi ce sa faci cu lucrurile de care ai nevoie, mai exact unde sa le pui. Organizarea nu inseamna doar curatenie, este si asezare, lucrurile pe care le folosesti des trebuie sa le poti accesa cat mai usor. Foloseste-te si de sertarele biroului tau in acest sens, nu totul trebuie sa fie pe birou, chiar daca e facil. Poti sa pui lucrurile cele mai utile in cel mai apropiat sertar. Marcheaza toate lucruri importante cu cuvinte cheie. Foloseste acelasi principiu si pentru sistemul electronic. Cuvintele cheie trebuie sa insemne ceva pentru tine, tu vei folosi acest sistem asa ca alege termeni care te ajuta sa faci legaturi rapide.

  • creeaza o zona  de receptie pentru tot ce urmeaza sa primesti. In fiecare birou exista un flux de lucruri care de regula vine sub 3 forme: documente important, lucruri de care ai nevoie (jacheta, umbrela, termos etc) si gunoiul. Zona de receptie ar trebui sa fie undeva la intrare, langa usa de regula. Aici trebuie sa ai  una sau doua tavi pentru documente, un raft sau o cutie, si desigur un cos de gunoi, unul potrivit pentru birou.

  • un birou organizat nu inseamna un birou gol, poti sa tii pe birou lucrurile de care ai nevoie dar evita sa tot aduni lucruri pe birou si sa le lasi acolo. In momentul in care ai folosit un lucru, pune-l inapoi la locul sau.

  • daca folosesti hartii foarte des, pune-ti doua tavi pentru documente pe birou, una pentru documente noi si una pentru documente la care lucrezi. Acest sistem ii ajuta mai ales pe cei care vin in biroul tau si iti lasa documente, corespondenta etc. Astfel poti sa observi vizibil ce ai facut si ce mai ai de facut.

Organizarea biroului nu trebuie sa fie caracterizata de rigiditate si un sistem de reguli strict, nu uita, scopul organizarii este obtinerea unui loc in care sa fii cat mai productiv posibil, dar si sa te simti bine. Metoda si stilul de organizare trebuie sa se muleze asupra caracterului tau si a modului tau de a fi. Ce pentru unii oameni e dezordine, pentru altii e ceva normal, atata timp cat poti gasi tot ce ai nevoie in cel mai scurt timp, cand poti sa iti faci treaba eficient si ai un birou ce arata cum ar trebui sa arate biroul unui profesionist.