6 mituri despre cariera ideală. Ce ar trebui să cauți în schimb

11.10.2020

Vrei inspirație, impuls, energie și mulțumire la locul de muncă: o carieră de care poți fi mândru și o viață pe care o iubești. Corect, toți ne dorim acest lucru. Dar, crezi că există acel ”ceva” pe care trebuie să-l găsești și apoi vei simți că s-a ”aprins becul”? 

De câte ori ai auzit sau citit expresia „găsește-ți pasiunea”? Sau ”Dacă nu ți-ai găsit încă pasiunea, ar trebui să o cauți”. Și totuși…dacă această căutare a pasiunii te lasă mai degrabă în afara cursului, decât să te poarte pe drumul cel bun? Știm, sunt multe întrebări legate de acest domeniu care în definitiv înseamna viața profesională a fiecăruia, tocmai de aceea vrem să vorbim despre cele mai frecvente 6 mituri legate de cariera ideală și cum cred specialiștii în resurse umane că ar trebui abordat acest subiect:

 

1. Trebuie să cauți pasiunea

 

Această expresie foarte folosită face să sune că există o carieră potrivită undeva, iar tu trebuie să o cauți, ca și cum ai găsi telecomandă pierdută în spatele pernelor canapelei. Și într-o zi vei ieși triumfând și strigând „ AM GĂSIT-O!”. Dar „momentul becului” mult dorit este (în cea mai mare parte) un mit. În schimb, ce este extrem de realist este călătoria către munca împlinită, experimentarea, învățarea, conectarea și descoperirea, încet, și în timp.

 

Specialiștii numesc această așteptare Capcana Pasiunii. Ei susțin că motivul pentru care atât de mulți oameni se simt mizerabili la locul de muncă este pentru că au o așteptare greșită: că odată ce își vor găsi pasiunea, totul se va aranja așa cum trebuie. Va fi o plimbare lină de acolo înainte.  În schimb, dacă ai autonomie în munca ta, dacă ești conectat cu oamenii potriviți și ești bun în ceea ce faci, vei dezvolta o pasiune pentru munca ta. Dar, este nevoie de muncă. 

 

Transferul pasiunii la locul de muncă este mult mai ușor decât găsirea unui loc de muncă care se potrivește cu pasiunea ta.” - Seth Godin

 

2. Pasiunea este una singură 

 

Odată ce ți-ai găsit pasiunea, asta este tot - nu îți mai rămâne decât să o urmezi. Dar, dacă ai găsit-o prea târziu la maturitate, când ai deja o carieră în alt domeniu? De fapt, una dintre cele mai frecvente probleme întâmpinate de cei care își caută cariera perfectă este un câmp vizual prea îngust. Lărgind sfera de interes de la o „pasiune” singulară la ideea de „umbrelă”, s-a constatat că de fapt apar noi posibilități interesante (în domenii conexe). Concentrându-vă pe „singurul lucru”, este extrem de dificil să ai succes în găsirea carierei ideale, dar cu cât aria este mai extinsă, cu atât vei avea la dispoziție mai multe opțiuni.

De altfel, mulți oameni nici nu au o pasiune anume, ci au mai multe interese. Alții au pasiuni care sunt dificil de transformat în surse de venit. Iar alți oameni își descoperă pasiuni abia după ce capătă experiență într-un anumit domeniu, fără să fi fost pasionați de la început.

3. Cariera potrivită mă va împlini perfect

 

Deși este o expresie des folosită, „găsește-ți pasiunea și nu vei mai munci o zi din viața ta” e falsă. Ca să obții ceva valoros pentru tine, va trebui să depui efort și să te implici și în activități care la momentul respectiv par plictisitoare sau lipsite de sens. Încercarea de a-ți  căuta un loc de muncă perfect te va limita în a găsi ceea ce cu adevărat ți se potrivește.

 

4. Îmi aleg cariera în funcție de ce știu să fac cel mai bine

 

Acesta este într-adevăr un punct de plecare important, însă abilitățile tale din prezent nu ar trebui să fie singurul factor în alegerea unei cariere. Această preconcepție te poate limita foarte mult, pentru că există foarte multe lucruri la care ai putea deveni bun(ă) dacă ai exersa și ai învăța.

 

5. Trebuie să lucrezi în domeniul în care ți-ai făcut studiile

 

Cu siguranță ai și tu exemple în jurul tău de oameni care spre exemplu, au terminat marketing, iar astăzi lucrează în design de interior sau persoane care au terminat inginerie și lucrează în vânzări. Așa că, dacă ai terminat o facultate și ți-ai dat seama că specializarea nu este potrivită pentru tine, atunci extinde-ți orizonturile, înscrie-te la cursuri, pentru că piața muncii îți pune la dispoziție o mulțime de oportunități.

 

6. Trebuie să știu cât mai multe înainte de a face o schimbare

 

O carieră pentru viitor a devenit o iluzie dacă ne gândim la cât de mult evoluează tehnologia și domeniile conexe care sunt în strânsă legătură. Probabil că în anumite cariere precum medicina există o cale clară, dar într-o mulțime de alte domenii nu există nicio modalitate de a prezice ce tip de tehnologie va trebui să înveți pentru a deveni „cel mai bun” peste cinci ani. 

 

Realitate este că dacă vei discuta cu mai multe persoane despre ceea ce vrei să faci cu cariera ta, este foarte posibil să primești o mulțime de sfaturi - unele utile, altele nu. Există o mulțime de opinii diferite, însă depinde dacă ție ți se potrivesc sau nu. Deci, chiar dacă nu-ți dai seama cu adevărat care este cea mai bună cale pe care să o urmezi, este nevoie de un curaj imens pentru a recunoaște că situația actuală nu funcționează. Ulterior, te poți gândi la cum poți face o schimbare. Pentru că, este nevoie de mult curaj pentru a spune „Nu sunt sigur ce urmează, dar sunt gata să îmbrățișez călătoria”.  

Categorie:

,

Taguri:

,