5 principii din șah care te pot ajuta în strategia de afaceri

02.07.2021

Paralela dintre șah și afaceri este evidentă. Jocul este despre arta războiului, în special despre protejarea piesei de neprețuit (regele), despre anticiparea următoarei mișcări a adversarului, despre potențialele scenarii pentru a-l învinge.

 

Șahul este un joc de societate existent de secole, este vorba de strategie, tactici și abilitatea de a-ți depăși adversarul. Scopul final este bineînțeles acela de a-l învinge pe cel cu care concurezi. Odată ce i-ai capturat regele, jocul s-a terminat.

 

Dacă joci șah probabil că știi care sunt avantajele acestui joc, dacă nu ai făcut-o până acum îți spunem doar câteva dintre avantajele sale:

 

  • Îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor (pătrunzi adânc în esența problemei);
  • Îți dezvoltă abilitatea de a planifica și dee a previziona;
  • Îmbunătățește concentrarea;
  • Îmbunătățește memoria;
  • Stimulează creativitatea.

 

Este destul de evident că aceste beneficii sunt indispensabile și atunci când vine vorba de conducerea cu succes a unei afaceri, mai ales dacă te afli pe o piață extrem de competitivă. Ce se întâmplă în șah este metafora perfectă pentru concurența în afaceri. 

 

De fapt, poți învăța mai multe lucruri legate de business și leadership jucând șah. Aceste lecții se vor dovedi foarte utile fie dacă ești un antreprenor la început pe drum care încearcă să se remarce, fie dacă deja controlezi o cotă de piață considerabilă. Cu siguranță îți va îmbunătăți capacitatea de a lua decizii de afaceri solide.

 

5 principii de șah utile în business

 

Pentru a juca jocul trebuie mai întâi să stăpânești regulile, să-ți cunoști jucătorii și, în cele din urmă, să joci pentru a câștiga. Extrapolând, același lucru este valabil și în mediul de afaceri, de aceea, iată 5 principii din șah care te pot ajuta în business:

 

1. Stăpânește bine regulile jocului

 

Înainte de a putea juca șah, trebuie să înveți regulile. Același lucru se întâmplă și în afaceri. Nu poți începe un business, nu poți intra într-un domeniu, fără a înțelege mai întâi dinamica modului în care funcționează lucrurile, inclusiv cererea consumatorilor, reglementările pieței, tehnicile de stabilire a prețurilor. 

 

 

Un start bun presupune să pornești o afacere într-un domeniu pe care îl cunoști, în care ai mai lucrat sau în care te-ai specializat. Astfel, vei reduce riscul de a pierde și vei avea șanse mai mari de reușită întrucât este un domeniu pe care îl stăpânești. De preferat, este bine să începi cu un business mic și să crești treptat, extinzând acoperirea pe măsură ce experimentezi mai mult și mai mult.

 

2. Cunoaște-ți jucătorii

 

La fel ca în șah și în afaceri trebuie să îți cunoști concurența dacă vrei să reușești în business. Jucătorii de șah își petrec timpul studiind modul în care gândesc adversarii. În acest fel, pot contracara măsurile care le vor permite să rămână în față, să reziste unui atac sau să contraatace.

 

Exact asta trebuie să faci ca antreprenor. Află ce fac concurenții tăi. Cine sunt ei? Ce le oferă consumatorilor? Să-ți cunoști competiția este cheia spre a avea succes pe piață. Prin analiza concurenței identifici principalii competitori de pe piață, produsele și strategiile lor și unde pot să fie vulnerabili în interesul tău. Printr-o astfel de cercetare afli cum îți poți îmbunătăți produsele, serviciile și strategia de marketing. 

 

3. Joacă pentru a câștiga

 

În șah, trebuie să ții cont de obiectivul final: câștigul. Dacă joci emoțional sau cedezi la primele semne de greutate, nu vei câștiga. Trebuie să fii pregătit să faci alegeri dure. Bineînțeles că stilul de joc diferă.

 

Unii oameni se joacă conservator, prudent. Se agață strâns de piesele lor și refuză să facă sacrificii. Alții joacă agresiv și atacă de fiecare dată când au ocazia, riscând mai mult. Acesta este și modul în care funcționează în afaceri. Dar, pentru a-ți atinge obiectivele, trebuie să rămâi flexibil. Este bine să observi când trebuie să faci ajustări, fie în combinațiile de produse, tehnici de gestionare sau eforturi de marketing. La fel cum este bine când trebuie să analizezi cu multă atenție înainte de a face o schimbare mare. Scopul final trebuie să fie bineînțeles câștigul, fără jumătăți de măsură.

 

5 principii din șah care te pot ajuta în strategia de afaceri

 

4. Cunoaște-ți valoarea pieselor

 

Fiecare piesă de șah are o valoare specifică. Cunoscându-le, vei lua deciziile corecte cu privire la modul de plasare a acestora. În mod similar, atunci când cunoști valoarea angajaților, clienților și asociaților, va fi mai ușor să iei decizii înțelepte în ceea ce privește responsabilitățile fiecăruia, orientarea către consumatori și strategiile de dezvoltare pe termen scurt și lung.

 

5. Fii cu ochii pe ceas

 

În jocul de șah, nu trebuie doar să-ți gestionezi piesele, ci și timpul. Într-un set de turneu, jocurile sunt temporizate, astfel încât jucătorii să aibă o perioadă limitată pentru a efectua mutările În prezent, într-unul dintre cele mai utilizate formate de timp pentru turneele de șah clasic acordă fiecărui jucător 90 de minute pentru primele 40 de mutări, urmate de 30 de minute pentru restul jocului (deci 2 ore în total pentru o partidă cu peste 40 de mutări) cu un increment de 30 de secunde pentru fiecare mutare (începând de la prima mutare). 

 

Nu contează dacă îți bați adversarul pe tablă, odată ce timpul s-a scurs ai pierdut, și adversarul primește jocul, deși tu poate te-ai descurcat extrem de bine.

 

Pentru a se pregăti, jucătorii petrec luni sau chiar ani memorând potențiale strategii și mișcări. În acest fel, își pot aminti dintr-o clipă mișcarea pe care trebuie să o facă, astfel încât să nu-și petreacă prea mult timp gândindu-se în timpul jocului.

 

Acesta este și motivul pentru care și în afaceri este important să te pregătești din timp. Un antreprenor înțelept poate lua decizii care par rapide, dar în realitate sunt rezultatul unor luni de studiu și pregătire.

 

Realitatea este că timpul este un factor important și o resursă limitată. Cea mai importantă resursă pe care o necesită o afacere este timpul, iar tu trebuie să te implici cât mai mult. Timpul este o măsură pentru afaceri, cum ar fi banii o măsură pentru valoarea bunurilor. Deoarece timpul înseamnă bani, devine de la sine înțeles de ce este important să înțelegi valoarea timpului în afacerile moderne.