10 strategii de comunicare pentru a ghida echipa către soluții

28.11.2020

Am fost învățați de mici, probabil din școală, că drumul de la A la B este cel mai sigur de urmat. Dar, chiar dacă ruta pe care o cunoaștem este cea sigură, dacă vrem o schimbare, dacă vrem să inovăm sau să facem diferența, atunci ar trebui să luăm în calcul și rute ocolitoare.

În managementul echipelor, acest lucru înseamnă mai mult decât a-ți stimula angajații spre a lucra mai eficient și mai mult, pentru că acest lucru poate genera în timp resentimente și epuizare. Înseamnă a-ți adapta strategiile de management în a găsi acordul între așteptări și realitate.

 

Nu există un stil de management „corect”, ci fiecare companie trebuie să aibă o perspectivă individuală și să-și adapteze stilul de conducere, evitând pe cât posibil metodele greșite, imposibild e gestionat. 

 

În acest articol, vrem să dezbatem problema managementului eficient, esențial în definitiv pentru succesul oricărei companii. Iată așadar 10 strategii care te pot ajuta să creezi un mediu de lucru sănătos și productiv și să-ți ghidezi echipa către găsirea soluțiilor:

 

1. Concentrează-te pe claritate și acuratețe în comunicare

 

Modul în care comunicați echipei vă poate aduce mai aproape de succes. Atunci când dați indicații, depuneți eforturi pentru claritatea și acuratețea comunicării. Acest lucru este valabil pentru orice domeniu de lucru, indiferent dacă înseamnă comunicare personală, e-mail sau un apel telefonic. Claritatea mesajului este cel mai bun mod de a evita comunicarea greșită și de a menține echipa pe direcția dorită.

 

2. Renunță la abordarea ”Avem o problemă. Aceasta este soluția!”

 

Într-o echipă, pentru a putea găsi soluțiile de care compania are nevoie, trebuie să existe un dialog deschis și posibilitatea ca fiecare membru să-și spună părerea. Acest lucru va duce către găsirea mai multor soluții. Această atitudine va contribui la dezvoltarea capacității de a analiza, de a clasifica soluțiile propuse de la cea mai bună la cea mai puțin inspirată.

Pe termen lung, printr-o astfel de abordare, oamenii din echipă vor găsi din ce în ce mai puține probleme și, cu siguranță, din ce în ce mai multe soluții. Pentru a ajunge la o astfel de situație, managerul trebuie să fie cel care își schimbă modul de abordare, schimbarea pornește de la el.

Degeaba oamenii din echipa sunt orientați către soluții dacă avem un manager autoritar, care dorește să-și impună doar propria părere.

3. Ascultă părerile celorlalți și pune întrebări

 

Pentru a ghida echipa către soluții, fii deschis opiniilor diferite față de ale tale și ascultă cu atenție ce au ceilalți de spus. Pentru a înțelege părerile celorlalți pune întrebări ca să înțelegi mai bine toate argumentele. Creează un dialog deschis cu echipa ta și fii dispus să găsești noi abordări. În acest mod, îi vei implica pe angajați, care vor fi motivați să găsească cele mai bune soluții, indiferent de provocările apărute. 

 

4. Ghidează-i spre a lucra împreună

 

Munca către o viziune comună este începutul progresului pentru orice echipă și un semn sigur că sunteți pe drumul spre succes. Când echipa pe care o conduci învață să lucreze împreună și nu ca un grup de indivizi care trag în direcții diferite, lucrurile încep să capete sens. Este uimitor ce puteți realiza atunci când lucrați împreună pentru o viziune convingătoare comună.

 

5. Creează situații win-win

 

Cel mai înalt nivel de succes nu vine din dominarea celorlalți, ci din crearea de soluții win-win. Toată lumea beneficiază de câștiguri pe parcurs și, cu cât creezi mai multe oportunități, cu atât este mai mare beneficiul pentru toți. 

 

6. Creează un mediu de distracție și voie bună

 

Toată lumea are performanțe mai bune atunci când poate să se relaxeze. Distracția este elementul care permite oamenilor să treacă peste sarcinile dificile și termenele copleșitoare, iar cei mai buni lideri știu cum să o facă să funcționeze fără a compromite etica de lucru a echipei sau angajamentul față de productivitate.

7. Arată hotărâre și determinare

 

Deciziile trebuie luate în mod constant - iar echipele eficiente cu lideri buni știu cum să acționeze decisiv și cu scop. Creșterea și succesul sunt condiționate de acțiuni determinate; amânarea și perfecționismul vor încetini în mod constant totul. Cei mai buni lideri au încrederea de a sta singuri, curajul de a lua decizii dure și compasiunea de a asculta nevoile altora.

 

8. Nu subestima puterea EQ-ului

 

Poate fi greu de înțeles, dar EQ (inteligența emoțională) este la fel de importantă ca și IQ. Dacă abilitățile tale emoționale nu sunt puternice, dacă nu ai conștiință de sine, dacă nu ești capabil să-ți gestionezi emoțiile stresante, dacă nu poți avea empatie și să ai relații eficiente - atunci oricât de inteligent ești, nu vei ajunge prea departe cu echipa sau conducerea ta.

 

9. Recunoaște că nu ai toate răspunsurile

 

Atunci când recunoști că nu ai toate răspunsurile, că nu știi soluția la o problemă, îi determini pe membrii echipei tale să găsească ei înșiși soluții. Transparența este importantă, la fel și aspectul uman. Lasă echipa să vadă că leadership nu înseamnă să ai toate răspunsurile. În schimb, concentrați-vă pe conducerea tuturor către colaborare, arătându-le avantajele rezolvării împreună a problemelor.


 

10. Cultivă încrederea între membrii echipei

Nu în ultimul rând, „Încrederea este adezivul vieții”, spune Steven Covey, autorul cărții Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți. „Este cel mai esențial ingredient pentru o comunicare eficientă în orice echipă. Este principiul fundamental care deține toate relațiile." Relația dintre parteneri se bazează pe încredere, relația dintre un lider autentic și echipa sa se bazează pe încredere, la fel și relația dintre membrii unei echipe.

 

 

Categorie:

,

Taguri:

,